Edirne

Dünya Arı Günü

17:27 21 Mayıs 2018
Dünya Arı Günü

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, arı üreticilerine bal üretimini artırmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Muz, Dünya Arı Günü nedeniyle Tarım İl Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kendisinin de arıcı olduğunu yaklaşık 200 kovan arıya baktığını belirtti.

Üreticilerden arıların beslenmelerine çok dikkat etmelerini, düzgün bir şekilde beslenmeyen arıların sağlığını kaybettiğini anlatan Muz, "Dünyanın en iyi ana arısını getirin, arılar düzgün beslenmediği zaman o ana arıdan verim alamasınız. Arı sağlığını kaybetmeye başlıyor, sonra da hastalıklar oluşuyor. Ana arı her şeyden daha önemli değildir. Beslenme burada ön plana çıkıyor" dedi.

Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini ifade eden Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.

"Arıcılıkta başarılı olabilmek için çalışacağınız arıya karar verin" diyen Muz, "Doğru arıyla çalışmanız gerekir, hangi arıyla çalışacağınızı bilmeniz gerekir. Eğer bir arıcı gelişi güzel hiç bir şey yapmadan her yıl ölen arısının yerine oğul alarak eksikleri tamamlayarak arıcılığa devam ediyorsa bu arıcı para kazanmaz. Para kazanamıyorsak ta bu arıcılığı neden yapacağız ? Bu yıl kaç kilo bal alındı, hangi kovandan alındı arıcı bunları bilmesi lazım. Hangi arıdan bölme yapmamız lazım, en az oğul veren arıdan. Ana arı ızgarası da kullanın eğer bal verimini arttırmak istiyorsanız bunu yapın."şeklinde konuştu.






YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.