Edirne

Edirne'de "Kukerlandia" gösterisi

13:06 22 Şubat 2018
Edirne'de "Kukerlandia" gösterisi

Edirne'de, antik çağ geleneği olan ve "kötü ruhların kovulması" ritüelinin canlandırıldığı Kukerlandia (maske) gösterisi yapıldı.

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile Bulgaristan'ın Tunca Belediyesi ortaklığıyla hayata geçirilen "Yenilikçi girişimler ile büyüyen festivaller" projesini kapsamında, Saraçlar Caddesi'nde gerçekleşen Kukerlandia gösterisi, renkli görüntülere sahne oldu.

Maskeli ve renkli kıyafetli gruplar baharın yaklaştığı günlerde kıştan kalan kötü ruhları uzaklaştırmak için yoğun çaba harcadı. Gösteri grubu, kötü ruhların maskeler ve çan sesiyle kovulmasını sergiledi.

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Mübeccet Güzey, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülkenin değerlerine özgü festivallerin daha çok tanınması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Projenin Bulgar ortaklarının Kukerlandia geleneğini görsel bir şekilde tanıtmak için kentte gösterdi yaptığını ifade eden Güzey, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında geçtiğimiz yıl Kırkpınar Yağlı Güreşlerini orada görkemli bir şekilde tanıtmıştık. Biz orada Kırkpınar'ı onlara en iyi şekilde anlatmaya çalıştık. Onlar da Bulgaristan'da hafta sonu yapılacak Kukerlandia Festivali öncesi hem bu geleneği tanıtmak hem de Edirnelileri festivale davet etmek için bugün bir gösteri yaptılar. Amacımız bu yapılan tanıtım ve gösterilerle yapılacak çalışmalarla festivalleri daha iyi etkin biçimde gerçekleştirmek. Amacımız hem Kırkpınar'ı hem de Kuker festivalini iki ülkede layıkıyla tanıtmak. Bugünde kışın getirdiği kötü ruhları gürültü yaparak Edirne'den kovduk. Bu etkinliği görsel bir şekilde vatandaşlara sundular."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.