Türkiye'nin ilk Ermenice ders kitabı çıktı

Türkiye'de ilk kez Doğu Ermenicesinin öğretilmesi amacıyla bir kitap yayımlandı.

Türkiye'nin ilk Ermenice ders kitabı çıktı
Türkiye'nin ilk Ermenice ders kitabı çıktı
GİRİŞ 29.04.2014 13:40 GÜNCELLEME 29.04.2014 13:40

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Edebiyat Fakültesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev tarafından hazırlanan kitap, ders kitabı olarak Erciyes Üniversitesi'nde okutulmaya başlandı.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev tarafından hazırlanan, 'Ermenice Dersler-Kendi Kendine Ermenice Öğrenenler İçin' adlı kitap, Doğu Ermenicesinin öğretilmesi için yayımlanan ilk kitap olma özelliği yanında, kendi kendine Ermenice öğrenmek isteyenler için özel olarak hazırlanmış rehber kitap özelliği de taşıyor.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev, kitabın son yıllarda sürekli olarak gündemde kalan Türk-Ermeni ilişkilerinin anlaşılabilmesi yanında, Türk ve Ermeni arşivlerinin açılması sonrasında her iki toplum tarafından anlaşılabilir olması ve daha iyi değerlendirilebilmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Doç. Dr. Mehdiyev, kitabın aynı zamanda Ermenice öğrenmek isteyenler için de bir el kitabı olma özelliği taşıdığını kaydetti. Doç. Dr. Mehdiyev, son yıllarda, öğrencilerin üniversitelerin Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümlerine büyük ilgi gösterdiklerini belirterek kitapla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Ermenice Dersler-Kendi Kendine Ermenice Öğrenenler İçin kitabında, öncelikle Ermeni Dili'nin özellikleri ve Ermeni Dili'nin geçirdiği süreçler anlatılmakta, kitabın ilk bölümünde Ermeni Alfabesi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bilindiği üzere, Ermeni Alfabesi 405 yılında Mesrop Mastost tarafından oluşturulmuş, ilk önce 36 harften oluşan ermeni alfabesine, daha sonra 3 harf eklenerek harf sayısı 39'a çıkarılmıştır. Kitapta, Ermenice'nin ses sistemi, cümle yapısı ve morfolojisi ile ilgili derslerin sayısı 16'dır. Kitabın son bölümünde, Ermeni Edebiyatı'ndan derlenmeler verilmiştir. 2013 yılı sonlarında Erciyes Üniversitesi Yayınları arasında basılan kitap, şu anda Türkiye'de ders kitabı olarak okutulan tek kitaptır."

Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü, Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2011 yılında açıldı. 70 öğrenci, Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim görüyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
CHP'de bir yanda para kulesi bir yanda para saçması! 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor?'