Edirne

Edirne'den kısa kısa

14:47 01 Ekim 2018
Edirne'den kısa kısa

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) emeklilere katkıda bulunmadığını savundu.

Gaytancıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, emekliye verilen sözün yerine getirilmediğini iddia etti.

TOBB eleştiren Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

"Başında Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bulunduğu TOBB yönetimi, Türkiye ekonomisini bu hale getiren AKP iktidarına karşı zamanında müdahalelerde bulunabilmiş olsaydı, Türkiye’nin ekonomik darboğaza girmesi belki de söz konusu olmayacaktı. TOBB demokrasinin askıya alınmasına, hukuk sistemine bıçak vurulmasına, üreten bir ekonomi yerine ithalatçı bir ekonomi yönetiminin sürdürülmesine olanak sağlayan AKP iktidarına, şirin davranarak ve halkı görmezden gelerek vebal altına girmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim vaatlerinden birisi olan tüm emeklilere 2 bayram ikramiyesini kopyalayarak uygulamaya çalışan AKP hükümeti, 24 Haziran seçimleri öncesi Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere bin lira ödeneceğini açıklamıştı. Türkiye’deki 17 özel emekli sandığının emeklileri de ikramiye alabilecek dendiği halde sadece durumu müsait olan bazı bankaların emeklileri bundan yararlandı. Özel emekli sandıklarından olan TOBB emekliği sandığından emekli olanlar bu haktan hiç yararlanamadılar. Oysaki TOBB’un mali durumu gayet iyi. Bu kadar iyi bir ekonomik yapıya sahip olmasına rağmen, TOBB maalesef emeklisine katkıda bulunmadı."

- Saadet Partisi İl Divan Toplantısı

Saadet Partisi Edirne İl Divan Toplantısı yapıldı.

Saadet Partisi Edirne İl Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran, il ve ilçelerin yönetim kurulu üyeleri katıldı.

İriş, burada yaptığı konuşmada, tüm teşkilat mensuplarına çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Yerel seçimlerde en büyük başarıyı elde edeceklerini aktaran İriş, "Döviz fiyatları yükseldi. Buna bağlı olarak her şeyin fiyatında büyük artışlar oldu. Kredi faizleri yüzde 40’ların üzerine çıktı. Borç-faiz sarmalında çırpınan ülkemizde önümüzdeki, günler büyük yıkımlar yaşanabilir. Bu süreçte çiftçi, esnaf borcun altında ezilirken, çalışanlar ve emekliler yağmur gibi yağan fiyat artışlarının altında çaresizliği yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Demirkıran da iflas haberlerinin duyulduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Buna rağmen, bu kadar başarısız ve beceriksiz iktidar hala yaşananları saklamak istiyor ve ‘seçimlere kim kiminle girecek, ittifak olacak mı olmayacak mı ’ haberleriyle kriz örtülmek isteniyor. Arkadaş, evimiz yanıyor, sizin gündeminiz ne? Yangını söndürmeye çalışacağınıza, yeni evin boyası ne renk olsun, perdesi uzun mu kısa mı olsun açıklamalarıyla milleti oyalamaya çalışıyorlar. Elektriğe, doğalgaza yüzde 50 zam yapmışlar, birilerini suçlayıp, kendilerini kurtarmaya, birilerini suçlu ilan etmeye, bizi şaşırtmaya çalışıyorlar. Sebep sizsiniz, sizin beceriksiz yönetiminiz."

- Yüksek tansiyon uyarısı

Keşan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Kaçmaz, yüksek tansiyona dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Kaçmaz, yüksek tansiyona çeşitli nedenlerin sebep olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Günümüz tıbbı sebebi açıklanamayan hastalar için kişinin sigara kullanımı, yakın zamanda hızlı kilo alımı, fiziksel aktivitede azlık, horlama, uyku apnesi, yüksek kolesterol seviyesi, düşük doğum ağırlığı, kötü beslenme alışkanlıkları, kişinin kendisinde veya ailesinde şeker hastalığı, kişinin ailesinde yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği hastalığı olmasının sebep olabileceğini düşünmektedir. Tansiyon yüksekliği inme, kalp krizi, ani ölüm, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, göz bozukluları, vücut damar hastalıkları ile ilişki içindedir. Bu sebeple hipertansiyon hastalığı maliyetli ve insan konforunu etkileyen bir hastalık olduğundan doğru ölçüm yöntemleri ile takip edilmeli, tanı konulduktan sonra da etkin tanı ve tedavi yöntemleri ile takibi yapılmalıdır."

- TÜ'den Edirne Müzelerine katkı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı verilerine göre, Edirne, İstanbul ve Ankara'nın ardından, Trakya Üniversitesi (TÜ) Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi başta olmak üzere, özel müzeleri en çok ziyaret edilen üçüncü il oldu.

TÜ'den yapılan yazılı açıklamada, TÜİK "İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Özel Müzeler, Eser ve Ziyaretçi Sayıları" 2017 yılı verisine göre, İstanbul'daki 56 müze 3 milyon 902 bin 978 ve Ankara'daki 41 müze 1 milyon 68 bin 876 kişi tarafından ziyaret edilirken, Edirne'deki üçü Trakya Üniversitesi’ne ait olan 7 özel müzenin, 640 bin 52 kişi tarafından ziyaret edildiği belirtildi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin ziyaretçi rekoru kırdığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geniş resim koleksiyonu ve heykelleriyle dikkat çeken İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi ve Kurutuluş Savaşı ve sonrasının anlatıldığı Milli Mücadele ve Lozan Müzesi olmak üzere bünyesindeki 3 müzeyle Edirne’nin kültür-sanat yaşamına ve turizmine önemli katkılar sağlıyor. 2018 yılında, bir günde 7 bin 500 ziyaretçi sayısına ulaşarak önemli bir rekora imza atan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne’nin önemli ziyaret noktalarından biri olarak, her geçen gün geliştirilen müze sunum teknikleriyle hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok ziyaretçiyi Edirne’ye çekerken, dünya genelinde ilgi ve takdir görüyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapan, Edirne Sarayı, Selimiye Cami, Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Tarihi Edirne Gar Binası gibi Osmanlı’nın erken, klasik ve geç dönem olmak üzere her dönemden Osmanlı sanatına damga vurmuş eserlerin Edirne'de yer aldığını belirtti.

Edirne'nin tarihi ve kültürel değerleriyle adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıdığını aktaran Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Biz de bu kültür şehrine elimizden gelen her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. TÜİK’in 2017 verilerine göre özel müzeler arasında, Edirne’nin İstanbul ve Ankara’nın ardında 3. sırada gelmesi hem üniversitemiz hem de şehrimiz için memnuniyet verici. İstatistiklerden de gördüğümüz gibi İstanbul 56, Ankara 41 müzeyle bu rakamlara ulaşırken, Edirne, üçü üniversitemize ait olan sadece 7 müzesiyle oldukça önemli bir başarıya imza atarak, 640 bin 52 ziyaretçiyi ağırlamış. Kuşkusuz bu ziyaretçi rakamlarına üniversitemiz önemli katkılar sağlıyor. Bu anlamda Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi ve Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, hem üniversitemizin hem de Edirne’nin gururu olmaya devam ediyor. Edirne’nin kültür sanat yaşamına ve turizmine katkı sağlamak konusunda elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmedik. Üzerinde çalıştığımız, en kısa sürede hizmete sunacağımız yeni müzelerimizle Edirne’nin ve Türkiye’nin kültür ve turizmine katkı sunmaya devam edeceğiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.