Haylaz öğrenciye 'sözleşme' geliyor

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle öğrencilere verilen uyarma cezası süreci yeniden tanımlandı.

Haylaz öğrenciye 'sözleşme' geliyor
Haylaz öğrenciye 'sözleşme' geliyor
GİRİŞ 24.10.2014 09:56 GÜNCELLEME 24.10.2014 09:56

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ortaokul öğrencilerine, olumsuz davranışlarının özelliğine göre verilen “uyarma” süreci; “sözlü uyarma”, “öğrenci ile sözleşme imzalama” ve “veli ile görüşme” olarak yeniden düzenlendi

23 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, daha önceki düzenlemede sehven yapılan maddi hatalarla ilgili düzeltmeler yapıldı.

"ÖĞRENCİ SÖZLEŞME ÖRNEĞİ"

Yeni düzenlemede, ayrıca daha önceki düzenlemede yer alan “Öğrenci Sözleşme Örneği” uygulamasına da açıklık getirilmesi için yeni hükümler eklendi. Buna göre, ortaokul öğrencilerine, olumsuz davranışlarının özelliğine göre öğrencilerin gelişim dönemleri de dikkate alınarak bilinçlendirme ile düzeltilebilecek davranışlar için “uyarma” süreci uygulanacak. “Uyarma” süreci, “sözlü uyarma”, “öğrenci ile sözleşme imzalama” ve “veli ile görüşme” süreçlerinden oluşacak.

“Sözlü uyarma”, öğretmenin öğrenciyle görüşme sürecini oluşturacak. Öğrenciden beklenen olumlu davranışın neler olabileceği anlatılacak. Öğrencinin olumsuz davranışlarının devamı halinde kendisine uygulanabilecek yaptırımlar konusunda uyarılacak. “Öğrenci ile sözleşme imzalama” sürecinde ise öğrencinin sözlü uyarılmasına rağmen olumsuz davranışlarını sürdürmesi halinde öğrenci ve öğretmen arasında bir görüşme gerçekleştirilecek.

"DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRECEĞİNE DAİR SÖZLEŞME"

Bu görüşme sonucunda öğrenci sergilediği olumsuz davranışlarını değiştirmeyi kabul edeceğine yönelik “Öğrenci Sözleşmesi” imzalayacak. “Veli ile görüşme” sürecinde ise öğretmen, öğrencinin olumsuz davranışlarını sürdürmesi halinde veliyi okula davet edecek. Okul yöneticilerinden birinin ve varsa rehber öğretmenin de katılımı ile yapılan görüşmede, öğrencinin olumsuz davranışları ve uygulanabilecek yaptırımları veliye bildirilecek.

Velinin toplantıya gelmemesi durumunda tutanak tutulacak. Bu aşamalardan sonra öğrencinin olumsuz davranışlarını sürdürmesi durumunda, öğretmen, yazılı belgelerin bulunduğu dosyayı hazırlayacağı raporla birlikte görüşülmek üzere öğrenci davranışlarını değerlendirme kuruluna verecek. Kınama”da öğrenciye, yaptırım gerektiren davranışta bulunduğunu ve tekrarından kaçınması gerektiği okul yönetimince yazılı olarak bildirilecek.

“Okul değiştirme” ise öğrencinin, bir başka okulda öğrenimini sürdürmek üzere bulunduğu okuldan naklen gönderilmesi şeklinde olacak.

"UYARMA" SÜRECİ 2003'TE BELİRLENMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı 2003 yılında İlköğretim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, öğrencilere uygulanacak uyarma cezası süreçlerini belirlemişti. 26 Temmuz 2014’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ‘Öğrencilerin olumsuz davranışları ve uygulanacak yaptırımlar’ başlığı altında, 54’üncü maddede ise, “Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine, olumsuz davranışlarının özelliğine göre uyarma, kınama ve okul değiştirme yaptırımlarından biri uygulanır” ifadelerine yer verilmiş, ayrıntıları eklenmemişti. 23 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ise uygulanacak yaptırımların detaylarına yer verilmiş oldu

BİR YIL ERTELEYENE OTOMATİK KAYIT

Ayrıca, velisinin yazılı talebi veya sağlık raporu ile ilkokula kaydı bir yıl ertelenen çocuklar, okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikle kaydedilecek. Eski yönetmelikte yer alan, ‘67, 68 ve 69 ay olup da velisinin yazılı talebi veya sağlık raporu ile ilkokula kaydı ertelenen çocuklar...’ maddesi değiştirilerek, ‘67, 68 ve 69 ay olup da’ ifadesi kaldırıldı. Böylece okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikle kaydedilmesini çocuğun ay itibariyle yaşına bağlayan kısıtlama kaldırılmış oldu.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı