Özel teşebbüsü engellemiyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "Dershanelere, veliler ya da öğrencilerin bir ücret ödemeleri gerekiyordu.

Özel teşebbüsü engellemiyoruz
Özel teşebbüsü engellemiyoruz
GİRİŞ 14.03.2014 14:39 GÜNCELLEME 14.03.2014 14:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Biz MEB bünyesinde ücretsiz bir biçimde çocuklarımızın eksik kaldığı dersleri takviye etmelerine imkan sağlayacağız. Özel teşebbüsü engellemiyoruz, daha sağlıklı alanlara yönlendirdik. Dershaneler yerine özel okulların kurulmasını teşvik etmek, bunların sayısını artırmak istiyoruz" dedi.

Tekin, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, MEB Temel Kanunu ile Bazı KHK'lerde değişiklik yapılmasına dair yasayla ilgili konuştu.

2015 Eylül'den itibaren dershanelerin bir eğitim-öğretim kurumu olarak tanımlanmayacağını ve faaliyetlerine devam etmeyeceğini anımsatan Tekin şunları söyledi:
"Yasanın özel teşebbüs hürriyetine engel olduğu yönünde tartışmalar var. Böyle bir şey yok, tam tersine kamu ve özel sektörün birlikte kaynaklarını optimum ve rasyonel bir şekilde kullanmasını istiyoruz.

Özel teşebbüsü daha sağlıklı alanlara yönlendirdik. Dershaneler yerine özel okulların kurulmasını teşvik etmek, bunların sayısını artırmak istiyoruz. Şu anda Türkiye bu anlamda dünya ortalamasının çok altında. Özel okullaşma olarak bakıldığında çok düşük. Çünkü özel sektör kaynak aktarımını, yatırımlarını dershane gibi sektörlere yatırıyordu. Ülke kaynaklarının daha sağlıklı biçimde kullanmak için eğitim işini beraber yapalım diye özel sektöre yer açıyoruz.

Özel özel şartlarını yumuşatağız
Eğitimde özel sektörün payını artıracak teşvikler getirdik. Bu kurumlara yönelik mevzuatta da değişikliklere gidilecek. Özel okullardan istediğimiz bazı ağır şartları yumuşatacağız. Bunu sektör temsilcileriyle çok tartıştık onların da çok şikayetçi olduğu konulardı. Bu özel sektörde ciddi anlamda özel okullaşmayı artıracak bir önlem. İkincisi özel sektörün eğitimde özel okul açmasını kolaylaştırmak için teşvikler, kredi teşvikleri, vergi indirimleri, arsa teşvikleri, okul teşvikleri, bunların hepsi sektör temsilcileriyle ayrıntılı konuşularak hazırlandı.

CHP'nin dershane yasasını Anayasa Mahkemesine götürmesine yönelik olarak yasanın anayasaya uygunluğunun, Bakanlar Kurulu'nda, Başbakanlıkta, Milli Eğitim Gençlik Kültür ve Spor Komisyonunda ve Parlamento'da denetlendiğini anlatan Tekin, şöyle devam etti:
"Bir de CHP ya da herhangi bir siyasi parti bir kez daha anayasaya uygunluk denetiminin yapılmasını arzu edebilir. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak anayasaya aykırı bir hüküm varsa zaten onu uygulamak istemeyiz. Anayasa Mahkemesinin denetlemesinden mutlu oluruz. Çünkü yaptığımız düzenlemede anayasaya aykırı herhangi bir şey görmüyoruz. Aksine anayasaya aykırı bir durum görseydik zaten böyle bir düzenleme yapmamız doğru olmazdı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Mürsel GELDİ 10 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH RAZI OLSUN!. Allah razı olsun müsteşarım, halkı her zaman düşünürsünüz. Bir dershaneci olarak şu maliye bakanına rica etseniz de şu bizim milyarlarca liralık SGK ve vergi borcumuzu da siliversinler. Ha bu arada "Ey iman edenler verdiğiniz sözde durun." ayetine binaen 6 yıllıkların MEB bünyesine alınacağı, formasyon şartı aranmayacağı, 40 yaş şartı aranmayacağı... gibi sözleri de unutmazsınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Barış Alper Yılmaz şov yaptı! Galatasaray liderliğini sürdürdü
AK Parti'de analiz sürüyor: Emekliler mi yoksa yanlış aday mı?