Edirne

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

12:27 29 Ekim 2018
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet'in 95. yıl dönümü Trakya'da coşkuyla kutlandı.

Edirne Valisi Günay Özdemir'in valilikte tebrikleri kabul etmesi sonrası kutlamalar Talatpaşa Caddesi'nde devam etti.

Vali Özdemir, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan, askeri araç üzerinde Edirnelilerin bayramını kutladı.

Edirne Valisi Özdemir, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in Türk milleti için bir devamlılık olduğunu belirtti.

Vali Özdemir, şunları kaydetti:

"Türk toplumu hızlı ve olumlu bir şekilde değişerek, değerlerini, inancını, muhafazarkarlığını koruyarak olumlu bir gelişme kaydetmiştir. Cumhuriyet, Türkler için devamlılıktır. Tarihi boyunca Türk milleti hiçbir zaman esaret altına girmemiş, hep bağımsızlığı tercih etmiş, özgürlüğünün mücadelesini vermiş sonunda devletini kurmuştur. Osmanlı, Türkler'in imparatorluğu olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti de Türklerin devletidir. İstanbul’u fetheden medeniyetin kurulduğu şehir olduğu Edirne, nasıl Türklerin imparatorluğuna sahip çıktıysa yine Türklerin Cumhuriyeti olan Türkiye Cumhuriyetine de hep sahip çıkmış bundan sonrada çıkmaya devam edecektir.

Gençlere sunduğumuz imkanlar Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sayesindedir. Tarihinizi ve geçmişinizi iyi öğrenin. Fatih Sultan Mehmet’i, Atatürk’ü iyi öğrenin. Fatih’i ve Atatürk’ü iyi anlarsanız, devletinize, bayrağınıza ve Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkarsınız."

- Veda konuşması oldu

Mülkiye Başmüfettişliği görevine atanan Özdemir, 2 yıllık görevi boyunca Edirne'yi yaşayarak, Edirnelilerle birlikte anlamaya çalıştığını söyledi.

Edirne'den ayrılmasının bir veda olmadığını, gönlü ve ruhunun Edirnelilerle hep birlikte olacağını ifade eden Vali Özdemir, "Edirne’deki görev sürem boyunca Edirneliler ve tüm insanlık için, gereken ne varsa, inanç ve değerlerime uygun bir şekilde adaletli, kul hakkı yemeden yedirmeden, insanlara zulüm yapmadan görev yapmaya çalıştım. Makam arabasında taşıdığım ay yıldızlı al bayrağı hiçbir zaman yere düşürmedim, hiçbir leke getirmedim. Bu dönem içerisinde eğer farkına varmadan hemşehrilerime ve çalışma arkadaşlarıma bir hata yaptıysam haklarını helal etmelerini istiyorum. Ben tüm arkadaşlarıma ve Edirnelilere hakkımı helal ediyorum." dedi.

Daha sonra halk oyunları gösterilerinin ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde geçit töreni gerçekleşti.

- Tankların geçişine izin verildi

Vali Özdemir, geçit töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ilk defa tankların resmi geçit törenine katıldığını belirterek "15 Temmuz'da müsaade etmediğimiz tanklar bugün halkımızın coşkusu ve sevgisiyle karşılandı." dedi.

-Kırklareli

Kırklareli Valiliğinde başlayan kutlama programı kapsamında da Vali Osman Bilgin, makamında tebrikleri kabul etti.

Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda devam eden kutlamalarda Vali Bilgin, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu vatandaşları selamladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının izletilmesi sonrası Vali Bilgin, yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in ilanının 95. yıl dönümünü kutlamanın heyecan ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Türk milletinin yüce bir millet olduğunu ifade eden Bilgin, Türkiye topraklarının kolay kazanılmadığının altını çizdi.

Birlik ve beraberliği ile tüm zorlukların üstesinden gelindiğini vurgulayan Bilgin, "Türk milletinin başarılarını bütün dünya bilmektedir. Biz yeter ki birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Bu milletin aziz bayrağı asla ve asla yere düşmeyecek, göklerde dalgalanacaktır. Bugün açılmakta olan İstanbul yeni havalimanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği gibi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedeflerinin en büyük özelliklerinden biridir. Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. Buna kimsenin gücü yetmedi ve yetmeyecektir" diye konuştu.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sunuldu Tören, öğrenci ve askeri birlikler geçişi ile sona erdi.

-Tekirdağ

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası sahil dolgu alanında devam eden törenler saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Ceylan, 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak askeri araçla vatandaşları selamladı, bayramlarını kutladı.

Vali Ceylan, törendeki konuşmasında Cumhuriyetin ilanının 95. yıl dönümünü kutlamanın gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

"Cumhuriyeti ayakta turan yegane kuvvet Türk milletinin kendisidir" diyen Ceylan, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet getirdiği atılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımızda görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır. Türk milleti cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyetimizin temel hedefi görevlerini yerine getiren öz güveni gelişmiş üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur. Bu ülkede yaşayan herkes hürdür. Temel hak ve özgürlükler kanunlar çerçevesinde özgürce kullanılabilmektedir. Devlet halkın devletidir."
Konuşmanın ardından şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi ve ardından halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.

Tören, öğrenci ve askeri birlikler geçişi ile sona erdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.