MEB, TEOG sınav tarihleri, TEOG'da bunlara dikkat!

TEOG 2014-2015 dönemi maratonu 26 Kasım Çarşamba günü başlıyor. TEOG'da hangi gün hangi sınav var sınav saatleri ve süreleri

MEB, TEOG sınav tarihleri, TEOG'da bunlara dikkat!
MEB, TEOG sınav tarihleri, TEOG'da bunlara dikkat!
GİRİŞ 25.11.2014 10:44 GÜNCELLEME 25.11.2014 10:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

TEOG sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak konular MEB tarafından açıklandı. TEOG sınavları hakkında merak edilen detaylar ile beraber sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak soruların konuları haberimizde.

TEOG sınavına öğrencileri ve ailelerini büyük bir heyecan sarmış durumda. Bu yıl yapılacak TEOG sınavlarının ilk etabı için sayılı günler kalırken, öğrenciler son hazırlıklarını yapıyor. Geçen yıl ilk kez yapılan ve skandal hatalarla gündeme gelen yeni sınav sistemiyle ilgili kafalardaki soru işaretleri hala devam ediyor. Sınavı yapacak olan MEB tarafında da hazırlık tam gaz. Sınavların yapılacağı okullar ile sınavlarda görevli olacak öğretmenler belirlendi.

TÜM TEOG HABERLERİ 

8. sınıflar için düzenlenen TEOG sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak konuları açıkladı.  MEB tarafından yapılan açıklamaya göre TEOG sınavları ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları olarak yapılacak. İkinci günü ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılacak.

BU YIL İTİRAZ 20 TL!

Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.

TEOG DERS DERS OTURUM GÜNLERİ

TEOG 1. GÜN 26 KASIM

26 Kasım'da yapılacak olan 1. oturumunda sabah saat 09.00'da Türkçe sınava yapılacak. 20 sorunun yer aldığı Türkçe sınavının süreci 40 dakika olacak.

26 Kasım'da yapılacak 2. oturumda Matematik testi öğrencilere verilecek. TEOG Matematik sınavı saat 10.10'da başlayacak. 20 sorunun sorulacağı oturumun süreci 40 dakika olacak. 

26 Kasım'da yapılacak 3. oturumda ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı gerçekleştirilecek. TEOG Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sınavının başlaam saati ise 11.20 olarak açıklandı. 20 soruluk testin süresi de 40 dakika olacak.

TEOG 2. GÜN 27 KASIM

27 Kasım'da yapılacak olan 1. oturumda sabah 09.00'da Fen ve Teknoloji Sınavı yapılacak. TEOG Fen ve Teknoloji sınavında 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek. 

27 Kasım 2. oturumda Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı yapılacak. TEOG Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınava saat 10.10'da başlayacak 20 soru sorulacak ve öğrencilere 40 dakika süre verilecek.

27 Kasım 3. oturum saat 11.20'de yabancı dil sınavı başlayacak. 


TEOG'DA HER DERSTEN KAÇ SORU SORULACAK?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 

TEOG SINAV SÜRESİ NE KADAR?

Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecekler. 

TEOG PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK? 

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

TEOG SINAV SAATLERİ  

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10, 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

YENİ BAŞVURU YOK

8'inci sınıf öğrencileri, ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacak. e-okul sistemine kayıtlı 8'inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacak. 8'inci sınıf öğrencileri 2015 yılı PYBS'ye ayrıca girmeyecek ve parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2015 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecek.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER TEOG'A NASIL GİRECEK? 

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

MEB TEOG bilgilendirme videosu yayınladı. MEB'in yayınladığı TEOG bilgilendirme videosunu haberimizdeki playerdan izleyebilirsiniz.

TEOG TÜRKÇE DERSİ NASIL ÇALIŞILMALIDIR?

Türkçe dersine ilişkin ipuçlarına göre, derse çalışılırken dilbilgisinde ayrıntılı konu anlatımlı kitapların kullanılması, not çıkarılmasının alışkanlık haline getirilmesi ve bu notların sürekli yanında bulundurulması gerektiği vurgulandı.

Türkçe dersinde başarılı olmanın ipuçlarında şu noktalara dikkat çekildi:

*Fiilimsiler konusuna çalışılırken sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız, önemli olan fiilimsi eklerin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. Fiilimsi eklerini ezberlemeden anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.

*İkinci dönem ortak sınav müfredatında yer alan fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için cümlenin ögeleri, fiiller ve ekler konuları iyi bilinmelidir. Çünkü fiilde çatı konusuyla sorularda, ilk olarak cümledeki yüklem bulunmakta, daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte, yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte, bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.

*Paragraflarla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup sonrasında paragraf okunmalıdır. Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.

*Cümlenin ögeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları gibi konularda kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır. çünkü doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG MATEMATİK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Matematik dersinin sayısal düşünmeyi ve işlem yapabilme yeteneğini gerektiren bir ders olduğu ve ezbere dayalı olarak kavranmasının mümkün olmadığına dikkat çekilen kitapçıkta, dersin mutlaka ders ortamında dinlenirken kavranmaya çalışılması, dersin dinlenirken ve çalışılırken de mutlaka not tutulması, bakarak değil yazarak çalışılması gereken bir ders olduğunun unutulmaması önerisi yer aldı. Derse ilişkin ipuçları şöyle:

*Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunun mantığı çözülmelidir.

*Formüllerini bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.

*Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.

*Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz.

*Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1'den 20'ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz. Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.

*2. ortak sınavlarda konuların daha yoğun olması sebebiyle 7. sınıfın bazı konuları (rasyonel sayılar da işlemler, cebirsel ifadelerde işlemler, denklemler, silindir, koordinat sistemi) mutlaka tekrar edilmelidir.

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Fen ve teknoloji dersinin en iyi derste öğrenileceğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ipuçlarına yer verildi:

*Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için bölünmenin aşamalarını bilmek gerekir. Bunun için de bu aşamalar pekiştirilene kadar çizim yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır. Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.

*Grafik ya da tablo sorularda öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.

*Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.

*Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.

*Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.

*Konular öğrenilirken bütün içinde düşünülmelidir. Örneğin mitoz ve mayoz bölünmenin kavranabilmesi için DNA'nın özelliklerini, eşlenmesini, kalıtımı, eşeyli üremeyi iyi bilmeniz gerekir. Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.

TEOG YABANCI DİL SINAVI NASIL ÇALIŞILIR?

Yabancı dil öğrenilmesi için Türkçe'nin dil bilgisi yapısının iyi bilinmesini önemine işaret edilen kitapçıkta, öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkarılmaya çalışılması önerisi yer aldı. İngilizce dersinde başarı için ipuçları ise şöyle:

*"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.

*Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi genişletin.

*Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.

*Paragraf ve hikayeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.

*Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

TEOG İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Bu derse çalışılırken altını çizerek ve kendine has notlar tutarak çalışılmasını önemine vurgu yapılan kitapçıkta, derse ilişkin şu ipuçlarına yer verildi:

*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.

*"Milli egemenlik" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela, Erzurum Kongresi'nde milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?

*Sivas Kongresi'nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.

*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.

*Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. "Ne", "neden" sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.

*Antlaşmalara çalışırken "Niçin bir araya gelindi?", "Madde ne için oluşturuldu?" ve "Amaç ne idi?" sorularını kullanabilirsin.

TEOG DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yapısı gereği çok fazla soyut bilgi, kavram ve ilke içerdiğine, bu nedenle ezberlenirse unutulabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, konuları çalışılırken bilinmeyen kelimelerin çıkarılması, akılda kalınanların not edilmesi, maddeler halinde notlar tutulması tavsiyelerine yer verildi. Başarı için de şu ipuçları kitapçıkta yer aldı:

*Bütün ünitelere ait kavramları formüle ederek öğrenebilirsiniz. Kader: ölçü, yasa, kanun/ Tevekkül: çalışma/tedbir + dua/Allah'a güvenme/ Külli irade: Allah'ın sonsuz olan iradesi/ Cüz'i irade: İmanın sınırlı olan iradesi/İrade: Tercih edebilme gücü dileme ve dilediğini yapabilme, karar verebilme gücü.

*Şema hazırlayabilir ve olabildiğince fazla örnek bulabilirsiniz.

*Bilinmesi gereken ilgili kavramların listelenmesi, yanına kısaca notlar alınmalı.

*Kavramlar çalışılırken kalıcı olması için benzeşim kurulmalı.

TEOG sınavında bunlara dikkat

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı ailelerde ve çocuklarda büyük stres oluşturmaya başladı.

Yurt genelinde 2014 2015 yılı için ilk 6 derslik 26 Kasım ve 27 Kasım da gerçekleşecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına saatler kaldı.

TEOG sınavına az bir zaman kala öğrencileri ve velileri heyecan sarmaya başladı. Öğrencilerin geleceğini etkileyecek olan sınav için son hazırlıklar yapıldı. 
TEOG Sınavı’nda başarıyı etkileyen en önemli etkenler arasında sınav stresi geliyor. Milyonlarca çocuğu ve aileyi ilgilendiren sınavda sıkça yapılan hatalar olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Uzman Psikolojik danışman ve Pedagog Seçil Özcan, TEOG sınavının çocuklar kadar ailelerinde büyük sorumluluk altına girdiğini ve çocukların üstüne gidilmemesi gerektiğini belirterek devam etti;

“Sınav sırasında soruyu anlamak soruyu çözmek demektir. Aceleci olmadan sorunun ne istediğini en iyi şekilde kavramak gerekiyor. Her testin ilk beş sorusunda hata oranı yüksek olabilir. Bu yüzden testi bitirdikten sonra daha sakin olacağınız için o ilk beş soruya tekrar dönün. Aileler son gün artık çocuklarına ders çalışın diye baskı yapmasınlar” dedi.

DİKKATİNİZİ KONTROL ALTINA ALIN

Önemli bir sınava girecek olan öğrencilerin dikkatin önemli bir faktör olduğunu unutmamaları gerektiğine vurgu yapan Özcan,

“Uzun sorulardan çocuklar genelde korkar. Burada önemli olan çocukların soru kökünü iyi anlamaları. Bu yüzden soru kökünü dikkatli ve doğru okumaları gerekiyor. Sorunun ne istediğini tespit ettikten sonra zamanı ayarlamanız gerekiyor. Sınavda sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğinin kullanılması gerekiyor. Zamanı iyi kullanmak adına boş bıraktığınız soruları işaretleyerek geçildiğinde tekrar soruları gözden geçirip kontrol yaparken cevaplamaya çalışmak gerekir. 
Matematik sorularında daha çok çocuklar sıkıntı yaşıyor. Matematikte de işlem yapmaya başlamadan önce problemi anlayarak zihinde gerçekleştirmek gerekiyor” dedi.

SINAV SIRASINDA DERİN DERİN NEFES ALIN

Sınav sırasında gerçekleşen dikkat dağınıklığı öğrenciyi bekleyen en büyük tehlikedir. Sınav sırasında dikkatiniz dağılırsa gözünüzü kapatın ve burnunuzda 5 defa derin nefes alın ve yavaşça verin. Bu işlem zihninizin çalışma hızını arttıracağını söyleyen Özcan,
“Sakin olmak kendinize güvenmek ve soruyu küçümsememek gerekiyor. Soruyla zıtlaşmamak çok önemli bir yöntemdir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun çok kolay olan sorusunda hata yapabilirsiniz. Soruyu okuduktan sonra 2 saniye kadar bekleyip düşünüp sakince işleme başlayın. Hızlı çözmek istemenizde panik yapmanıza dikkatinizin dağılmasına sebep oluyor” dedi.

SÜREYİ SON ANINA KADAR KULLANIN

Sınavı bitirip hemen sınavdan çıkma isteğinin konsantrasyon kaybına sebep olacağının altını çizen Özcan, “Her bir soru için 2 dakika düşünme işlemi yapma süresi var. Yapılması gereken tek şey ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar verimli bir şekilde kullanmak” dedi.

SINAVDA BUNLARI YAPIN

Sayfa sayfa kodlamak, hatayı en aza indirgemek ve zamanlama açısından en ideal olanıdır.

Sınav sorusunu okurken ‘Değildir’, ‘Olamaz’ gibi ifadelerin altını mutlaka çizin.
Bilginin yorumlandığı sorular, fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular olduğu için hata soru türlerinde ilk sırada bulunuyor.

Soruları okurken parmak ya da kalem kullanın. Ancak (1+1) kuralını uygulayarak… okuduğunuz sözcükten 1 fazlasını görmeye çalışın ve parmağınızı oraya sürükleyin, bu okuma hızınızı en az %50 arttıracaktır.

Özellikle grafik veya tablo sorularında mutlaka üstte verilen bilgiyi okuyun. Bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.

YORUMLAR 7
  • yıldız 7 yıl önce Şikayet Et
    korkuyoruuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmm
    Cevapla
  • leynaa 8 yıl önce Şikayet Et
    Cok stresliyim ve heyecan yapiyorum bundan kurtulmak icin ne yapmaliyim..
    Cevapla
  • aleyna 9 yıl önce Şikayet Et
    bence guzel olmus
    Cevapla
  • wsdad 9 yıl önce Şikayet Et
    bence sınav biraz zordu
    Cevapla
  • boşver 9 yıl önce Şikayet Et
    bencede sacmaydı
    Cevapla
  • sevda 9 yıl önce Şikayet Et
    ben fende bütün konuarı ezberledim sadece eksiğim ingilizce ve fende var
    Cevapla
  • tyhjfhk 9 yıl önce Şikayet Et
    ben fende bütün konuarı ezberledim sadece eksiğim ingilizce ve fende var ???????????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!