Seçim sonrası eğitimde reform yapılacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran sonrası gereken oyu almaları halinde eğitimde köklü değişiklikler yapılacağının sinyalini verdi.

Seçim sonrası eğitimde reform yapılacak!
Seçim sonrası eğitimde reform yapılacak!
GİRİŞ 20.04.2015 09:04 GÜNCELLEME 20.04.2015 09:05
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin merakla beklenen seçim bildirgesini Ankara'da kamuoyu ile paylaştı. Davutoğlu'nun kaleme aldığı seçim beyannamesinde eğitim bölümüne uzun bir yer ayrıldı.

Buna göre üniversitelerde sınav sistemi tamamen değişecek ve ilk ve ortaöğretim kurumlarında tam gün eğitim yapılacak. İşte AK Parti'nin 7 Haziran seçimleri öncesi açıkladığı beyannameden bazı bölümler;

Eğitim bölümünde en dikkat çeken unsur, liselerde son iki sınıfın, "yüksek öğretime hazırlık" sistemine dahil edilmesi oldu. Bu unsur, üniversite sınavının kaldırılmasına yönelik adım olarak yorumlandı. Ayrıca, ana okulları dahil, tüm okulların "tam gün" yapılması da hedefler arasında yer aldı.

Bildirgenin eğitim bölümünde öne çıkan unsurlar şöyle;

LİSELERE "YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ" SINIFI

AK Parti Bildirgesinde, her türdeki lisede, 11'inci ve 12'inci sınıfların, öğrencinin devam etmek istediği yükseköğretim programına geçiş için hazırlık yapmasını sağlayacak veya bir mesleğe hazırlayacak derslerden oluşan modüller halinde düzenleneceği yer aldı.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI DEĞİŞİYOR

Bildirgede, lisedelerdeki bu yeni sisteme bağlı olarak, üniversite sınavının da değişeceğinin ipucu verildi. Bildirgede, "Üniversite giriş sistemini gözden geçirecek, öğrencilerimizin gerçek performansını dikkate alan ve sınav stresini en aza indirecek bir yaklaşımla tekrar formüle edeceğiz" denildi. Böylece, üniversitelerde de, liselere geçiş sınavında (teog) olduğu gibi, çoklu sınav sistemi getirilecek.

TÜM ÖĞRETMENLERE ALAN SINAVI GELİYOR

Bildirgede, KPSS'de bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapılacağı vaadi de yer aldı. Daha önce sadece 16 alanda, alan sınavı yapılıyordu. Bu sayı, 109 alanın tümüne yaygınlaştırılacak. Böylece öğretmenler atanmak için kendi alanı dışında sınava girmeyecek.

EĞİTİME "KALİTE ENDEKSİ GELİYOR

Bildirgede, 'Eğitim Kalite Endeksi' hazırlanacağı, bu endeks aracılığıyla sınıf, okul türü, ilçe, il ve bölgeler düzeyinde Türkiye'nin eğitim kalitesi haritasının ortaya çıkarılacağı ifade edildi. Bu harita aracılığıyla, Türkiye'deki okul türleri ve bölgeler arasındaki "başarı farklılıklarının" azaltılması planlanıyor.

ULUSAL ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ HAZIRLANACAK

Öğretmen eğitimi konusunda, "ulusal öğretmen strateji belgesi" hazırlanması öngörülüyor.

"ATANAMAYAN ÖĞRETMEN" OLMASIN DİYE...

Bildirgede, ileride atanamayan öğretmen sıkıntısının yaşanmaması için, yeni önlemler alınacağı da vaadedilerek, "Eğitim fakülteleri ile diğer öğretmen adayı yetiştirilen yükseköğretim kurumlarının ve formasyon programlarının öğrenci kontenjanlarını, öğretmen ihtiyaç analiz ve projeksiyonlarını dikkate alarak belirleyeceğiz" ifadesi yer aldı.

OKUL BÜTÇELERİ, İLÇELERE DEĞİL, DOĞRUDAN OKULA VERİLECEK

Mevcut sistemde, okulların bütçeleri ilçelere veriliyor, buradan okullara dağıtılıyordu. AK Parti bildirgesinde, bu sistemden vazgeçileceği, bütçenin, öğrenci sayısı da göz önöne alınarak, doğrudan okula verileceği vaat ediliyor. Bildirgede bu durum, "İlk ve ortaöğretimde okul bazlı bütçe yönetimine geçilmesine yönelik çalışmalar yapacağız" ifadesi ile açıklanıyor.

"TAM GÜN EĞİTİM" HEDEFİ

AK Parti bildirgesinde, okul öncesi dahil, okullarda ikili öğretime son verilmesi, tam güne geçilmesi hedefi de yer aldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM TEŞVİK

Bildirgede, erişim imkanına sahip olmayan aileler için, çocuklarının okul öncesi eğitim teşviki de bildirgede yer aldı.

YÖK YASASI DEĞİŞİYOR

Bildirgede, YÖK yasasının da değişeceği, "üniversite özerkliğini odağına alan" yeni bir "Yükseköğretim Çerçeve Yasası" hazırlanacağı da vaat edildi.

ÜNİVERSİTELERE "KATEGORİ"

Üniversitelere "kategori" sistemi getiriliyor. Kategoriler, "öğretim üyesi yetiştirme" ve araştırma altyapılarını dikkate alarak belirlenecek. Kategorilere göre, özerklik düzeyi de farklılaşacak. Üniversitelere bütçeleri de, kategorilerine bakılarak verilecek.

YENİ ÜNİVERSİTE KURULMASINA KRİTER GELİYOR

Yeni kurulacak üniversite ve fakülteler için yeni kriterler geliyor. Yeni üniversite kurulmasına;
-öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile,
-kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranlarına bakılarak karar verilecek.

ÜNİVERSİTELER İHTİSASLAŞACAK

Üniversitelerin ihtisaslaşmasının teşvik edilmesi de gündemde. Bildirgede, "Bölgesel ihtiyaçlar, kapasiteleri ile gelişim ve yetkinlik düzeyleri dikkate alarak üniversitelerin ihtisaslaşmasını destekleyeceğiz" denildi.

YABANCI ÜNİVERSİTELER, TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREBİLECEK

Oxford, Sorbonne, Cambridge, El Ezher gibi yabancı yüksek öğretim kurumlarının, Türkiye'de faaliyet göstermesinin önü açılıyor. Aynı şekilde, Türk üniversitelerinin de yurtdışında faaliyet göstermesine olanak sağlanacak.

YABANCI ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANI TEŞVİK EDİLECEK

Üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için, "daha fazla yabancı öğrenci ve öğretim elemanı" teşvik edilecek.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA ÇİFT ANADAL YAPMA İMKANI

Yükseköğretim öğrencilerine tanınan yan dal ve çift anadal yapma imkânı, mezunlar için de getirilecek.

YORUMLAR 16
  • İzzet yılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle öğretmenler eğitilmeli adam öğretmen olup devlete kapağı attı mı bütün her şey bitiyor başlıyor bölücülük yapmaya öğretmenlerin her yıl sınav yapılması lazım yetersizlerin hemen ayırmaları lazım 100 öğretmenden an az 86 tanesi yetersiz bilgisi yok becerisi yok has bel kader öğretmen olmuşlar
    Cevapla
  • iste 8 yıl önce Şikayet Et
    ben su an felsefe grubu öğretmenlil okuyorum size soruyorum her sene 150 kisi atanıyor hersene üniversiteye alınan kisi sayısı 3572 kisi e bunlar mezun olduklarında bi bu kadar kisi zaten beklemis oluyor hersene katlanarak büyüyr madem yer yok kardesim ün,vers,te alım sayısını ihtiyaca göre acın bu ne sacmalıktır yaw 150 kisi nerde sınawa bas vurup giren 2567 kisi nerde bumu hakkaniyet
    Cevapla
  • KERİM 8 yıl önce Şikayet Et
    İfles eden eğitim sistemini yok etme planı
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden önce neden yapilmiyor
    Cevapla
  • gariban 8 yıl önce Şikayet Et
    mevcut sistem okullara para olarak bir bütçe göndermiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı