Öğretmen stratejisi yılbaşında açıklanacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni öğretmen Stratejisinin yılbaşında kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Öğretmen stratejisi yılbaşında açıklanacak
Öğretmen stratejisi yılbaşında açıklanacak
GİRİŞ 14.09.2014 12:33 GÜNCELLEME 14.09.2014 12:33

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Hükümet Programı'nda bulunan "Öğretmen Strateji Belgesi"ni ilgili paydaşlarla son bir tartışmasını yaptıktan sonra, yılbaşında kamuoyuyla paylaşacak duruma geleceklerini bildirdi. 

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Avcı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile editörler, bölge müdürleri ve dünyanın çeşitli merkezlerindeki muhabirlerin, eğitim gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Hükümet Programı'nda yer alan Öğretmen Strateji Belgesi'ne ilişkin bir soru üzerine Avcı, strateji belgesinin daha önceden başlatılan bir çalışma olduğunu anımsattı.

Avcı, belgenin nüfus artışı, demografik özellikler, göçlerin göz önüne alınarak ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğunun ve eğitim fakültesinin kontenjanlarının tespitinde önemli olacağını ifade etti. 

Teknolojinin çok ilerlediğine işaret eden Avcı, "Arkadaşlarımızın önünde laptoplar var. Ben üniversitede okurken 'Karayollarında bilgisayar var' diye duyardık, öyle bir rivayet vardı. Bir de Ortadoğu'da bilgisayar vardı. Şimdi 'bilgisayar buydu' diye gençlere göstersen 'Hayır bu bir fabrika' derler. Çünkü bu oda büyüklüğünde devasa bir şey. O zaman ona elektronik beyin diyorlardı" şeklinde konuştu.

Avcı, teknolojiyle birlikte yeni meslek ve uzmanlık alanlarının oluştuğu, bundan sonra da oluşacağını vurguladı.

Öğretmen Strateji Belgesi'nin hazırlanmasında sorumluluğun Milli Eğitim Bakanlığında olduğunu ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama belge tüm paydaşlarla hazırlandık. Hazır aslında belgemiz. Niye bugüne kadar açıklamadık  Şunun için: Yasamıza göre 4 yılda bir toplanması gereken Mili Eğitim Şurası var. Temel politika kararları, tavsiye kararları orada alınıyor. Aralık ayında 19. Milli Eğitim Şurası'nı toplayacağız ve bu şuranın 4 ana teması var. Şura 1 hafta sürüyor. Diyelim yabancı dil, dil eğitimiyle, öğretmen yetiştirme, okul bütçeleri gibi milli eğitimi ilgilendiren her konuyla ilgili alt komisyon oluşturulabiliyor. 

Bu seneki şura 4 temel konuyu derinlemesine incelesin istedik. Bunlardan biri öğretmen yetiştirme, okul yöneticilerinin yetiştirilmesi, okul güvenliği ve müfredat. Şurada bu Öğretmen Strateji Belgemizi ilgili paydaşlarla son bir tartışmasını yaptıktan sonra yılbaşında -yani Aralık'ta şura olacağı için- yılbaşında inşallah kamuoyuyla paylaşacak duruma geleceğiz."

-555 dershane protokol imzaladı

Dershanelerle özel okula dönüşüm sürecine ilişkin soru üzerine de Bakan Avcı, dershane sayısının 3 bin 460 olduğunu ifade etti. 

Özel okula dönüşmek için dönüşüm programına başvuran ve protokolü yapılan 555 dershane bulunduğunu bildiren Avcı, "39'u temel liseye dönüşmüş durumda. Şu anda dershanenin, herkes için kaçınılmaz bir eğitim bileşeni olduğu algısı kırılmış durumda. Özellikle SBS'nin kaldırılması yazılıların kontrollü yapılması, sınıf etkinliklerinin öne çıkarılması, sınıfın, okulun, öğretmenin merkeze gelmesi sayesinde, artık toplumda 'dershaneye gitmesem olmaz' algısı kırılmış durumda. Başvuran 555 dershanenin protokolü yapıldı. İlk temel liseye dönüşen dershane de Bingöl'den çıktı. Bu da sevindirici" diye konuştu.

Bakan Avcı, yurt dışındaki okullara yönelik yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, yurt dışında elçiliğe bağlı okulların, ikili anlaşmalar uyarınca açılan okullar ve cemaate mensup okulların bulunduğunu ifade etti. 

Bu okulların bulundukları ülkenin yasalarına göre açıldığını anlatan Avcı, "Bunların bizimle alakası yok. MEB ile onların arasında hiç bir yasal, organik bağlantı yok. Tamamen bulundukları ülkenin mevzuatına göre açılmış, o ülke makamlarınca denetlenen kurumlar. Bunların üzerinde yaptırımımız yok. Bildiğim kadarıyla Azerbaycan da Türkmenistan da bu tür okulları kapattı, oradaki yönetimler. Türkiye'deki olup bitenlere bakarak orada da benzer şeyler olur endişesiyle muhtemelen bu tür okulları kapattılar" şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin rotasyonuna ilişkin soru üzerine Avcı, bakanlığın özellikle büyük illerde olan yığılmalar nedeniyle sorun yaşadığını ifade etti. 

Batıdaki illere gelmek isteyen öğretmenlere norm kadro oluşturmakta zorlandıklarını vurgulayan Avcı, Ankara'da hemen hemen hiçbir branşta öğretmen alamadıklarına dikkati çekti. 

Özellikle bazı il ve ilçelerde bir yıldan fazla öğretmen tutamadıklarını anlatan Avcı, "Bazı yerlerde bana veliler şikayet ediyor mesela 'Benim öğrencim ilkokul üçüncü sınıfa geldi, 6 öğretmen değiştirdi' diyor. Olmaz. Biz giden öğretmenin en az 4 yıl gittiği yerde, ilkokul birden aldığı çocuğu 4. sınıfta bitirinceye kadar, ortaokulda lisede aynı şekilde belli bir süre görev yapmasını istiyoruz. Bu hem pedagojik olarak hem istihdam bakımından hem de adalet bakımından doğru. O bakımdan öğretmenlerin yer değiştirmelerini içeren düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz" dedi. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!