Başarısız öğretmene 'sınıfa giriş' yasağı

Öğretmen yetiştirme stratejisini yeniden düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı, ataması yapılan öğretmenleri yeterli hale getirecek. Bakanlık, başarısız olan öğretmenleri sınıflara sokmayacak.

Başarısız öğretmene 'sınıfa giriş' yasağı
Başarısız öğretmene 'sınıfa giriş' yasağı
GİRİŞ 05.06.2013 15:49 GÜNCELLEME 05.06.2013 15:49
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı geleceğin öğretmenini yetiştirmek için "Öğretmen Yetiştirme Stratejisi"ni yeniden düzenledi. Yeni düzenlemeye göre öğretmen yetiştirmede sistem ve ortaya çıkan sorunlar ele alındı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, amaçlarının her sınıfa en nitelikli öğretmenin ulaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bizim bu konuda üç amacımız var. Birincisi en başarılı bireylerin öğretmen olmasını sağlamak. İkincisi öğretmen eğitimini iyileştirmek ve öğretmenin kişisel ve mesleki gelişiminde sürekliliği sağlamak. Bilindiği gibi öğretmen olarak atanan öğretmenlerimiz emekli olarak bu mesleklerini sürdürüyorlar. Bu durum eğitimde sakıncalar doğuruyor. Kendini yenilemeyen, yeterli hizmet içi eğitim almayan ve gelişmeleri takip etmeyen öğretmenler yüzünden öğrencilerin başarıları düşüyor. Ataması yapılan öğretmene bir rehber öğretmen (mentör) vereceğiz. En iyi şekilde yetiştirilmiş, en başarılı öğretmenleri gelişmemiş bölgelerde görevlendireceğiz. Başarısız olan öğretmenlerimizi sistem içersinde yeterli hale getireceğiz. Sınıflara başarısız öğretmenleri sokmamakta kararlıyız."

BAŞARININ YÜZDE 30'U ÖĞRETMENİN
Araştırmalarda öğrenci başarısının yüzde 50'sinin genetik donanıma, yüzde 30'nun öğretmen niteliğine, geriye kalan yüzde 20'yi ise diğer faktörlere bağladığını belirten Balıbey, öğretmen yetersizliğini eğitim zayiatı olarak gördüğünü kaydederek, "Uluslararası (PISA, TIMSS, PIRLS) ve (SBS, YGS, LGS) sınavların sonuçları ortada. Öğrencilerimiz 30 Türkçe sorusundan 5'ini, 30 fen sorusundan ancak ikisini cevaplıyorlar. Ayrıca okullar arasında başarı farklılıkları uçurum düzeyinde. Bu sorunu çözmek bizim görevimiz. Ancak bu sorun YÖK ve MEB'in sorunu olmaktan çıkarılmalı. Tüm kesimin sorunu olmalı. Başarılı öğretmen ödüllendirilmeli" dedi.

İŞTE GELECEĞİN ÖĞRETMENİ
Değerler geliştiren, kaynak arayan, güçlükleri ve sorunları tanımlayan, disiplinlerarası bağlantılar kuran, insan ilişkilerini geliştiren, meslek seçimi ve boş zaman uğraşıları, konusunda danışmanlık yapan, çevrenin incelenip, öğrenilmesine yardım eden, öğretme ve öğrenme konusunda uzman sayılan, mesleğe hazırlıkta öğrencilere yardımcı ve önder olan, geleceğe yönelik süreçlerden ve eldeki temel bilgilerden yararlanmasını bilen.

Sabah

YORUMLAR 32
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Hoca bana sordu ders eglencelidir bende dedim eglenmek istemiyorum
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    ne yapıyorlar?. Onlar orada ye yapıyorlar anlayan var mı? Koltukta sorun çözüyorlar..Edebiyat ogretmenımız uydurma kelımelerle ilgılı şöyle bısey anlatmıstı, kelıme uyduranlara tepkı olsun dıye: Bunlae gıdyorlar lokantaya yemek tatlı vs... afıyet olsun. borcumuz ne 100 tl... bız sana 10 yenı UYDURALIM kelıme odeselım fit olalım...bızım bakanlıkların işi bu hale gelmıs. masa basına sorun cozme...OGRETMENLER GUNAH KECISI ılan edıldı, yedı duvele...yapmayın Allah askına. bunlar sızın ogretmenlerınız. ezmeyın yahu ALLAH GORUYOR. şimdının ŞIMARIK BEBELERINE ders anlatmak kolay mı* egıtmek kolay mı**1 sene boyunda 1 kez gelmemıs velının evladından ne hayır gelecek ..dıkkat ettım son 1 haftadır ogrencı velılerınde okula gelme oranında %1000 arttı... vesselam..
    Cevapla
  • osmanlidadas 10 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış hesaplama. Oranları kim hesapladıysa yanlış hesaplamış. Başarılı görülen okullardaki başarını en önemli faktörü bilinçli veli ve iyi çevredir. Öğrencinin zekasının etkisinin %50 olduğuna inanmıyorum. Ayrıca MEB öğretmeni eğitmeden önce kendini düzeltmelidir. Onlarca genel müdürden bir ikisi dışında kimse eğitimci değil. Müsteşarlar hakeza. Eğitimi bilmeyen eğitimi yönetemez. Eğitim ne huku işine nede sağlık işine benzer.
    Cevapla
  • mustafa yerli 10 yıl önce Şikayet Et
    faturayı öğretmene kestiler. sn. balıbey gelsin öğretmenlik yapsın bir sene. başarılı olmazsa istifasını versin...orada oturup öğretmene laf atmak çok kolay, bugün siz okullarda öğrenciye kitap okutamıyorsunuz, ödev yaptıramıyorsunuz 100gün bile devamsız olsa 12 zayıfı bile olsa geçiyor, sistemi altüst ettiniz şimdi çıkmış öğretmen kötü diyorsunuz...
    Cevapla
  • İBRAHİM 10 yıl önce Şikayet Et
    hangi kriter. Eğitim maliyetlerini artırdığı bahanesiyle öğrencinin sınıf tekrarı yapmasına sıcak bakılmamaktaydı. Bu da ister başarılı olsun isterse başarısız olsun bütün öğrencilerin sınıfı geçmesi anlamına geliyor. Peki başarılı ve başarısız bütün öğrencilerin sınıfı geçtiği bir durumda bu sınıfta ders veren bir öğretmenin başarısı hangi kritere göre değerlendirilecek....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler