Edirne

Avrupa hayali bitti yeni umutlar yeşerdi

08:27 01 Ocak 2020 5 Yorum Var
Avrupa hayali bitti yeni umutlar yeşerdi

Afganistan’dan göç eden bir ailenin çocuğu olarak İran’da dünyaya gelen Ayed Muhammed Mousa (18) ailesiyle daha iyi şartlarda yaşamak için 2017 yılında Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye karar verdi.

İran’dan yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçmeye çalışan aileden yalnız Mousa ülkeye giriş yapabildi. Anne ve babasını doğduğu topraklarda bırakmak zorunda kalan Ayed Muhammed, Edirne’den Yunanistan’a geçmek isterken yakalandı. Avrupa hayalinin sona erdiği Edirne’de Ayed için yeni bir sayfa açıldı, yeni umutlar yeşermeye başladı.

Refakatsiz Çocuklar Yönergesi uyarınca Aile, Çalışma ve Sosyal  Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edilen Ayed Muhammed, Melahat Hulusi Datenin Çocuk Evleri Sitesi’ne yerleştirildi. Edirne’deki ilk yılını Türkçe kursuna giderek geçiren Muhammed, ertesi yıl 11. sınıf öğrencisi olarak 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde Türkiye’deki eğitim hayatına başladı ve o yıl okul  birincisi oldu. Gösterdiği başarıyla çevresine örnek olan Muhammed, bu yıl üniversite sınavını kazanarak tıp okumak istiyor.

‘Gurur duyuyoruz’

Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, tek kelime Türkçe bilmeyen Muhammed Mousa’nın iki yılda  Türkçeyi öğrendiğini ve okul birincisi olarak başarısını açık bir şekilde gösterdiğini belirtti. Özbaş, “Tek kelime Türkçe bilmeyen oğlumuz şu an matematikte, fizikte, kimyada, biyolojide, tüm derslerinde 85-90’ın altında not almıyor. Kendisiyle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Sena seni 4 yıl önce Şikayet Et
    Dua edinde benim oglanda hayırlı bir yerler kazansın
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Koc 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi bi haber tabikide ama ben norvece 2 yıl oluyo geleli kac tane afkanistanli tanimissam hepsi itici geveze böyle normal degillerdi yada buraya böyleleri gelmis
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Umarim ulkemizde kalir ve ulkesine gider orada hizmet eder. Aksi takdirde aldigi diploma ile ulkemiz veya ukkesi disinda bir yere giderse asil sorun bu.
    Cevapla
  • keamu 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah ilerde başarılı bir doktor olacak ülkemizde hizmet edecektir. Şu aşağıdaki yorum yazanları da belki tedavi edecektir. Unutmayınen kıymetli şey mücevherat değil insanın kendisidir. Fakat zeki çalışkan ve dürüst olursa o kıymet meydana çıkar.
    Cevapla
  • Bamsı 4 yıl önce Şikayet Et
    O yorumları yapanların dertleri başka zaten kardeş.bende MAŞALLAH diyorum bu başarılı delikanlıya
  • Afganistan 4 yıl önce Şikayet Et
    Afganistanı daha daha düne kadar tarih boyunca Türkler yönetmiş. Yeniden Türkler yönetime geçmeden afganistan adam olmaz...
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.