Edirne

Uzun Köprü restorasyonu için yeniden ihaleye çıkılacak

09:41 15 Ocak 2018
Uzun Köprü restorasyonu için yeniden ihaleye çıkılacak

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Uzun Köprü'nün (Ergene) restorasyon çalışmalarının bu yıl başlamasını beklediklerini belirtti.

İşbilen, yaptığı yazılı açıklamada, köprünün kemerlerinde çatlaklar oluşmaya başladığını ve onarıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Yaklaşık 600 yıldır ayakta olan tarihi eserin geleceğe taşınması için kapsamlı bir restorasyona girmesi gerektiğine işaret eden İşbilen, şunları kaydetti:

"Köprümüz bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir üst yapı, bunun restorasyonu da ilgili kurum tarafından yapılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından ihalesi iptal edilen köprümüzün bu yıl içerisinde tekrar restorasyon ihalesine çıkılacağı belirtildi. Köprünün yapısında büyük hasarlar meydana gelmeden onarım çalışmasının bir an önce başlaması gerekli. Bunun yanında tarihi köprümüzün UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nden kalıcı listeye geçmesi için de çalışmalar sürüyor."

- Köprü hakkında

Ergene Nehri üzerinde, Uzunköprü ilçesine adını veren, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi eser (eski adıyla Ergene Köprüsü), 1426-1443 yılları arasında Sultan 2'nci Murad tarafından dönemin baş mimarı Muslihiddin'e yaptırıldı.

Bin 393 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri bulunuyor. Daha önce yapılan tahta köprülerin, nehrin suları ile yıkılması üzerine halen ayakta olan taş köprü inşa edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.