Kapı kapı dolaşıp tespit ediyorlar

Gönül elçileri projesi kapsamında kapı kapı dolaşan öğretmenler okula gitmeyen kızları eğitime kazandırıyor.

Kapı kapı dolaşıp tespit ediyorlar
Kapı kapı dolaşıp tespit ediyorlar
GİRİŞ 05.06.2014 11:06 GÜNCELLEME 05.06.2014 11:06

Muş’un Varto ilçesinde "Gönül Elçileri" projesi faaliyetlerine katılan gönüllü öğretmenler, eğitim alamayan kadın ve kızların kaderini değiştiriyor. Proje kapsamında köy köy gezerek eğitimlerini yarıda bırakan kız çocuklarını tespit eden gönüllüler, aileleri, kızlarını okula göndermeleri yönünde ikna etmeye çalışıyor.

Kaymakam Tahir Şahin, "Gönül Elçileri" projesi kapsamında 90 kadın ve 10 genç kızı eğitime kazandırdıklarını söyledi. İlçeye bağlı en ücra köylere giderek daha kapsamlı çalışacaklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi ile Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin'in öncülüğünde başlatılan proje, Valimiz Vedat Büyükersoy ve eşleri öncülüğünde yürütülüyor. Proje, örgün eğitim dışında kalmış kadın ve kızların yeniden eğitime kazandırılması ve mesleki açık öğretim liselerine yönlendirilmeleri amacıyla hazırlandı. Ayrıca bu liselerden mezun olanların, iş yaşamlarına katılımlarına aracı olunuyor. İmkansızlıklar nedeniyle okuyamamış kadınların, toplumsal yaşama daha fazla dahil olması, nihayetinde ekonomik ve sosyal yönden güçlenmeleri hedefleniyor."
      
Köylerde yapılan taramalarda ise yaşları 12 ile 27 arasında değişen 12 kız çocuğunun açık liseye kaydedildiğini belirten Şahin, eğitime kazandırılan kız öğrencilere her gün köy öğretmeni Sezai Ballıkaya ve öğretmen eşi Burcu Ballıkaya tarafından ders verildiği bildirildi.
      
"Kapı kapı dolaşıyoruz"
      
Kumlukıyı köyünde ailesinin okumasına izin vermediği Büşra Çelik'in ailesini ziyaret eden Ballıkaya, aileyi ikna etmeyi başardı. Çelik'in 8 sınıfa kadar okuduğunu ve ailesi tarafından okuldan alındığını tespit ettiklerini anlatan Ballıkaya, şunları söyledi:
"Geleneksel veya maddi nedenlerden dolayı velinin ikna olmayacağını duymuştuk. Aileyi ziyaret ettik. Büşra eğitimine kaldığı yerden devam edecek. Biz de çok mutlu olduk. Proje kapsamında aktifleştirdiğimiz öğrencilerle her gün çalışıyoruz. Öğrencilerimiz arasında zorla veya farklı nedenlerle okullardan alınanlar, evli kadınlar, nişanlı kızlar var. Varto Halk Eğitim Merkezi'nin bize verdiği destekle gönüllü şekilde çalışma yürütüyoruz. Umarım bu genç kızlar eğitimlerini sürdürürler. Projenin açtığı yeni sayfa sayesinde hayata, dünyaya yeni bir pencereden bakarlar."
      
Maddi durumu çok düşük olduğu için kızının eğitimine devam ettiremediğini belirten Büşra Çelik'in babası İrfan Çelik ise öğretmen Ballıkaya'nın ziyaretiyle kızının okumasını kabul ettiğini söyledi.
      
Projeyle okula başlayan öğrencilerden Hilda Şahin de eğitimine tekrar devam etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Babam köyde ortaokul olmadığı için beni okuldan aldı. Tüm kardeşlerim okuyordu. Ama ben kız olduğum için okula gönderilmedim. Hocalarımız sayesinde okula tekrar başladım. İlk başlarda babam izin vermiyordu. Öğretmenlerim beni babamdan habersiz okula kaydetti. Sonra babamı ikna ettiler. Artık öğretmenlerimizin sayesinde okuyorum. İmkanlar olduğu sürece, okumaya devam edeceğim."
      
Eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Felda Taş ise maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemediğini belirtti.
      
Muş Alpaslan Yatılı Bölge Okulu'nda 8'nci sınıfa kadar okuduğunu anlatan Taş, şöyle konuştu:
"Maddi imkansızlıklardan dolayı ailem beni okula göndermedi. Tüm umudumu yitirmiştim. Öğretmenlerimiz sayesinde konu hakkı bilgi sahibi olduk. Sonra öğretmenlerimiz ailelerimizi ikna etti. Kayıtlarımızı yaptık. Çok çalışarak kendimizi ispatlamaya çalışıyoruz. Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı bizim umutlarımız da olmazdı. Onların sayesinde umutlarımız, hedeflerimiz var."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti