24 Kasım Öğretmenler Günü şiirleri en güzel sözler

Google, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir jest yaptı ve Doodle yaptı. İşte açılış sayfasında öne çıkan 24 Kasım Öğretmenler Günü Doodle'ı

24 Kasım Öğretmenler Günü şiirleri en güzel sözler
24 Kasım Öğretmenler Günü şiirleri en güzel sözler
GİRİŞ 24.11.2014 12:12 GÜNCELLEME 24.11.2014 12:12

24 Kasım Öğretmenler Günü hakkında önemli bilgiler, 24 Kasım Öğretmenler Günü kısa tarihçesi ve 24 Kasım Öğretmenler Günü hakkında her şey bu sayfada

24 Kasım Öğretmenler Günü kısa mesaj SMS mesajları

24 Kasım Öğretmenler Günü hediyeleri, mesajları

24 Kasım Öğretmenler Günü için Google'dan jest

İşte 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kısa tarihçesi...

24 Kasım Öğretmenler Günü Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir.Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923′te Cumhuriyet’i kuran Ulu Önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yenilikler yapmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur.Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.

24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri ( 24 Kasım Öğretmenler Günü ) olarak kutlanmaktadır.

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür. 24 Kasım Öğretmenler GünüPek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILOtarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.

Öğretmenler ve Öğretmenler Günü hakkında genel bilgi

Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. ‘Öğretmenler Günü‘nün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.

TOBB Başkanı'ndan Öğretmenler Günü mesajı 

Hisarcıklıoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bir ülkenin geleceğe yönelik hedeflerinin ancak öğretmenler sayesinde hayat bulabileceğini ifade etti.

Yarınları, bugünün çocukları ve gençlerinin yöneteceğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Türk iş dünyası olarak, geleceğimizin resmini de onları yetiştiren öğretmenlerimizin çizeceğine inanıyoruz. Çocuklarımızın yetişmesinde büyük rol oynayan, büyük fedakarlıklar gösteren öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Her insanın ortak kanaatidir ki toplumların en özverili, en saygıdeğer mesleklerinin başında gelen öğretmenlik, geleceğimizin sahibi çocuklarımızın ışığıdır, güneşidir.

Ulu önder Atatürk'ün de belirttiği gibi toplumun düşmanı olan cehaleti ancak öğretmenler yok eder. Onun için geçmişi öğreten öğretmenlerimiz, geleceğimizin de asıl kurucuları konumundadır. Bizler iş adamı olarak, yatırımlar yaparız ve tabii ki her yatırımda kaybetme riskini de taşırız. Ancak hayatta kesinlikle kaybedilmeyen eğitime olan yatırımdır. Bu alanda attığımız hiçbir adımdan kaybetmeyiz."

Bu anlayışla, 2004-2005 döneminde eğitim öğretime başlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini kurduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, geleceğin liderlerini, yöneticilerini, topluma yön verecek isimleri yetiştirmenin derdine düştüklerini ifade etti.
Bu çabaların sonuç verdiğini ve üniversiteden mezun olanların, kendilerini gururlandıran başarılara imza attıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Değerli öğretmenlerimizin başarılarıyla gururlanıyoruz, onlar da yetiştirdikleri gençlerin başarılarıyla övünç duymaktalar. Bu duygu ve düşüncelerle, kıymetli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, eğitim camiamıza şükran ve saygılarımı sunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 'Öğretmenler Günü' dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Başöğretmen unvanını almasının yıl dönümünü bir kez daha büyük bir coşku ile kutluyoruz. Atatürk, 'Öğretmenler sizin başarınız, Cumhuriyet'in başarısı olacaktır' sözleri ile öğretmenliğin ne kadar büyük sorumluluk isteyen bir meslek olduğuna dikkat çekerken, öğretmenlerimizin Cumhuriyet'in ilerleyişi için en itici unsur olduğunu da ifade etmiştir. Bu sebeple öğretmenlerimiz, Yeni Türkiye'nin başarıya ulaşması için en önemli unsur olarak, geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımızın baş yol göstericileridir. Öğretmenlik bu onurlu görevi ile sevgi ve fedakarlık üzerine kurulu son derece saygın ve kutsal bir meslektir. İnsanı işleyerek, ona şekil vererek, hayata hazırlayan öğretmenlerimiz, dünyanın var oluşunun her döneminde gelişimin ve ilerlemenin anahtarı olacaklardır. Fedakar öğretmenlerimiz sayesinde medeni dünyada özgür, güçlü ve saygın bir medeniyet olarak sonsuza kadar var olacağımıza dair en ufak bir endişemiz yoktur. Bu düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi saygıyla, rahmetle anıyor ve tüm öğretmenlerimizin 'Öğretmenler Günü'nü kutluyor ve onları selamlıyorum" dedi.

"TÜRKİYE'DE ÖĞRETMENLER, DİĞER ÜLKELERDEKİ MESLEKTAŞLARINA GÖRE DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR AMA DAHA AZ ÜCRET ALIYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Ağbaba, mesajında eğitim sisteminin sıkıntılarına değinerek, AK Parti Hükümeti'nin eğitim politikasının çöktüğünü savundu.

Ağbaba, açıklamasında şunları ifade etti: "AK Parti'nin 12 yıldır uyguladığı eğitim politikaları sürekli sermayeden yana. Bu politikalar sonucu eğitim sistemi her geçen gün bilimsellikten, çağdaşlıktan uzaklaşıp ticarileşen bir hal almaktadır. 4+4+4 ucube yasası ile eğitim sistemi, sistem olmaktan çıkarılmış, binlerce öğretmen norm fazlası hala getirilmiş, sınıf mevcutları kalabalıklaşmıştır. Dindar nesil yetiştirme arzusuyla her mahalleye imam hatip okulu açmak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirmek zaten üst düzeyde olan sorunların çok daha fazla artmasına sebep olmaktadır. AK Parti Hükümeti yetkilileri tarafından sıklıkla az çalışıp çok ücret aldıkları iddia edilen eğitim emekçileri OECD ülkeleriyle kıyaslandığında en düşük ücreti almaktadır. Türkiye'de öğretmenler diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha çok çalışmakta, ancak bu çalışmaları karşılığında daha az ücret almaktadır. Öğretmenlik toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından diğer ülkelerle kıyaslandığında çok gerilere düşmektedir. AK Parti ile birlikte nitelikli öğretmen yetiştirme politikaları terk edilerek, 300 bini aşkın atanmayan öğretmen atanmayı beklemektedir. Eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma yöntemleri her alana yayılması kaygı. 7 bin müdürün aynı anda görevlerine son verildiği, okul yöneticilerinin AK Parti'li olup olmadıklarına bakılarak, subjektif kriterlerle belirlendiği, yandaş sendikanın referansıyla listelerin hazırlandığı, mezhepsel ve etnik kimlik ayrışmasının doruğa çıktığı bir Türkiye'nin eğitimde ilerlemesini beklemek gerçekçi değildir. Bu şartlar altında elbette 24 Kasım'ı bir bayram olarak kutlamaktan ziyade Türkiye'deki eğitim sisteminin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının dile getirildiği ve bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunulduğu gün olarak değerlendirmek gerekmektedir. Özlemini duyduğumuz çağdaş Türkiye'nin oluşmasına ışık tutan bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum."

"ÖĞRETMENLİK, KUTSAL BİR MESLEKTİR"

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu belirterek, “Öğretmenlik mesleği; emek, özveri, hoşgörü ve sabır isteyen bir meslektir” dedi.

Gürkan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Öğretmenlik mesleği kutsal bir görev olmakla birlikte, aynı zamanda emek, özveri, hoşgörü ve sabır isteyen bir meslektir. Böyle bir mesleğin neferleri, Türkiye'nin geleceğini şekillendirmede önemli roller üstlenmektedir. Kalkınmış ülkelerin temelinde eğitim yatmaktadır. Ülkemizin de kalkınması, çağdaş ve modern ülkeler arasında yer alması için güçlü bir eğitim ordusuna ihtiyaç vardır. Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bugüne bütün imkansızlıklara rağmen Türkiye'yi bu günlere taşıyan öğretmenlerimiz, yarınlarımızın mimarıdır. Hz. Ali; 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' sözüyle eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekmiştir. Yine Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk; 'Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir' ifadesiyle öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olmaktan öte üstlendiği sorumluluğa dikkat çekmektedir. Eğitim ordumuzun dün olduğu gibi bugün de önemli sorunları vardır. Onlar, bugüne kadar sorunlarından ziyade sorumluluklarını ön plana çıkartarak, kalkınmış, çağdaş ve modern bir Türkiye için fedakarca çalıştılar. Ben de bir eğitimci olarak ve bir eğitimci olmaktan büyük bir onur duyarak, başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, şehit olmuş, bütün öğretmenlerimize Allah'tan rahmet dilerken, görevi başında olan öğretmenlerimize de sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür dileyerek, öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum” ifadelerine yer verdi. 

3 büyük takımdan  Öğretmenler Günü mesajı 

Galatasaray Kulübü'nün internet sitesinde yer alan mesajda, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Kasım 1928'de 'Başöğretmen' sıfatını alması vesilesiyle kutlanmaya başlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, ülkemizin her yerinde daha önce görev yapmış ve halen fedakarca görevlerini yapmakta olan, ulusumuzun geleceğinin teminatı olan gençlerimizi hayata hazırlayan tüm öğretmenlerimize bir kez daha gönülden teşekkür ediyor ve bu anlamlı günü içtenlikle kutluyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Fenerbahçe Kulübü'nün mesajında da "Ülkemizin ve milletimizin aydınlık geleceği için emek veren öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu, çağdaş eğitimin mimarı Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aramızdan ayrılan tüm öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz" denildi.

Beşiktaş Kulübü adına başkan Fikret Orman kutlama mesajı yayımladı

Siyah-beyazlı kulübün resmi internet sitesinde yer alan mesajında Orman, şunları kaydetti:

"Bugün Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e 'Başöğretmen' unvanı verilişinin 86'ncı yıldönümü ve bugünün Öğretmenler Günü olarak kutlanmasının 33'üncü yılı. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı büyük zahmetlerle yetiştiren tüm öğretmenlerimize saygılarımı sunar, Öğretmenler Günü'nü kutlarım. Ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu konu şüphesiz eğitimdir. Değerli öğretmenlerimizin fedakarlıklarıyla yetişen gençler, ülkemizin ve milletimizin teminatıdır. Tüm öğretmenlerimize bu kutsal görevlerinde başarılar dilerim."

İŞ GÜNLERİNDE ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLAYAN ÜLKELER

AZERBAYCAN

Azerbaycan'da her sene 5 Ekim günü Uluslararası Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. 

AVUSTRALYA

Avustralya'da Öğretmenler Günü Ekim ayının son cuma gününde kutlanır. [2]. UNESCO tarafından Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanması tavsiye edilen 5 Ekim'de Avustralya'da genellikle okullar tatil olduğu için ekim ayının son cuma günü Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiştir.

ÇEK CUMHURİYETİ

Evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius'un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır.

HİNDİSTAN

Hindistan Öğretmenler Günü'nü 5 Eylül'de kutlar. Bu, eski Hindistan devlet başkanı ve öğretmeni Dr. Sarvepalli Radhakrishnan'ın doğum günüdür. Dr. Radhakrishnan 1962'de Hindistan cumhurbaşkanı olunca bazı öğrencileri ve arkadaşları onun doğum gününü kutlamalarına izin vermesi konusunda kendisine isteklerini danışmıştır. Dr. Radhakrishnan da yanıt olarak Benim doğum günümü ayrıca kutlamak yerine, 5 Eylül Öğretmenler Günü olarak kutlansa bu benim kendi gurur ayrıcalığım olur. demiştir.

Bu gün Hindistan'da tatil değildir. Bu gün bir kutlama günü olarak kabul edilip öğrenciler normal bir günmüş gibi okula gelir; olağan etkinlikler ve dersler, kutlama aktiviteleriyle birlikte teşekkür ve hatırlama da içerir. Bazı okullarda bu günde öğretmenlerin sorumluluklarını son sınıf öğrencileri alarak öğretmenlerinin kıymetini bildiklerini onlara gösterir.

Geleneksel olarak, Hintliler öğretmenlere çok büyük bir saygı ve onur barındırmışlardır. Eski bir Hintlinin söylediğine göre (genellikle öğrencilere öğretilir) öğretmeni 3. sırada sıralar, Tanrı'dan bile önce: Anne, Baba ve Öğretmen Tanrı'dır anlamında "Maata, Pitha, Guru, Daivam". Bir beyitin (doha) söylemi Guru Govind doou khare kake lagon paai? Balihari guru aap ki Govind deeo batai, ne göre "İlk selamımı kime vermem gerektiği konusunda içinden çıkılmaz bir durum içindeyim: Öğretmen mi yoksa Tanrı mı. Beni Tanrı'yı bilmem konusunda aracılık edecek kişi olan öğretmeni seçmeliyim." Başka bir örnek olarak, Hinduizm'in kutsal kitabının orta kısımlarında "Guru Bramha, Guru Vishnu, Guru devo Maheshwaraha - Gurusakshath parabramha tasmai shree gurve namaha," der, çevirisiyse "Öğretmen üçlü birliktir. Öğretmenin kendisi Tanrı'nın önündeki belirtidir." Öğretmen her çocuğa her kimseye bilgi vermekle kalmaz onun annesi görevini de üstlenmiş olur.

İRAN

Murtaza Mutahhari'nin öldürülüşünün yıldönümü olan 2 Mayıs günü Öğretmenler Günü'dür.

MALEZYA

Malezya'da Öğretmenler Günü (Malezyaca: Hari Guru) 16 Mayıs'ta kutlanır.

PERU

1953'ten bu yana 6 Temmuz günü resmi olarak Öğretmenler Günü'dür. Peru'nun bağımsızlığını kazanmasından sonra 6 Temmuz 1822'de kabul edilen bir yasa ile ülkedeki ilk öğretmen okulunun kurulması sebebiyle 6 Temmuz günü seçilmiştir.

SLOVAKYA 

Jan Amos Comenius'un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü