Sınav stresiyle baş etmenin yolları

Uzmanlar, ailelerin, sınav sabahı çocuklarına, "Aman kalemini, silgini unutma", "Aman sınavda sorulara dikkatli bak" gibi kaygıyı arttırıcı tembihler yapmaması gerektiğini bildirdi.

Sınav stresiyle baş etmenin yolları
Sınav stresiyle baş etmenin yolları
GİRİŞ 30.05.2013 11:21 GÜNCELLEME 30.05.2013 11:22

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Psikiyatrist Dr. Murat Özaltın, günlük yaşantıda kaygı, stres ve tedirginliğin genellikle olumsuz algılandığını ancak kaygının olumlu yanlarının da olduğunu belirtti.

Normal düzeydeki kaygının insanı daha dikkatli ve çalışmaya zorladığına dikkati çeken Özaltın, şöyle devam etti:

"Kaygının fazlası insanı etkiler ve iş yapmamaya sevkeder. Amaç kaygılanmak değil, kaygıyı kontrol edebilmek olmalıdır. Sınav kaygısının en önemli nedenlerinden biri, her şeyin kötü gideceğine ve sonucun bir felaket olacağına ilişkin yaratılan düşünce, inanç ve senaryolardır. Topluma ve çevreye ait faktörler ise anne ve babaların çocuklarını başkalarıyla kıyaslaması, 'Sen bu çalışmayla bu sınavı kazanamazsın', 'Sen adam olamazsın' gibi olumsuz motive cümle kurmalarıdır. Öğretmenlerin, 'Biz senden çok şeyler bekliyoruz' gibi yüklü konuşmaları da bu konuda stres yapan ayrı bir etkendir."

 Sınav stresinden nasıl uzak durulabilir?

 Özaltın, sınav stresini yenmenin çözüm yollarının, kolay ve herkesin yapabileceği planlı çalışma ile gerçekleşebileceği bilgisini verdi.

Düzenli ders çalışılması, bunun ertelenmemesi ve günün sonunda kişinin kendisine küçük ödüller koyması gerektiğini vurgulayan Özaltın, şunları kaydetti:

"İyi ve dengeli beslenerek, karbonhitratlı besinler ve aşırı kafeinli içeceklerden uzak durulmalı. Uyku düzenimizi oluşturmalıyız. İyi bir gece uykusu, öğrenilen bilgilerin hafızaya daha iyi kayıt olmasını sağlar, ertesi gün yorgun ve sinirli olmamızı engeller. Sık sık deneme sınavlarına girerek, sınav kaygısını kontrol etmeyi öğrenmemizi ve eksik bilgilerimizi görmemizi sağlar. Sınavdan günler önce ve sınav sırasında da olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşünceler geliştirmeliyiz. Çünkü beynimiz tarla gibidir, ne ekersek onu biçeriz. Düzenli nefes egzersizleri yaparak hem günlük yaşamımızda hem sınav sırasında burnumuzdan yavaş yavaş nefes alıp verebiliriz. Bu şekilde beynimize bol oksijen göndererek zihnimizin açılmasını ve kalp atışlarımızın yavaşlamasını sağlarız. Bunları yaptığınız takdirde yine kaygılarınızı kontrol edemiyorsanız psikiyatrik yardım alınabilir. Ailelerin, sınav sabahı çocuklarına, 'Aman kalemini, silgini unutma', 'Aman sınavda sorulara dikkatli bak' gibi kaygıyı arttırıcı tembihler yapmaması önemlidir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar