ALES 2015 sınavı ne zaman başvuru tarihleri

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) ilk bahar sınav başvuruları yarın itibariyle başlıyor.

ALES 2015 sınavı ne zaman başvuru tarihleri
ALES 2015 sınavı ne zaman başvuru tarihleri
GİRİŞ 28.03.2015 09:16 GÜNCELLEME 28.03.2015 09:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ALES 10 Mayıs'ta yapılacak, başvurular, 18-31 Mart'ta alınacak.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenlerin de ALES'e girme zorunluluğu bulunuyor.

Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinde ALES'e girme koşulu aranmayacak. Ancak, güzel sanatlar fakülteleriyle, konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilecek.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacak. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.

Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacak.           

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.

Adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna başvuru tarihleri içinde ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı yapılmayacak.  

 

ALES NEDİR?


78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.

Türkiye’de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES’ e girmek zorundadırlar. Adayların ALES’ ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacaktır. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’ e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

•          Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

SINAVA KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

•          Sınava giriş konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

NE ZAMAN VE NERELERDE YAPILMAKTADIR?

•          Sınav, yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tek oturumda üniversite rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılmaktadır.

SINAV KAPSAMI

•          Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50’şer sorudan oluşan iki test

(Sayısal-1 ve Sayısal-2
Testleri); sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar toplamda 150 soru cevaplayacaklardır.

Adayların yanıtlayacakları testler:

Sayısal Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)

Sözel Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)+ Sözel-2 (50 Soru)

Eşit Ağırlık Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)

AĞIRLIKLI PUANLARIN HESAPLANMASINDA TESTLERİN AĞIRLIKLARI


                        Sayısal-1 SP   Sayısal-2 SP   Sözel-1 SP      Sözel-2 SP
Sayısal AP      0,35    0,35    0,3       -
Sözel AP         0,2       -           0,4       0,4
Eşit AP            0,4       0,2       0,4       -

TESTLERİN İÇERİKLERİ

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır.
Sözel Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.

Her dört testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

SINAVIN SÜRESİ

Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav saat 09.30’da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır.

BAŞARI İÇİN KAÇ PUAN ALINMALIDIR?

•          Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir.

•          Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir

SINAV SONUCU KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

•          Sınav sonucu 3 yıl geçerlidir

 

2015 YILI ÖSYM SINAV TAKVİMİ

- Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), 21 Şubat'ta yapılacak. Başvuruları ise 5-9 Mart 2015'te yapılacak.

- Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS), 22 Şubat 2015'te yapılacak. 22-31 Aralık 2014'te sınav başvuruları gerçekleştirilecek.

- Jandarma Okullar Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA), 7 Mart 2015'te yapılacak. Başvurular 21 Ocak-3 Şubat 2015 tarihlerinde yapılacak.

- Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 15 Mart 2015 tarihinde yapılacak. 5-19 Ocak 2015 tarihleri arasında sınav başvuruları gerçekleştirilecek.

- Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), 28 Mart'ta yapılacak. Başvuruları ise 2-6 Nisan 2015'te yapılacak.

- Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı - İlkbahar Dönemi (TUS-İlkbahar Dönemi), 12 Nisan 2015'te yapılacak. Başvuruları 19 Şubat-4 Mart 2015'te yapılabilecek.

- Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı - İlkbahar Dönemi (STS TIP DOKTORLUĞU İlkbahar Dönemi), 12 Nisan 2015'te yapılacak. Başvuruları 19 Şubat-4  Mart 2015'te yapılabilecek.

- Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), 18 Nisan'da yapılacak. Başvuruları ise 5-9 Mart 2015'te yapılacak.

- Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), 19 Nisan 2015'te yapılacak. Sınavın başvuruları ise 19 Şubat-5 Mart tarihlerinde yapılabilecek.

- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı İlkbahar Dönemi (ALES İlkbahar Dönemi), 10 Mayıs 2015'te yapılacak. ALES başvuruları 12-25 Mart tarihlerinde yapılabilecek.

- Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), 16 Mayıs'ta yapılacak. Başvuruları ise 30 Nisan-5 Mayıs 2015'te yapılacak.

- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Mayıs Dönemi (İSG Mayıs Dönemi), 23 Mayıs 2015'te yapılacak. Başvuruları 26 Mart-8 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı - 4 (Sosyal Bilimler) (LYS-4), 13 Haziran 2015'te yapılacak. Başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı - 1 (Matematik) (LYS - 1), 14 Haziran 2015'te yapılacak. Başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı - 5 (Yabancı Dil) (LYS - 5), 14 Haziran 2015'te yapılacak. Başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı - 2 (Fen Bilimleri) (LYS - 2), 20 Haziran 2015'te yapılacak. Başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı - 3 (Edebiyat - Coğrafya) (LYS - 3), 21 Haziran 2015'te yapılacak. Başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- - Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), 27 Haziran'da yapılacak. Başvuruları ise 11-15 Haziran 2015'te yapılacak.

- Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS A Grubu ve Öğretmenlik), 4-5 Temmuz 2015'te yapılacak. Başvuruları 6-21 Mayıs 2015 tarihlerinde alınacak.

- Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi - ÖABT), 12 Temmuz 2015'te yapılacak. Başvuruları 6-21 Mayıs 2015 tarihlerinde alınacak.

- Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 26 Temmuz 2015'te yapılacak. Başvuruları 22 Mayıs-4 Haziran 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (Mühendislik Tamamlama), 26 Temmuz 2015'te yapılacak. Başvuruları 11-24 Haziran 2015 tarihlerinde yapılabilecek.

- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı - Sonbahar Dönemi (YDS Sonbahar Dönemi), 13 Eylül 2015'te yapılacak.

- Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS), 20 Eylül 2015'te yapılacak.

- Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS Diş Hekimliği), 20 Eylül 2015'te yapılacak.

-Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı - Sonbahar Dönemi (TUS Sonbahar Dönemi), 20 Eylül 2015'te yapılacak.

- Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı - Sonbahar Dönemi (STS Tıp Doktorluğu Sonbahar Dönemi), 20 Eylül 2015'te yapılacak.

- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı - Sonbahar Dönemi (ALES Sonbahar Dönemi), 22 Kasım 2015'te yapılacak.

- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı - Aralık Dönemi (İSG Aralık Dönemi), 5 Aralık 2015'te yapılacak. Başvuruları 15-28 Ekim 2015 tarihlerinde yapılacak.

- Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), 13 Aralık 2015'te yapılacak.


2015 ÖSYM SINAV TAKVİMİ

1. Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2015-DİB-MBSTS): Sınav Tarihi 22.02.2015, Başvuru Tarihleri = 22.12.2014 – 31.12.2014
2. Jandarma Okullar Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (2015-JANA): 07.03.2015
3. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS): 15.03.2015
4. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2015 YDS İlkbahar Dönemi): 05.04.2015
5. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-TUS İlkbahar Dönemi): 12.04.2015
6. Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS TIP DOKTORLUĞU İlkbahar Dönemi): 12.04.2015
7. Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (2015-ALS ): 19.04.2015
8. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2015-ALES İlkbahar Dönemi): 10.05.2015
9. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2015-İSG Mayıs Dönemi): 23.05.2015
10. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (2015-LYS4 Sosyal Bilimler): 13.06.2015
11. Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (2015-LYS1 Matematik): 14.06.2015
12. Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (2015-LYS5 Yabancı Dil): 14.06.2015
13. Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (2015-LYS2 Fen Bilimleri): 20.06.2015
14. Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (2015-LYS3 Edebiyat-Coğrafya): 21.06.2015
15. Kamu Personel Seçme Sınavı (2015-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik): 04-05.07.2015
16. Kamu Personel Seçme Sınavı (2015-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi ÖABT): 12.07.2015
17. Dikey Geçiş Sınavı (2015-DGS): 26.07.2015
18. Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2015-Mühendislik Tamamlama): 26.07.2015
19. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2015-YDS Sonbahar Dönemi): 13.09.2015
20. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-DUS): 20.09.2015
21. Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS): 20.09.2015
22. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-TUS Sonbahar Dönemi): 20.09.2015
23. Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS Sonbahar Dönemi): 20.09.2015
24. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2015-ALES Sonbahar Dönemi): 22.11.2015
25. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2015-İSG Aralık Dönemi): 05.12.2015
26. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-YDUS): 13.12.2015

YORUMLAR 1
  • srvt 9 yıl önce Şikayet Et
    ales 40 soru law nasıl böyle hatalar yapıyorsunuz..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!