Edirne

"İslam mezarlığı üzerine nikah salonu yapıldı" iddiası

14:06 05 Kasım 2018
"İslam mezarlığı üzerine nikah salonu yapıldı" iddiası

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Burası bizatihi nikah salonu değildir. Burasının eski bir mezarlık olması, fonksiyonunu yitirmiş bir mezarlık olması nedeniyle gürültülü, eğlenceli, alkollü hiçbir zaman etkinlik yapılmamaktadır." dedi.

Başkan Gürkan, belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısında "İslam mezarlığı üzerine nikah salonu yapıldı" başlıklı haberlere ilişkin açıklamada bulundu.

Tarihi elektrik fabrikasının 1929'da temelinin atıldığın kendi döneminde de bu yerin kültür merkezi şeklinde işlevlendirilmek üzere restore edildiğini anımsatan Gürkan, "Burası bizatihi nikah salonu değildir. Burasının eski bir mezarlık olması, fonksiyonunu yitirmiş bir mezarlık olması nedeniyle gürültülü, eğlenceli, alkollü hiçbir zaman etkinlik yapılmamaktadır. İçerisinde müzik olabilir diye tiyatro dahi oynatılmasına izin verilmemekte, konferans, paneller düzenlenmekte ve nikahlar kıyılmaktadır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendileriyle istişare etmeden ve herhangi bir yazı göndermeden kamulaştırma kararını ilettiğini, kamulaştırmanın tescili için bakanlığın Danıştay'a dava açtığını gerekli savunmaları yaptıklarını savunan Gürkan, Danıştay'ın gazeteye ulaşan kararının da henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti.

Gürkan, elektrik fabrikasının 1929'da temel atma sırasında dönemin valisi, belediye başkanı ile müftüsünün de törende olduğunu, Fatih Sultan Mehmet'in hocası Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki’nin türbesi olması durumunda müftünün neden buna karşı çıkmadığını ifade etti.

Alanın eski bir mezarlık olması nedeniyle yüzde 85 yeşil alan olan bahçeye saygıdan yürüyüş yolu dahi yapılmadığını söyleyen Gürkan, Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazılarında İzniki'ye ait el makam taşının bulunmadığının da raporla sabit olduğunu belirtti.

Ahmet Badi'nin yazdığı Riyaz-ı Belde-i Edirne kitabında İznik'i hazretlerinin el makam taşının sanduka içerisinde olduğunun yazdığını ifade eden Gürkan, eski belediye başkanı İbrahim Ay'ın kendisine altı mezarlık olan şimdiki stadyumun bulunduğu alandan çıkan mezar taşlarının kepçelerle elektrik fabrikasına getirildiğini anlattığını ve buradan hareketle el makam taşının stadyum bölgesinde aranması önerisinde bulundu.

Gazetede yer alan iddiaları yalanlayan Gürkan, yasal yollara başvuracağını da bildirdi.

Danıştay'dan kendilerine gelen bir kararın olmadığını ve kendilerinin Danıştay'a bir dava açmadığının altını çizen Gürkan, şunları kaydetti:

"Edirne Belediyesi'nin mülkiyetinde olan, Edirne halkının kullandığı anayasada ifadesini bulan Türk milletinin çekirdeğini oluşturan aile yapısının korunması amacını ve talimatını gerçekleştirdiğimiz kültür merkezimiz vardır bizim. Kültür merkezinde panel, konferans, seminer, gibi etkinliklerin yanında 14 Mayıs 2017'den bu yana nikahlar da gerçekleştirilmektedir. Bir kişi bana 'burada müzik çalındı, alkol alındı hatta arabayla girildi, eğlence yapıldı. Tek kişi diyemez. İnsaf o zaman yani. Biz belediye olarak yasaların bize verdiği yetkiye dayanarak nikah kıymayalım insanlar nikahsız mı birlikte olsunlar, aile birliğini oluşturmayalım mı biz. Türk toplumunun, Türk milletinin aile yapısını kurana bu milletin sonsuza kadar birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını sağlamayalım mı? İnsanları nikahsız mı dolaştıralım sokaklarda. Kıymayalım nikahı, anayasa hükmüdür. Aile birliği nikahıyla kurulur, imam nikahı resmi nikah... Biz hem dini vecibeleri yerine getiriyoruz hem resmi hükümleri yerine getiriyoruz. Bir kez daha ve son kez, söylüyorum, Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan hepimizin çocukluğunda elinden geçtiği, okuduğu Mızraklı ilmihalin yazarı Muhammed bin Kutbüddin'in burada bilimsel bir şekilde, bu işin uzmanlarınca belirlenmiş bir yeri varsa ki yok maalesef onun mezarını, türbesini yapmaya ilk önce ben adayım, belediye başkanı olarak. Burada defin edilmişse bizim hemşehrimizdir, Edirnelidir. İzniki hazretlerinin mezar yeri tespit edildiğinde türbesini ilk ben yapacağım. Ama olmayan bir şeyi bana da kimse 'yap' diye teklifte bulunamaz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.