Almanya eğitimde geri sayıyor

Göçmenler dezavantajlı olmalarına rağmen, eğitim konusunda Alman kökenlilerin önüne geçerek başarı hikayeleri yazıyor.

Almanya eğitimde geri sayıyor
Almanya eğitimde geri sayıyor
GİRİŞ 27.10.2014 15:39 GÜNCELLEME 27.10.2014 16:00

OECD’nin eğitim raporuna göre Almanya’nın da içinde yer aldığı gelişmiş ülkelerde eğitim seviyesi önceki nesile göre geriye gidiyor.

“Türkiyeli Gömenlerin Göç Alan Ülkelerde Eğitim Durumu ve Toplumsal Koşulları” sempozyumu 25 Ekim 2014 Cumartesi günü Almanya, Essen Üniversitesi ana yerleşkesinde  gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Safter Çınar, “Ailesinin eğitim seviyesinin altında eğitim alan bireylerin yaşadığı ülkelerin başında Estonya, Norveç, İsveç ve Almanya bulunuyor” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki göçmenler

Çok Yönlü Eğitim Derneği ve Politeknik Gazetesi organizasyonuyla yapılan sempozyuma başta Essen’de yaşayan Türk toplumunun yanı sıra Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden birçok göç kökenli Alman katıldı. Sempozyum, Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAM) Bilimsel Direktörü PD Dr. Dirk Halm, Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Safter Çınar ve Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Yücel Tuna’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Aynı gün ‘Almanya-Avusturya-Hollanda’ başlıklı oturum; Hamburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Drorit Lengyel, IAvusturya Bilimler Akademisi’nden Dr. Philipp Schnell’in katılımıyla gerçekleştirildi. Günün ikinci oturumu ‘Hollanda-Fransa-Belçika’ başlığıyla; Tilburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kutlay Yağmur, Rouen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Akıncı ve IRFAM Enstitüsü’nden Dr. Altay Manço’nun katılımıyla yapıldı. Öğleden sonra devam eden sempozyumda Kuzey Ren Vestfalya Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, katılımcılara hitap etti. Daha sonra devam eden üçüncü oturumunda ise ‘İngiltere-Danimarka-İsveç-Finlandiya’ başlığında, Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Tözün İsa, Roskilde Üniversitesi’nden Susanne Jakobsen Perez ve Stockholm Üniversitesi’nden Eija Kuyumcu konuştu. Dördüncü ve günün son oturumu “ABD-Kanada-Avustralya” başlığıyla, Sydney Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christine Inglis, Rowan Üniversitesi’nden Dr. Zeynep Işık Ercan ve Toronto Üniversitesi’nden Dr. Burcu Yaman Ntelioglou’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Geri sayan ülkeler; Estonya, İsveç, Norveç, Almanya

Çok Yönlü Eğitim Derneği ve Politeknik Gazetesi iş birliğiyle iş birliğiyle gerçekleştirilen “Türkiyeli Gömenlerin Göç Alan Ülkelerde Eğitim Durumu ve Toplumsal Koşulları” sempozyumunun  açılışı Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Safter Çınar’ın konuşmasıyla gerçekleştirildi. Almanya’da Alman kökenli ve göç kökenli öğrencilerin başarı ve başarısızlıklarının aynı olduğunu aktaran Safter Çınar, “OECD’nin 34 üyesini kapsayan ve eğitimdeki hareketlilik ve sürekliliği ele alan rapora göre ailesinin eğitim seviyesinin altında eğitim alan bireylerin yaşadığı ülkelerin başında Estonya, Norveç, İsveç ve Almanya bulunuyor. Buradan yola çıkarak daha geniş kapsamlı sorunları, sadece göçmenlere veya etnik kökene bağlamak çözüm getirmiyor” dedi. Çınar, daha gerçekçi çözümler için insanların kökenlerinin yerine eğitim gibi bir çok yapının tartışılması gerektiğine dikkati çekti.

Göç kökenli eğitimde dezavantajlı

Sempozyumun açılışında konuşan ürkiye Araştırmaları Vakfı (TAM) Bilimsel Direktörü PD Dr. Dirk Halm da, Almanya’da eğitimin federal yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, “Eğitimde göç kökenliler dezavantajlı bir şeklide eğitime başlıyor. Bunda öğretmenlerin de sorumluluğu bulunuyor” diye konuştu.

Çok kültürlülük tanınmalı

Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Yücel Tuna ise, dünyanın hızla değiştiğini vurgulayarak, “On yıllar önce birbiriyle savaşan taraflat bugün Avrupa Birliği’nin devamı için elele mücade ediyor. Buna rağmen çok kültürlülüğün yasal olarak kabul edilmemesi çok önemli bir eksiklik. Bu yapı göçmen azınlıkların hayata bağlanmasında engel oluyor. Göç kökenliler, sisteme ve topluma yabancılaşıyor” şeklinde konuştu.

Kadir Cansi / Westdeutsche Allgemeine Zeitung

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin