YÖK Başkanı Çetinsaya: YÖK lağvedilmeli

YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasının YÖK'ün lağvedilmesinden geçtiği tespitinde bulundu.

YÖK Başkanı Çetinsaya: YÖK lağvedilmeli
YÖK Başkanı Çetinsaya: YÖK lağvedilmeli
GİRİŞ 29.09.2014 11:32 GÜNCELLEME 29.09.2014 12:50
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası" başlıklı raporunda, yükseköğretimi yeniden yapılandırmanın bir yolunun da YÖK'ü lağvedip kötü hatıralarıyla tarihin derinliklerine göndermek olduğunu kaydetti.

"YENİ TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERDEN GEÇER"

Bunun sadece bir vesayet aracı şekilde kullanılmış YÖK'ü ortadan kaldırmak anlamına gelmediğini, bürokratik olarak işlemez hale gelen kurumu dönüştürmek olduğunu belirten Çetinsaya, "Yeni Türkiye'nin yeni yükseköğretim yol haritasını hazırlayabilmek için en nitelikli beyinleri akademiye gelmeye ikna etmeliyiz. Hükümetimiz 1 Ekim'den itibaren öğretim üyelerinin özlük haklarını gündemine alacağının sözünü verdi. Yeni Türkiye'nin yeni bir koordinasyon kurumuna ihtiyacı var. Yeni Türkiye'yi kuracak olan, nitelikli insan gücü ve yetkin bilimsel araştırmalardır. Ve bunun merkezi de üniversitelerdir" dedi.

"YÖK BUGÜNÜN YÜKÜNÜ ÇEKEMİYOR"

Prof. Çetinsaya, YÖK dönüştürülürken yapılması gereken ev ödevlerini ve yapılması gerekenleri de de şöyle sıraladı: "30 yıl önce askeri rejim döneminde 27 üniversite için dizayn edilmiş YÖK bugünkü yükseköğretimin yükünü çekemiyor. 5.5 milyon yüksek öğretim öğrencimizin yüzde 47'si açık öğretimde okuyor. 17-22 yaş grubuna yüz yüze eğitim vermek zorundayız. 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte her yıl 1milyon 250 bin öğrenciye üniversite eğitimi vermek zorundayız. Küreselleşmenin gereği olarak her yaş grubuna üniversiteleri açmak zorundayız. En kritik mesele üniversite, sınıf, laboratuvar, öğrenci var ama öğretimiz üyemiz yok. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 48, OECD ülkelerinde 16. 60 bini doktoralı, 145 bin öğretim üyemiz var. 20 bin doktoralı 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç bulunuyor."

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 5
  • Yucel Bilir 9 yıl önce Şikayet Et
    YOK'tan açıklama. Başkana katılıyorum. YÖK lağvedilmeli de ÖSYM kalmalı mı? Türkiye'nin değil Dünyanın en tehlikeli örgütü olan ÖSYM de lağvedilmeli. Bilime katkısına bir şey diyemeyeceğim ama merkezi sınavın teorisyeni olarak sayın Altan Günalp'ın kurduğu bu örgüt, ülkemize çok büyük zarar vermiştir. Bilinen hiç bir örgütün ÖSYM kadar ülkeye zararı olmadı. ÖSYM örgütünü de kaldırınız.
    Cevapla
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    kısmen samsun konuşması . başbakan dedi aslında çok ağır konuştu anlayana okulu projesi imtahanı icadtları ile dertlenmedikten sonra içerik olarak büyümedikten sonra yerimizde sayaraız dedi. ama sıradanlıktan çıkmış eğitimciye yüksek maaş verilmeli hele proje geliştirene sanki ortağı gibi davranılmalı maddi açıdan ve hizmetide beklemeli
    Cevapla
  • Güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    ilim adamı olmak zor. Gerekirse hükümetin doğrularını savunucak Yanlışlarını ya düzelttirecek yada milleti uyaracak,bunun için sıkı bir örgütlenme gerekir ama korkak ver yiyim ört yayıyımla bu işler yapılmaz mangal gibi yürek lazım bir kere tüm ihaleların ler,kamuya ait malların korumasını siz ilim adamları yapmalı.bunun için meclisi yargıyı çalıştırın oturmayın.
    Cevapla
  • yusuf kahveci 9 yıl önce Şikayet Et
    torpil. torpili bitirirseniz öğretim üyesi açığı kapanır... sapık profösör ve akademik personele önlem alırsanız daha başarılı insanlarda öğretim üyesi olabilir. ayrıca saçma sapan ingilizce şartını kaldırsanız diyorum adam bölüm birincisi oluyor meslekte zehir gibi ama çıkarmışsınız bir ingilizce.. ingiliz uşağımıyız biz onların dilini öğrenmek zorundamıyım canım veya da kafam basmıyorsa işe yaramaz bir adammıyım. Temizleyin artık şu masonları üniversitelerden.... Teknik eğitimleri düzeltin( Türkiyenin geleceği meslek liseleridir) Türkiye ingilizce yüzünden bir sürü bilim adamı kaybetti şu örümcek kafalardan kurtulun artık.
    Cevapla
  • Güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    salla başı al maaşı. Devri bitmeli Öğretim üyeleri her sene kamusal alanlarda hayatı Her alan da kolaytıracak yeni bir tez hazırlamalı işleri sadece öğretim olmamalı buna teşvik gerekirse zorunluluk getirilmeli ilim adamı yan gelip yatamaz ülkeye hayata yaşama yeni şeyler katmalı.katamayanların maaş ları sabitleştirilmeli,atmaya siyasete gelince aslan kesilenler üretici olmalı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası