Kürtçe okulun mührü kaldırıldı

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim vermek amacıyla açılan ancak kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlenen Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührü kaldırıldı

Kürtçe okulun mührü kaldırıldı
Kürtçe okulun mührü kaldırıldı
GİRİŞ 06.11.2014 15:14 GÜNCELLEME 06.11.2014 15:14

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde belediyeler, Eğitim-Sen ve Kürdi-Der tarafından Kürtçe eğitim verilmesi için 15 Eylül’de açılan ancak Valilik tarafından mühürlenen Ferzad Kemanger İlkokulu yeniden eğitime başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yaptığı ve herhangi bir olumsuzluğun olmadığını belirten Kürdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin şunları söyledi:

“Basında okul için herhangi bir başvurunun olmadığı belirtildi. Biz kapsamlı bir dosya hazırladık. Öğretmenler, öğrenciler, müfredat, kitap içerikleri hepsini kapsamlı bir dosya halinde Valiliğe götürdük yanımızda parlamenterlerde vardı. Daha sonra Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan iki müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri gelip burada okulu fiziki olarak incelediler ve geçen ay bize bir yazı gönderdiler. Gelen yazıda okulun fiziki eksiklikleri belirtildi. Birde dört sınıf olması gerekiyordu o zaman üç sınıftı. Biz dört sınıfa çıkardık. Bizden istenen müfredat ve okulun fiziki durumu ile ilgili eksiklikleri süreç içerisinde tamamlamaya çalışıyoruz.”

Yaklaşık 100 öğrencinin eğitim gördüğü okulda toplamda dört sınıfta ilkokulda verilmesi gereken okuma-yazma, resim, müzik, matematik ve hayat bilgisi dersleri Kürtçe veriliyor.

Zaman zaman polislerin bir sorun olup olmadığını kontrol ettiğini söyleyen Gültekin, kendilerine yönelik herhangi olumsuz bir yaklaşımın olmadığını ifade etti.

MİLLİ EĞİTİM'DEN ÖZEL OKUL STATÜSÜ

Milli Eğitimin Müdürlüğü’nün kendilerini özel okul statüsünde kabul ettiklerini söyleyen Gültekin, “Biz başvuru için geç kalmışız. Eylül ayının başında başvurular bitmiş. Yasalara göre 1 Eylül'den önce başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu statü ile önümüzdeki Eylül'e kadar gidiyoruz. Önümüzdeki 1 Eylül'de bu konuda tekrar başvurular olacak yasal anlamda. Şu anda devlet bizi böyle görüyor” dedi.

VURULAN MÜHÜR SÖKÜLMÜŞTÜ

Türkiye'de, 15 Eylül'de yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ana dilde eğitime dikkat çekilmesi amacıyla Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe eğitim verileceği belirtilen okullar açılmıştı.

Valilikler, izinsiz oldukları gerekçesiyle okulları mühürlemişti.

Diyarbakır'daki Ferzad Kemanger İlkokulu’nun kapatılmasının ardından DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) İl Başkanı Zübeyde Zümrüt 16 Eylül tarihinde "Bu yasağı kabul etmiyoruz. Zincirleri kıracağız. Halkın dediğini yapacağız" kapıdaki mührü sökmüştü.

İki kez vurulan mühürlerin sökülmesi ve yaşanan kriz nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılması ile ilgili başvuru olmadığını belirtmiş ve başvurmaları halinde izin verilebileceğini açıklamıştı.

Mührü söken Zümrüt hakkında ise daha sonra soruşturma açılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!