MEB'in 80 yıllık uygulaması tarih oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yazılı sınavların yanında uygulanan “sözlü” uygulamasını değiştirdi.

MEB'in 80 yıllık uygulaması tarih oldu
MEB'in 80 yıllık uygulaması tarih oldu
GİRİŞ 21.10.2013 02:25 GÜNCELLEME 21.10.2013 08:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sözlü yerine öğrencinin okul içindeki davranış ve derse katılım ilgi ve becerilerini kapsayan, öğrencilerin arkadaşları ile uyumuna da bakılıp performans notu verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki klasik sözlüyü kaldırdı. Okullardan gelen "sözlü ne olacak?" soruları artınca Bakanlık yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin bir genelge hazırladı. Genelgede "sözlü" notu yerine "performans çalışması" yapılacağı belirtildi.

KALKMASI İYİ OLDU

MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük imzasıyla yayınlanan genelgede, "E-okul" sisteminden notlarla ilgili bölümün yeniden düzenlendiği ifade edildi.

Genelgede, "Yönetmelik hükümleri doğrultusunda revize edilerek yazılı sınav notu için 6 alan, performans çalışmaları için 3 alan, uygulama notlan için 3 alan, proje için 1 alan olacak şekilde düzenlenmiş, sözlü ve ödev alanları kaldırılmıştır" denildi.

Eğitim-Sen eski Genel Başkanı, eğitimci Aladdin Dinçer, VATAN'a, sözlü notlarının kalmasının önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Öğrenciler, kendi özgün üretimleri olmaktan çok çevresel destekleri ödev ve performans çalışması hazırlardı. Yenisinde de böyle olmamalı, öğrenciler kendi özgün yaratıcı çabaları ile bir şeyler yapabilmeli. Okul içi ve dışı eğitsel etkinlikler değerlendirilip, işlev görür hale getirilmeli. Derste 'hadi gel bu soruyu çöz' diye sözlüye kaldırmaya, son dönemde artık zaten itibar edilmemeye başlanmıştı ama vardı. Bunun kalkması önemli. Çocuğun kendisini ifade etmesi, soru sormasını, sorgulanmasını eleştirebilmesini olanaklı kılacak bir yöntem geliştirilmesi gerekiyor. Bu olmazsa sadece performans çalışması da yeterli olmayabilir. Kes kopyala yapıştır biçiminde yürüyordu sistem bunların da kontrol altına alınması gerekiyor."

YORUMLAR 5
  • Emre Genç 10 yıl önce Şikayet Et
    Yıllar önce kalkmıştı. Sözlü notu kaldıralı yıllar oldu bu kaldırılan hangi sözlü notu anlamadım. Sözlü notu yerine e okulda yıllar önce "Ders için Performans" kısmı eklendi ve zaten öğrenciyi tahtaya kaldırıp sözlü yapılmıyordu dersteki genel durumuna göre ve belli kriterlere göre genel değerlendirme notu verilerek ölçütlerle belirtiliyordu. Ömer Dinçer'in "Öğretmenlere 3 ay tatil yok" demesi gibi olmuş bu : ))
    Cevapla
  • muammer aslan 10 yıl önce Şikayet Et
    şaka mı bu?. 2007 den beri e okul var ve yaklaşık 4 yıldır da bu sözlü olayı kalkmış durumda... bu haberi okurken 4 yıl öncesinin haberi hortlatmışlar diy e düşünmüştüm siz amerikayı yeniden keşfetmişsiniz zaten sözlü vermiruz 4 yıldır performans ve proje notları veriyoruz
    Cevapla
  • macit pekseçer 10 yıl önce Şikayet Et
    işin özünü biraz açsanız!. İsmail bey evet sözlü ile tehdit etmek öğretmenin bir silahıydı ama yakışıksız bir silahtı! Bence öğretmen hak eden çocuğu ağzıyla terbiye edebilmeli(küfür hakaret değil ama) .Benim sorum şu işin özüne dokunmamız gerekiyorsa nasıl dokunalım ? İşin özüyle ilgilenin demekle olmuyor. Öğretmen niteliğini nasıl arttırabiliriz mesela (maaşları 5 bin tl yapmak benim önerim ama :) ) Disiplin kötüye gidiyor doğru ama 70-80li yıllarda hocalarımızdan dinlediğimiz öğrenci tipleri de aranılan öğrenci değildi herhalde. Ayrıca siz olimpik düzeyde fen mat eğitimi verseniz bunları anlayacak öğrenciler % 1 i bile bulmaz.Açık ve net önerilerinizi bekliyoruz.Nasıl bir okul tipi nasıl bir anlayış?
    Cevapla
  • H.İsmail ARSLANTAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Devrim!!!. İşte bir AKP icraatı daha: Çocukları sözlü sınav stresinden kurtardık!!! Yahu bir de işin özüyle ilgilenseniz. Verdiğiniz eğitimin muhtevası dökülüyor; insan yetiştiremiyorsunuz; öğretmenlerin niteliği yerlerde sürünüyor; okullarda disiplin problemleri her geçen gün artıyor; okullar sadece belli saatlerde dersliklere girilip çıkılan yerler olma dışında çok da farklı bir işleve sahip değil; bu okul tipi ve eğitim anlayışı ile yetenekler, bireysel ilgiler geliştirilemiyor vb. Siz tutuyor sadece bir sivrisinek öldürüyorsunuz. Bu durumu da bazı arkadaşlar alkışlıyor. Vay benim ülkeme...
    Cevapla
  • Hayri Mert 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun.. Gerçekten çok güzel bir uygulama inşallah seneye uygulanır.Bize okulda haksızlık yapıyorlardı artık yapamıcaklar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?