Bugünün gençleri güçlü Türkiye için buluştu

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında "Lider Ülke Türkiye" vizyonu için çalışan 3. Genç Türkiye Zirvesi yoğun bir katılıma sahne oldu.

Bugünün gençleri güçlü Türkiye için buluştu
Bugünün gençleri güçlü Türkiye için buluştu
GİRİŞ 13.04.2015 18:12 GÜNCELLEME 13.04.2015 18:12

İnfoloji'nin düzenlediği Türkiye’nin genç beyinlerini “Lider Ülke, Genç Türkiye” vizyonu ile 2013 yılında ilk kez bir araya getiren Genç Türkiye Zirvesi, ikinci kez 2014 yılında “İnovatif Düşün Geleceği Yönet” sloganı ile yapılmıştı. Zirve’nin 3. yılında ana teması ‘’Girişimci genç, Güçlü Türkiye” olarak 165 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden 3000’den fazla üniversite öğrencisinin ve genç profesyonelin katılımıyla Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Bütün farklılıkları kabul ederek çok güçlü arkadaşlıklar ve dostluklar kuracak ve bütün Türkiye’ye örnek olacak Genç Türkiye Zirvesi; “Girişimcilik Politikaları ve Yeni Türkiye, 21.Yüzyıl Eğitim Stratejileri ve Üreten Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye, Kadın Girişimci ve Mutlu Türkiye, Uluslararası Girişimcilik ve Büyük Türkiye” ana başlıklarında olmak üzere 5 farklı oturum ile gerçekleştirildi.

Geleceğin Türkiye’sinin konuşulduğu Zirve’nin ilk günü TRT’nin sevilen dizisi Seksenler’in oyuncularından Şoray Uzun, Hacı Ali Konuk ve Berat Yenilmez’in söyleşisi ile son buldu. Zirve’nin son gününde gerçekleştirilen Boğaz Turu ve Miniatürk gezisi ile gençler öğrenirken eğlenmiş oldu.

"Türkiye'nin en dinamik gençlik projesi"

Zirvede açılış oturumunda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ, Türkiye genç ve dinamik nüfus gücünü, kalkınmada itici bir güce dönüştürmek zorunda. Türkiye'nin önündeki "zihinsel eşik" insan kaynağının niteliğini artırmak ve girişimcilik ekosistemi kurmak zorunluluğunda. "Genç Türkiye Zirvesi" bu bağlamda Cumhuriyet tarihinin en dinamik gençlik projesi olarak önem kazanıyor.

"Türkiye ekonomik anlamda birçok AB ülkesinden daha iyi durumda"

'Girişimcilik Politikaları ve Yeni Türkiye' oturumunda konuşma gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dünyada çok farklı dönüşümler görüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin bu yapılanmaların en canlısını geçirdiğini ifade etti. Türkiye'nin ekonomik anlamda AB'nin pek çok ülkesinden daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, dünyada ticaret düşerken Türkiye'nin 2014 yılında cari açığını yüzde 30 iyileştirdiğini anlattı.

Kur ile ilgili bir soru üzerine, 2014 Ocak’ta dalgalanma ile TL’nin dolar karşısında çok fazla değer kaybettiğini anımsatarak, "Herkesin hop oturup hop kalktığı bir gündü. O gün şunu söylemiştik; dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Piyasa kendi içinde doğrusunu bulacaktır" dedi.

"Gelişen Türkiye'de küçülen Enerji düşünülemez"

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye"  oturumunda, gençlere şu ankinden daha güzel bir Türkiye bırakmak için uğraştıklarını dile getirdi. Gelişen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olamayacağını vurgulayan Yıldız, bulunulan konumda enerji sektöründe daha hızlı büyüyen bir Türkiye oluşturulması gerektiğini söyledi.

"Bütün enerji politikalarımızın çevreye rağmen değil çevreyle beraber yürütülmesini istiyoruz. Dünyanın ısınmasına toplam iki derecelik bir marj verildi. Dünya büyüme rakamları, herhangi bir müdahale yapılmazsa önümüzdeki 25 yıl içinde ikinci dereceyi de tüketeceğini söylüyor. Dünya bir dengesizlik üzerine kurulu. Güney Afrikayı hariç tutarsak Afrika Sahrası'nda kullanılan enerji, 890 milyon nüfusun kullandığı enerjinin toplamı, 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı enerjiye denk. Bu çok ciddi bir yanlış. Dünyada 1,3 milyar insan hala enerjiyle tanışmamış durumda."

Yıldız, dünya büyümesini karşılamak için yıllık 2 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirterek, dünya GSYH'sinin 77 trilyon dolar civarında olduğu düşünüldüğünde enerji sektörüne yapılan yatırımların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti.

" Ar-Ge ve İnovasyon başarının vazgeçilmezleridir " 

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail YÜKSEKbütün dünyanın kabul ettiği gibi 21. Yüzyılın yapılanmasında ‘girişimcilik’, ‘ar-ge’ ve ‘inovasyon’un vazgeçilmez başarı faktörleri haline geldiğine dikkat çeken YTÜ Rektörü İsmail Yüksek, “Günümüzde bu faktörleri zekice kullanan, hızla ve esneklikle şekillendirebilen ülkeler, oyunun kurallarını ve gelecekteki politikaları belirleme hakkına sahip olmaktadırlar.” diye konuştu.

Zirvenin Medya Sponsoru Haber 7 büyük ilgi gördü

Zirvede açtığı standla gençlerden büyük ilgi gören Haber 7 yaptığı özel röportajlarla etkinliğin nabzını tuttu. Her zaman gençlerin ve gençliğin yanında olan Haber 7, 3. Genç Türkiye Zirvesi'nde başarısıyla hafızalar da yer etmeyi başardı.

 

 

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...