Bu sektörde gençlerin önü açık

Türkiye’de genç işsizlik oranı her geçen gün artıyor. İşsizliğin en fazla etkilediği kitle üniversite mezunları.

Bu sektörde gençlerin önü açık
Bu sektörde gençlerin önü açık
GİRİŞ 29.09.2014 09:16 GÜNCELLEME 29.09.2014 09:16

Genç nüfus yapısına sahip Türkiye’de işsizlik sorunu en çok gençleri etkiliyor. Bu işsizlerin 5’te 1’i üniversite mezunu. Bu durum Türkiye’de nitelikli işgücü arzına karşılık yeterli istihdam alanı oluşturulamadığını gösteriyor.
 
Genç işsizlik sorununun birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin önde gelen ekonomik sorunlarından biri olduğunu ifade eden AFS Boru Sanayi A.Ş Yurtiçi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari, “Eğitim hayatından çalışma yaşamına geçişteki süreci üniversite sanayi işbirlikleri kolaylaştırıyor. Böylelikle mesleki ve teknik donanıma sahip nitelikli işgücü oranında artış sağlanacaktır. Bunun yanında iklimlendirme gibi önü açık sektörler tercih edilmeli” tavsiyesinde bulundu. 
İklimlendirme sektörünün ısıtma, soğutma, havalandırma, klima, derin dondurucular, soğutucular, tesisat sistemleri ve yalıtım gibi alanları içerdiğinden söz eden Tari, “Eğitim, ithalat, ihracat, satış, pazarlama, imalat, tasarım, teknik servis, ürün denetimi, taahhüt, müşavirlik, meslek standartları ve sağlık gibi bölümlerde nitelikli elemana ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.
 
Gelecek Garantisi Olan Sektörler Tercih Ediliyor
Gelişmekte olan sektörlerde gençlerin daha kolay ilerleyeceğini belirten Tari, “Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkesiyiz. Genç nüfus, dinamik ve yaratıcı yapısıyla ülke kalkınmasının en etkili gücüdür. Yeni fikirlere açık, yaratıcı, enerjik ve dinamik gençler, ilerleme imkânı olan sektörlerde kariyer planı yapmalı. Gençler gelecek garantisi olan sektörlerde çalışmak istiyor. İklimlendirme  ise bu sektörlerin başında geliyor” dedi.

Genç istihdamı için üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen Tari, şunları kaydetti: “Türk iklimlendirme sektörü her yıl bir öncekinden daha fazla yol kat ediyor. Toplam 250 bin istihdam oranına sahip. Arge, ürge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek iklimlendirme gibi süratle gelişen bir sektöre katkıda bulunulmalı. Sektörel dernekler ve vakıflar ile akademiler aracılığıyla öğrenciler mezun olmadan sektörü tanıma fırsatı elde edebilirler.”
 
10 Yılda 4 Kat Büyüme
İklimlendirme sektörünün örgütlü bir sektör olduğunu dile getiren Tari, “TOBB’da meclisi olan 59 sektörden biriyiz. Dünya dış ticaret hacminin yüzde 7’sini iklimlendirme sektörü oluşturuyor. Türkiye’nin 2023 yılı 500 milyar hedefinin 25 milyar dolarını iklimlendirme gerçekleştirmeyi hedefliyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde sektör 4 kat büyüme öngörüyor. ” dedi.
 
Diploma Tek Başına Yeterli Değil
Günümüz rekabet ortamında diplomanın tek başına yeterli olmadığını söyleyen Tari, gençlere önerilerini şöyle açıkladı: “Sadece eğitim düzeyinin yüksek olması artık yeterli değil. Kişilerin alanında ve farklı disiplinlerde gelişime önem veren, alanıyla ilgili gazete, dergi ve literatürü takip eden, dünyadaki gelişmelerden haberdar, yeni teknolojilere ayak uydurabilen, takım çalışmasına yatkın, iç disipline sahip, hayat boyu öğrenme odaklı bireyler olması gerekiyor.
 
İş Güvencesi Gençler Arasında Öncelikli
 
Gençlerin işe dair beklentileri arasında iş güvencesinin en ön sıralarda yer aldığının altını çizen Tari, “Geleceğin sektörü iklimlendirme, çalışanlarına iş güvencesi verebilir.  Alanda ilerlemek isteyen öğrenciler kesinlikle uzun dönem staj yapmalı ve işi öğrenmeli. Uzun dönemli stajyerlerimiz arasında başarılı olanları istihdam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda da uzun dönemli stajyer olarak alıp yetiştirdiğimiz personeli öncelikli olarak istihdam etmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı