Dershanelerle ilgili ilginç benzetme!

Hükümetin dershane reformuyla ilgili çalışmasında, gecekondu benzetmesi yapılarak, "Bir tampon mekanizma olan dershanelerin ilelebet var olması gecekondulaşmayı kutsamaktır" ifadesi kullanıldı

Dershanelerle ilgili ilginç benzetme!
Dershanelerle ilgili ilginç benzetme!
GİRİŞ 18.11.2013 06:48 GÜNCELLEME 18.11.2013 10:44
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Hükümetin dershane reformunun arkasındaki çalışmaya Sabah ulaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulan çalışmada en dikkat çeken unsurlardan biri gecekondulaşma ile dershaneler arasında kurulan bağlantı oldu.

Gecekonduların, ani konut talebini karşılamak için kendiliğinden ortaya çıkan fakat geçici olması gereken bir yöntem olduğu ifade edilerek, "Örgün öğretim kuruluşlarının ve eğitim sisteminin yetersizlikleri sebebiyle ortaya çıkan ve aslında bir tampon mekanizma olan dershanelerin ilelebet var olması gerektiğini savunmak, gecekondulaşmayı kutsayarak modern ve insani şehirleşmeye ayak diremeye benzemektedir" denildi.

Çalışmada, dershaneler için "okulların rolüne büründü, tali öğretim kurumu olmaktan çıktı ve asli öğretim kurumuna dönüştü. Dershane eğitiminin asli unsur haline gelmesi bir hastanede yataklı tedavi gören hastanın hafta sonları da başka hastaneye yatarak ek tedavi almasına benzer. Çözüm ek tedavi değil, daha iyi hastane şartlarını sağlamaktır" ifadeleri kullanıldı. Okulların yeniden "öğrencileri hem sınavlara hazırlayacak hem de sadece öğrenim görülen değil 'çok yönlü eğitim' yapılan ocaklar" haline getirilmesi gerektiğini vurgulandı.

Çalışmada şu tespitler ortaya konuldu:

* TEST ÇÖZME MAKİNELERİ: Test çözme makinesi haline getirilmiş bir öğrencilik gençleri geleceğe hazırlayamaz. İyi eğitimin anlamı üniversite sınavında başarıya indirgendi. Temel amaç çocuğun bilgi birikimi ve karakter gelişimi ile hayata hazırlanması değil mutlaka bir yükseköğretim kurumunu kazanması oldu. Valiler arasında da yarış ortamı oluştu, öğrenciler üzerinde ciddi baskıya dönüştü.

* EĞİTİM TEKNİK FAALİYET: Eğitim teknik faaliyete dönüştü. Sadece test teknikleri bile dershaneler arasında yarışa dönüştü. Bu yarışta dershanelere harcanan para 2.5 milyar dolar.

* PSİKOLOJİSİ BOZUK GENÇLİK: Dershaneye dayalı eğitim, boş zamanların tamamen etüt ile geçirilmesinden dolayı psikolojik bakımdan sorunlu bir gençliğe neden oluyor. Gençler sosyalleşemiyor, yüksek skordan başka bir amaçları bulunmuyor. Aileler tarafından sürekli aşağılanmaya neden oluyor.

* HALK PARA DÖKÜYOR: Eğitime ayrılan kaynakların milli gelire oranı son 10 yılda yüzde 2.7 civarında
gerçekleşmiştir. Bu oran OECD ülkeleri arasında en düşük düzeyi ifade etmekte. Hane halkının eğitime yaptığı harcamalarla eğitime harcanan kaynağın milli gelire oranı yüzde 7'ye çıkmakta. Eğitime kamunun harcadığı kaynak özel sektörün 8 katıdır. Yani eğitim harcamalarının daha fazla kısmı özel sektörün hizmetlerine harcanırken, özel sektörün eğitime ayırdığı kaynak kamunun sadece sekizde biri. OECD tarafından ülke öğrenci performanslarına yönelik yapılan sınavlarda eğitime harcanan bu kaynağa rağmen Türkiye, okuma becerisi, matematik becerisi, bilimsel yetenekler bakımından ortalamanın altında kaldı. Okuma becerisinde 34 ülke arasında 32, matematik ve bilimsel becerilerde 32'nci oldu.

* SOSYAL ADALETSİZLİK: Dershaneye gitme imkanı bulan çocuklar ile bulamayan çocuklara karşı avantaj yakalarken, üniversite eğitimi almaya hak kazanmaya da yansıyan bu durum fırsat eşitliğine engel oluyor.

'HÜKÜMET KİMSEYİ MAĞDUR EDECEK TAVIR İÇİNDE DEĞİL'

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer partisinin Kocaeli İl Başkanlığı'nca düzenlenen 4. Şûra Toplantısı'na katıldı. Dinçer gazetecilerin dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılması tartışmasına ilişkin soruları üzerine, "Bugünkü tartışmaların kısır ve ve yüzeysel perspektifle yapıldığı kanaatindeyim. Olmamasını diliyorum, hükümetin bu konuda kimseyi mağdur edecek tavır içinde olacağı kanaatinde değilim dedi.

YORUMLAR 26
  • mustafa ulvi 10 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan ve Cemaat ? . Başbakan'ı canım gibi seviyorum. Ona her zaman oy vereceğim. Destekleyeceğim inşaallah. Ama Cemaat ile yaşanan ( belki de bir şey yaşanmıyor ama öyle görünüyor ) sıkıntılar hiç hoşuma gitmiyor. Devletim, milletim, ülkem için üzülüyorum. Birlikte rahmet ve bereket vardır. Kimse düşman sevindirmemeli. Dershane deyip geçmeyiniz.. Bu konu çok derin bir husus. Devletin Meb kuruluşu evvela denetime tabii olması gereken ilk kurum. Devlet, millet dikkatini dersaneye değil meb'e yoğunlaştırmalı. Çünkü en büyük sıkıntı meb okullarında. Kalifiyesiz birçok öğretmen var. Ahlaksız birçok öğretmen var. Branş dersine girmeyen birçok öğretmen var. Üstelik okullarında inanılmaz ahlaksızlık öğrenciler var.
    Cevapla
  • Ekrem Erol 10 yıl önce Şikayet Et
    Milli Eğitim ve öğretmenler!. Dersane ayıbı önce öğretmenlerin sonra Milli Eğitimin ve genelde de devletin bir ayıbıdır. Düşünün devletin okullarında okuyup mezun olan bir öğrenci yine devletin yaptığı sınavda başırılı olamıyor! Bu ne yaman çelişki! Mesala çocuğumun bir Türkçe öğretmeni vardı; adı Murat D......ı. Adam derse gelir, loptap bilgisayarını interne bağlar ve gelsin kız, gitsin papaz, gelsin şeş, gitsin beş oyun oynardı. Çocuklara da açın kitaplarınızı okuyun. Bu mu öğretmen profili?
    Cevapla
  • zinnurtosun 10 yıl önce Şikayet Et
    dershane gerçeği. ben imam hatip mezunuyum aldığım eğitimle herhangi bir yere giremiyordum.Yanlış anlaşılmasın öğretmenlerime vefasızlık etmek istemem fakat okuduğum okulda ana branş öğretmleri yoktu.doğuanadolu gerçeğini ancak yaşayan bilir.Allah razı olsun dersaneleri açanlardan bizleri kurtardılar.Başbakan bu zaviyeden meseleye bakmıyor siyaseten yaklaşıyor.Eğer bu dershaneler kapanırsa bu güne kadar var olan gönül bağımı koparmış olacağım
    Cevapla
  • mustafa kulleliler 10 yıl önce Şikayet Et
    7 milyar tl yi. Gönüllü olarak devletimize verin bak dersaneye gerek olmadan eğitim nasıl güzelleşecek. Ancak kimse devlete para vermez. Eh devlet yapacak işine diyeceksiniz devlette rakibini ortadan kaldırıyor demeyin diye..
    Cevapla
  • Vahdet Candan 10 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kapatın her ÖZEL teşebbüsü.... Özel hastane, Özel Üniversite, Özel Okul bunlar eşitsizliğe sebep oluyor KAPATILSIN. Ben devlet hastanesinde sıra beklerken zengin hoop her türlü tedavisini Özelde oluyor. Ben devlet okullarında dirsek çürütüp Tam Burslu ancak okurken zengin hoop özel üniversitede okuyor. Örnek çok arttırabiliriz. Kimse Dershaneye zorla sokmuyor kardeşim zaten. Ama birileri seneliği 25 bin lira olan özel okullarda saati 250 tl olan özel dersler alırken bende gücümün yettiği dershaneler ile çocuğumun geleceğini garantiye almak istiyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."