Edirne

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

14:59 14 Haziran 2018
Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan ayını oruç ibadetiyle geçirenlerin bayramla birlikte beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiği çağrısı yapıldı.

Edirne Sağlık Müdürlüğü yaptığı açıklamayla kurum bünyesinde görev yapan diyetisyen Merve Değirmenci'nin ramazan sonrası beslenme uyarılarına yer verdi.

Ramazan sonrası dengeli beslenmenin vücut sağlığı için önemli olduğunu belirten Değirmenci, şu tavsiyelerde bulundu

"Ramazan sonrası tekrar normal beslenmeye geçiş yavaş yavaş sağlanmalıdır. Öğün sayısı ara öğünlerle arttırılmalı ve porsiyon büyüklüklerine dikkat edilmelidir. Aşırı şekerli ve yağlı beslenmeden kaçınılmalı, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının ise normal beslenme düzenleri dışına çıkmamalarının sağlanması gerekmektedir. Vücudun aç kalma süresi de arttığı için bu durum metabolizmada yavaşlamaya yol açmaktadır. Bu yüzden ağır ve aşırı miktarda bayram ikramlarının tüketimi sindirim sıkıntıları, gaz-şişkinlik sorunları, şeker/tansiyon yükselmelerine yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Değirmenci, bayram döneminde özellikle tatlı tüketimine dikkatli olanması gerektiğini hatırlatarak, şerbetli tatlılar ve çikolata yerine sütlü tatlılar veya dondurmanın tercih edilmesinin yerinde olacağını ifade etti.

Ramazan ayında gün içerisinde oruçlu olunması nedeniyle azalan sıvı tüketiminin arttırarak günde en az 2 litre içilmesi şeklinde düzenlenmesi gerektiği uyarısında da bulunarak, sağlıklı bir beslenme ve yaşam için şunları aktardı:

"Şekersiz, az şekerli limonata ve kompostolar tercih edilebilir. Sindirim problemi oluşturacak ağır ve yağlı yemeklere dikkat edilmeli, yemeklerde başlangıç olarak çorba, salata ve zeytinyağlılar tercih edilebilir. Yeterli posa tüketimi sağlanması için ise günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Sebze ve meyve sularının yerine sebze ve meyve kendisi tüketilmelidir. Ramazan ile birlikte azalan fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Bayramda spor için vakti olmayanlar için ise en azından ziyaretlere yürüyerek gidilmesi ve asansör yerine merdiven kullanımı tercih edilebilir. Yemek porsiyonlarını kontrol altında tutmak için sağlıklı beslenme tabağı oluşturulmalı, besin gruplarının tek bir tabakta toplanmasını sağlayarak tüketilmelidir. Bu şekilde farklı yiyeceklerin ne kadar ölçüde vücuda alındığının kontrolü sağlanabilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.