Edirne

"Edirne'nin cazibesi daha da artacak"

12:13 11 Aralık 2017
"Edirne'nin cazibesi daha da artacak"

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, dünyanın en çok turist çeken şehirleri arasında bulunan Edirne'de, cazibe merkezlerinin artmasıyla turist sayısının ikiye katlanacağını söyledi.

Hacıoğlu, Trakya Üniversitesi (TÜ) Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen "Edirne'nin Kültür ve Turizm Potansiyeli" konulu konferansa katıldı.

TÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Edirne'nin tarihi ve kültürel yapısıyla öne çıkan bir şehir olduğunu, bin 390 tescilli tarihi eseriyle de İtalya’nın Floransa kentinden sonra metrekareye göre en çok tarihi esere sahip ikinci şehir olduğunu belirtti.

Trakya ve Balkanlar'daki en eski yerleşim yerinin Edirne sınırları içinde olduğunu anlatan Hacıoğlu, "Ege Denizi kıyısında olan Enez ilçemizde bulunan Kocaçeşme höyüğünün geçmişi yaklaşık 8 bin 300 yıldır. Buranın mülkiyetini almakla ilgili bir çalışma da yürütüyoruz. Daha sonra burayı turizme kazandırıp yerli ve yabancı turistlerin bu tarihi alanı gezmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Edirne'nin farklı medeniyetlere ve dinlere ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu vurgulayan Hacıoğlu, "Edirne Trak, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan bir kent. Bu izleri kentin herhangi bir yerinde görmek mümkün. Edirne, Osmanlı medeniyetinin şekillendiği yer. Doğduğu yer Bursa ama medeniyetin şekillendiği yer Edirne'dir. Cihan imparatorluğunun doğduğu yerdir Edirne. Devletten imparatorluğa giderken etkili olan en önemli kişi Edirneli Fatih Sultan Mehmet’tir." ifadelerini kullandı.

- "Ziyaretçi sayısının artması için çalışmalar yapıyoruz"

Hacıoğlu, 2016 yılında Edirne'yi 3 milyon turistin ziyaret ettiğini, önümüzdeki yıllarda bu sayısının 5 milyonu aşmasını tahmin ettiğini belirtti.

Kentin turizm alanında parlayan bir değer olduğunu ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Edirne'nin kendine ait bir strateji planı var. 2023 Turizm Strateji Planı doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Resmi rakamlara göre Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısının toplamı 3 milyon. Bu sayıyla Edirne dünyada en çok ziyaret edilen 100 şehir arasında 68’inci sırada. Edirne, Türkiye’de İstanbul ve Antalya'nın arkasından geliyor. Ziyaretçi sayısının artması için çalışmalar yapıyoruz. Edirne, Türk-İslam mimarisinin zirve eseri olan Selimiye Camisi'ne sahip.

Dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Edirne'de yapılıyor. Selimiye Camisi ve Kırkpınar UNECSO listesinde. 2. Beyazıt Külliyesi ve Uzunköprü ise UNESCO'nun geçici listesinde. UNESCO'da bu kadar eseri olan ve UNESCO'ya girmeye aday bir başka şehir yok. Yine Edirne için çok önemli bir değer olan Sarayiçi'nde Sarayiçi Ören Yeri Projesi ilerliyor. Orada Cihannüma Kasrı'nı da ayağa kaldıracağız. Sarayiçi de bir ören yeri olacak. Orası turizm çekim merkezi haline gelecek. Kentteki cazibe merkezleri artacak, Edirne’ye gelen turist sayısı ikiye katlanacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.