TEOG'da 800 milyonluk kitap vurgunu

Paralel yapının Milli Eğitim politikası üzerine kurduğu vesayetle milyonlarca lira kazanç elde ettiği iddia edildi.

TEOG'da 800 milyonluk kitap vurgunu
TEOG'da 800 milyonluk kitap vurgunu
GİRİŞ 14.09.2014 07:51 GÜNCELLEME 14.09.2014 07:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim politikaları üzerinde vesayet kuran paralel yapı, milyonlarca lira kazanç sağladığı ortaya çıktı. Orta Öğretime Geçiş Sınavı (OGS) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sınavlarında sorulan soruların büyük bir bölümü yapıya yakın yayınevleri tarafından basılan yardımcı ders kitaplarından çıkması nedeniyle milyonlarca öğrenci söz konusu kitapları almak zorunda kalmıştı. Sadece 2013 yılında 38 yayın evinden 2'sinin 40 milyon bandrol aldığı ve 800 milyon lira kazanç elde ettiği tespit edildi.

ÜCRETSİZ KİTAPLARIN MALİYETİNİN 3 KATI

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2013- 2014 eğitim öğretim yılının başında, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki yaklaşık 17 milyon öğrenciye dağıtılan ücretsiz kitabın maliyeti 326 milyon lira iken, paralel yapıya yakın 38 yayınevinden sadece 2'si Kültür Bakanlığı'ndan 40 milyon adet bandrol aldı ve bu bandrollerle basılan yardımcı kitaplardan 800 milyon lira kazanç sağladı. Bu rakamlar devletin ücretsiz bastığı kitaplarının maliyetinin 3 katı kazandığını gösteriyor.

TEZGAH BOZULDU

Bandrol ihtiyacı olmadan basılan yaprak testler sayesinde de yaklaşık 1 milyar lira gelir elde edildiği de tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemine geçişle birlikte paralel yapının yardımcı ders kitabı tezgahı bozuldu.

TEOG'LA 'YARDIM' ÇÖKTÜ

TEOG sisteminin ardından sınavlarda sorulan soruların tamamı devlet tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının içeriğinden oluşturuldu. Milyonlarca öğrenci sınavlarda başarılı olmak için paralel yapının yardımcı kitaplarına mahkum edilmekten kurtuldu. Eski sistemlerde öğrenciler başarılı olabilmek için yardımcı ders kitaplarının almak mecburiyetinde kalıyorlardı. Öğretmenler de söz konusu kitapları tavsiye ediyordu.

ÖZEL OKULLAR DA ÜCRETSİZ KİTAP İSTEDİ

TEOG sisteminin ardından soruların tamamının ücretsiz dağıtılan kitapların içeriğinden oluşması özel okulları devletin dağıttığı ücretsiz kitaplara yönlendirdi. Özel okullar bu yıl ilk kez ücretsiz ders kitabı dağıtıldı. Sınavlarda başarılı olmak için devletin verdiği ücretsiz kitapların yeterli olması nedeniyle artık okul müdürleri ve öğretmenler de öğrencilerine yardımcı kitap tavsiye etmiyor. Bu durum milli Eğitim üzerinde vesayet kuran ve yardımcı kitaplar aracılığı ile milyonlar kazanan paralel yapıya yakın yayınevlerinin bazı şubelerinin kapanmasına neden oldu. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 10
  • yavuz kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    Evet tekel oluşturdular. çok şükür M.E.B sayesinde bu yayınevinden kurtuluyoruz
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben beğendim. MEB'in eski kitapları beş para etmezdi. Şimdi çok güzel. Yardımcı kitaplara gerek kalmaması gerçekten çok güzel bir şey. Önceden kırtasiyelerden önemli derslerin yardımcı kitaplarını alırdık. Peehh... Eğitim sistemimiz her geçen gün iyileşiyor. Eskiden dönem ödevi verilirdi. 3 ay yatardın. Teslim tarihine birkaç gün kala bitir ve geçerdin. Şimdi öyle değil. Öğretmen ödevi veriyor, sonra birkaç defa kontrol ediyor. Üniversite gibi oldu.
    Cevapla
  • mert tas 9 yıl önce Şikayet Et
    bandrol alınmışsa nasıl vurgun olur. paralele çakmak için saçmalıyorsunuz bandrol alınmışsa nasıl vurgun oluyor
    Cevapla
  • kemaluygur 9 yıl önce Şikayet Et
    habere gelince . vurgun demek yasa dışı bişey yapılmış gibi oluyor bandrol aldıklarına göre yasal vurgun değil bu kitaplar gereksizmi gerekli çünkü uygulama yapmak örnek soru çözmek gerekli dağıtılan kitaplarda soru çok az öğrenci uygulama yapamıyor hele dağıtılan özel yayınevlerinin kitapları hiçbir öğretmen arkadaş memnun değil meb in kendi kitapları daha güzel olmasına rağmen özel yayın evlerinin kitapları dağıtılıyor acaba kimlere ihale ile para kazandırılıyor....
    Cevapla
  • kemaluygur 9 yıl önce Şikayet Et
    kitap. meb kendisi kendi yayınlarını vermiyor ken öğretmen ne yapsın halbuki meb yayınları daha güzel ve örjinalken bazı sınıflara özel yayınevlerinin kitapları geliyor karmakarışık soru yok uygulama yapamıyor öğrenci öğretmenin anlattıkları uygulama yapmayınca öğrenciler bir gün sonra unutuluyor ders saatleri zaten uygulama yaptırmak için yeterli değil.ben kendimden örnek vereyim bazı sınıflar seçmeli ders olarak matematik uygulama dersini seçmiş o sınıflarda 5 saat ders 2 saatte de bol bol uygulama ve soru çözümü yapıyoruz yani okuldaki zaman yatersiz dershaneler konu anlatmaz basit bi tekrar soru çözdürür konuyu okulda öğrenir dershanede soru çözüp deneme imkanı olur dershaneye ihtiyaç olmasın diyorsanız ders saatini arttırın. haftasonu kurs açtık demeyin ilk açıldığında gelen öğrenciler azalarak gelmiyor zorunlu değil parada vermeyince veli üzerine düşmüyor o iş de olmuyor yani...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti