F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar

Başbakanlığın yayınladığı genelgeyle 2017 yılına kadar tüm kamu kurumlarında F klavye zorunluluğu getirilmesini F klaveyinin mucidi İhsan Sıtkı Yener çarpıcı sözlerle değerlendirdi.

F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar
F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar
GİRİŞ 13.12.2013 11:15 GÜNCELLEME 13.12.2013 11:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Akşam Gazetesi'nden Emre Öztürk'ün haberine göre Başbakanlığın yayınladığı genelgeyle 2017 yılına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye zorunluluğu getirildi. F klavyeye geçiş sürecinde kamu personellerine ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hazırlanacak bir içerikle eğitim de verilecek. Hükümetin bu atağını F klavyenin mucidi ve INTERSTENO (Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener'e sorduk. Yener, yeni klavyeyle birlikte öğrencilerin öğrenme hızının, dil öğrenme becerilerinin ve kamu hizmetlerinin hızlanacağını belirterek, "Mükemmel bir bilimsel adım atıldı" dedi.

Emekli öğretmen Yener F klavyenin avantajlarını ve kamuda nasıl bir etki yaratacağını şöyle anlattı:

"F klavyeyle bakmadan 10 parmak yazmada 70 dünya şampiyonluğu kazandık. Öğretmen olduğum zaman 1941 yılının Türkçe sözlüğünden 29 bin 934 kök kelime üzerinde araştırma yaptırdım. En çok kullanılan kelimeleri, bağlaçları ve ekleri ortaya çıkardım.

70 ŞAMPİYONLUK KAZANDIK

Parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. Türkçenin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık.

Q'DAN ÇOK DAHA HIZLI YAZILIYOR

"EN çok kullanılan harfler olan a, e ve f harfi en işlevsel parmakların rahatlıkla ulaşacağı yerlerde. 1960'lı yıllarda ABD'li uzmanlar bile F klavyenin yaygınlaşması için çalışma başlattılar. Katıldığımız yarışmalarda görüldü ki Latin alfabesini kullanan tüm dillerde F klavye Q klavyeden daha faydalı ve daha hızlı yazılıyor."

16 AYRI DİLDE REKOR KIRIYORLAR

Q klavyede İngilizcedeki en çok kullanılan harfler en uzak köşelere yerleştirildi. Tamamen yazım düşmanı bir klavye. F klavye ile on parmak yazan 12 yaşında gençlerimiz 16 ayrı dilde on parmak yazma rekoru kırıyor. Bunu nasıl sağladığımızı sorduklarında gerekçesini F klavye olarak verdim.

VATANDAŞ HİÇ SIRA BEKLEMEYECEK

KAMU personeli günde 5 saat çalışarak bir haftada F klavyeyi bakmadan 10 parmak yazabilecek hale gelir. Kamudaki işleyişin hızı ve hacmi artar, vatandaşlara çok daha hızlı belge verilir. Başbakanlığın genelgesi Türkiye'de bilimsel eğitim alanında atılmış en büyük adımlardan biridir."

YORUMLAR 2
  • Vatandaş 10 yıl önce Şikayet Et
    Q klavye değil Q beyin. Vatandaşın kamu dairelerinde beklemesinin sebebi Q klavye değil. Ben işimi nasıl ve nekadar zamanda yaparsam yapayım vatandaş beni beklemek zorunda zihniyetinde olan birtakım personel.Eskiden tüm kamu personeli böyleydi ama çok şükür yavaş yavaş bunlar emekli oldular.Az biraz kaldı.
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    bu tip isler gelecegi goremiyenler icin onemsiz basit hatta ise yaramaz seylerdir. iste o zekadaki kisiler 60 70 yil evvel onlem alsalar idi mesela bugun turkcemizin yarisi ingilizce fransizca kokenli kelimeler ile dolmaz onlarin etkisinde kalmaz idi yada en basidinden arabaya bakin ingilizler sirf kendilerinin farkli oldugunu bu isi kopyala yapistir olarak degil bizimde payimiz var demek icin direksiyonu saga komuslar avrupa azerty klavye yapmis kim bile bilir ki 100 yil sonra ne olucak elin yaptigina baka baka daha 500 yil evvel dunyaya ilim sanat astroloji edebiyat akliniza ne gelir ise muslumanlarin yon verdigini unutup 500 yil evvel yamyam diyari olan amerikanin hep lider oldugunu kabullenmisiz koyun surusu olmusuz iste sebebi bu ufak amma onemli detaylarda gizli
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı