Veliler dikkat! Öğrencileri bekleyen büyük tehlike

Toptan alışverişin yapıldığı yerlerde 30 TL'den 130 TL'ye kadar çanta ve çeşitli kırtasiye malzemeleri bulmak mümkün. Ancak ucuz fiyata alınan okul ürünleri, çocukların sağlığını tehdit edebiliyor.

Veliler dikkat! Öğrencileri bekleyen büyük tehlike
Veliler dikkat! Öğrencileri bekleyen büyük tehlike
GİRİŞ 05.09.2013 08:22 GÜNCELLEME 05.09.2013 08:30

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 119 uzman denetmen ile çeşitli illerde denetimlerde bulunarak sağlığa zararlı ürünleri satan firmaları tespit ediyor. Güvensiz ürün sattığı belirlenen firmalara ise para cezası kesiliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nce geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde 47 firmanın 9 bin 49 ürünü denetlenmiş ve güvensiz olduğu tespit edilen 11 firmanın 2 bin 200 ürünü için 148 bin 237 TL idari para cezası kesilmişti. Bu yıl da bakanlık ağustos ayından itibaren başladığı denetimlerine devam ediyor.

Zaman'ın haberine göre; Kırtasiye ürünlerinde kullanılan azo boyar ve fitalat adlı maddelerin çocuklar için zararlı olduğunu söyleyen denetim görevlisi mühendis Meral Karaaslan, en çok suluk ve beslenme çantalarının risk taşıdığını söylüyor.

Ürün alırken üzerinde "CE" ve "EN 71" işaretlerinin ürünün güvenilir olduğu anlamına geldiğini kaydediyor. Velileri okul alışverişi konusunda uyaran Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) da alınan ürünün satıcı, üretici ve ithalatçı bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Konfederasyon, yaptığı açıklamada, piyasadaki Çin malı ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini ve süslü ürünlerin dış görünüşüne inanılmamasının altını çiziyor. Sağlıksız ürün almamaları konusunda velilere hatırlatmada bulunan NT Kurumsal İletişim Müdürü Serkan Bilikci de okul ürünlerinin sağlıklı, çevreci ve şiddet içermemesi gerektiğini söylüyor. Güvenilen yerlerden okul alışverişi yapılması konusunda uyarılarda bulunan Bilikci, "Bakanlıktan onaylı, CE ve İSO belgeli ürünlere raflarımızda yer veriyoruz.

Tüketicilerin de bu anlamda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Lisanslı ürünlerde ayrıştırıcı işaret ve hologram kullanılıyor. Ancak yine sorun yaşamamak için en güvenilen ve en çok alternatifi bir arada bulacakları yerden okul alışverişi yapmalarını tavsiye ediyoruz." cümlelerini kullanıyor.

Velilerin kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onaylanmış ürünler almaları konusunda vurgu yapan İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, "Bu sayede basit ve ucuz ürünlere olan talep de azalacaktır.

Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. Ucuz ürünlerle çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atmayın." diye konuşuyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Orhan Şencan, renklendirici olarak kullanılan boyaların içeriğinde bulunan "azo" maddelerin kanserojen etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Şencan, "Bu ürünlerde kullanılan fitalat adlı madde, cinsel gelişim problemleri, hormon yapısı, metabolizma ve büyüme düzensizliklerine sebep oluyor. Uçucu maddeler ise ciltte alerjik reaksiyonlara, gözlerde ve solunum yolunda tahrişe yol açıyor." cümlelerini kullanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor