Yurda yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?

Üniversiteye kayıt yaptırıp yurt bulamayan binlerce öğrencinin durumu ne olacak?

Yurda yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?
Yurda yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?
GİRİŞ 12.09.2014 09:45 GÜNCELLEME 12.09.2014 12:46
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi

17-25 Aralık tarihlerinde hükümete yönelik olarak yapılan operasyondan sonra cemaate ait yurtlardan ayrılan öğrenciler ile bu sene yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin birçoğu kalacak yer bulma sıkıntısı yaşadığı iddia edildi. Birçok öğrenci velisi, bu süreçten sonra çocuklarının Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü’ne ait yurtlarda barınması için çaba sarf ederken, yetkililerden yardım istedi.  

Tam da bu noktada kafaları kurcalayan sorular ortaya çıkıyor: 

-KYK yurtlarına yerleşemeyen ve dışarıda kalan öğrencilerin durumu ne olacak?

-Cemaat yurtlarından ayrılıp bu sene herhangi bir yurda yerleşmeyenler ne yapacak? 

-Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden gelerek İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, İzmir gibi şehirlerdeki üniversitelere yerleşen öğrenciler için barınma ihtiyacını karşılayacak alternatifler üretilecek mi? Yoksa bu öğrenciler, yine belli kesime ait yurtlarda kalmaya mecbur mu bırakılacak? 

"ÖĞRENCİLERİ DIŞARIDA BIRAKMAYACAĞIZ"

Konuyla ilgili olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınan bilgi öğrenci ve velilerin yüreğine su serpti: 

“Geçen sene 87 bin olan yatak kapasitesini 27 bin daha artırdık. Bu ay ve 31 Aralık 2014’e kadar da kapasiteye artırmaya devam edeceğiz. Devletin imkanları el verdiği sürece öğrencileri dışarıda bırakmayacağız. Bakanlık olarak aile ve öğrencilerimizin mağdur olmaması için gece gündüz çalışıyoruz.”

BAKANLIKTAN iLK UYGULAMA

Gençlik ve Spor Bakanlığı bu sene ilk defa bir uygulamaya giderek, yurtlara yerleştirilecek öğrenci ve ailelerinin maddi durumunu sorgulatarak asıl ve yedek listeleri oluşturdu. Yani bir velinin aldığı maaş; sahibi olduğu otomobil, araç, arsa ya da daireye bakılarak listeler hazırlandı. 

SÜREKLİ BİR İŞTE ÇALIŞAN ÖĞRENCİ YURTLARDA KALAMAYACAK

Bunun dışında yurtta barınacaklar, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışamayacaklar veya sürekli geliri olamayacak. Başka bir deyimle bir işte sürekli olarak çalışan öğrenci KYK yurtlarında kalamayacak. 

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre; Gençlik ve Spor Bakanlığı gerek kiralama yoluyla gerekse yatırımlar kanalıyla yeni yurtlar açtı ve 27 bin kişilik bir kapasite artışı yaptı. 

OCAK 2015'E KADAR CİDDİ BiR KAPASİTE ARTIŞI OLACAK

-Bakanlığa 22 yeni yurt binası teslim edildi ve bu ay kapasite artımı yapılacak. Aynı şekilde 31 Aralık 2014 tarihine kadar yurtlarda ciddi sayılabilecek yatak artışı olacak ve böylece yedek listede olan öğrenciler yurtlara yerleştirilecek. 

-Şu ana kadar yurtlarda 125 bin kişinin yerleştirilmesi için yatak kapasitesi belirlendi. Geçen sene açılan yatak sayısı 87 bindi.

-440 bin başvuru oldu. Bunun 55 bini geçersiz sayıldı. Öğrencilerin yüzde 76’sı kayıt yaptırdı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerden önce yaptığı mitinglerde cemaat yurtlarında kalan öğrencilere hitaben "Bunların zulmüne siz asla muhatap etmeyeceğiz” açıklaması ışığında çalışma yürüttüklerini dile getiren bakanlık yetkilisi, Mart ayından bu yana Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile bakanlık yetkililerin çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü, önümüzdeki aylarda da öğrencilerin barınma ihtiyacını giderecek yatırımların artacağını sözlerine ekledi. 

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR 7
  • ahmet kalır 9 yıl önce Şikayet Et
    eskişehir merkez. Eskişehir merkezde ben yeğenim için bir tane devlet yurdu bulamadım. gittim cemaat yurduna yazdırdım. çünkü diş hekimliği kazanmış bir çocuğu 1300 tl maaş ile ancak oraya gönderip okuyabiliyordum. Sonra da bu adamların yurdundan çekip alın deniyor. demesi güzel de el mahkum vermeye biz ne yapalım vermeyelimde
    Cevapla
  • erol çetin 9 yıl önce Şikayet Et
    YURTLARDA ADALETSİZLİK DİZ BOYUNU AŞTI. Bizler memur olduğumuzdan çocuklarımızı yurtlara yerleştiremiyoruz. burs imkanlarından faydalanamıyoruz .Bordroda görülen maaşlar sanki çok yüksek. esnaf,tacir,ticaret erbabı bakıyorsun her türlü zenginlik içinde çocuğu yurtlara yerleşebiliyor. Ey bakanım üniversite yurtlarına çocuklarımızı yerleştiremiyoruz ,çocuklar mecburen aparttır,özel yurt,cemaat yurdu yerleştirmek zorunda kalıyoruz.para yetiştiremiyoruz.
    Cevapla
  • hodja 9 yıl önce Şikayet Et
    GELİR TESTİ ADALETSİZLİĞİ. Ben ve eşim resmi kurumda çalışıyoruz diye çocuğum yurda yerleşemedi..Ama kuyumcu, hayvancılık yapan trilyoner , süper zengin çiftçiler vs. gelirlerini eksik ve yanlış beyan ettiğinden dolayı hepsinin çocukları şu anda yurtlara yerleşti.. Yine aynı şekilde PYBS'ye benim çocuğum giremezken, maddi gelirlerini saklayan serbest meslek erbabının çocukları şu anda burs alıyorlar...
    Cevapla
  • engin öz 9 yıl önce Şikayet Et
    Bakandan Ses yok. Gençlik ve Spor Bakanı bu konuda hiç konuşmadı.. illerde yurt kiralama yapıldığını duyuyoruz ama özellikle büyük şehirlerde sıkıntı çok.. Konyada, Ankarada, istanbulda çocuklar açıkta
    Cevapla
  • Sadece Tepki 9 yıl önce Şikayet Et
    Salın bayıra...... Mevlam kayıra..Sivas,Muğla vd.gibi öğrencilerin ihya ettiği şehirlerde yurt bir problem...Açmakla da baş edilemez..Devlet işi gücü bırakıp da yurt mu yapacak.Çözüm mü,belki kira yardımı olabilir.900 TL ya 3 arkadaş 300 TL lık ev tutarsa 100-150 TL gibi para belki borç,belki hibe olarak verilebilir.Rantiyecilere gideceğine...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…