'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözü Atatürk'ün değilmiş

'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözünü Atatürk söylememiş. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkilapları Tarihi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Arı'ya göre sözün gerçek sahibi....

'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözü Atatürk'ün değilmiş
'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözü Atatürk'ün değilmiş
GİRİŞ 29.01.2006 00:16 GÜNCELLEME 29.01.2006 00:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dokuz Eylül Üniversitesi 'Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi' öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Kemal Arı, Mustafa Kemal Atatürk'e atfedilen 'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözünün şair Tevfik Fikret'e ait olduğunu söyledi.

Atatürk'ünTevfik Fikret'in eserlerinden çok etkilendiğini ve noktasından virgülüne kadar okuduğunu söyleyen Arı,Fikret'e ait bir çok sözü halka hitaplarında söylediğini bildirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimci ruhunu Tevfik Fikret ile vatan şairi Namık Kemal'in eserlerini okuyarak kazandığını belirten Yard. Doç.Arı, Atatürk'ün ilk yazılı eserinin 1917 yılında yazdığı ve Balkan savaşlarını kritik ettiği 'Cumali Orduğahı' olduğunu ifade etti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'da Milli Mücadele ateşini yakmak için Samsun'a gitmeden önce yazar arkadaşı Ruşen Eşref Ünaydın ile Tevfik Fikret'in Aşiyan'daki mezarı ve müzesini gezdiğini söyleyen öğretim üyesi Arı, arkasını 'Sine-i Millet'e dayamayan hiç fikrin uzun süreli yaşama şansı bulunmadığını aktardı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesi'nin Kültür Merkezi'nde hazırladığı 'Türk Aydınlanması ve Aydınlarımız' ile 'Uğur Mumcu'yu anma ve anlama' konulu konferansta konuşan Arı, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti için yaptığı bütün hizmetlerin hiç birinde 'ben yaptım', 'ben ettim' kelimelerinin yer almadığını anlattı.

Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün 1917 yılında Doğu Cephesi'nde 2'nci Ordu komutanlığı yaparken Tevfik Fikret'in 'Sis'i 'Tarih-i Kadim', 'Ruba-i Şikeşte', Filibeli Ahmet Hilmi'nin 'Allah'ı İnkar etmek hiç mümkünmü!', Balzac'ın 'Vadideki Zambak' ile Jan Jack Russe'nin bir eserini okuduğunu belirten Arı, Atatürk'ün kendi devrinde aydınlara her zaman değer verdiğini ve sahip çıktığını söyledi.

Öğretim üyesi Arı, 'Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a Milli Mücade hareketini tek bir ismi 'Sine-i Millettir'.Sırtını millete dayamayan fikir ve liderin uzun süreli yaşama şansı yoktur. Atatürk devrimci ruhunu Tevfik Fikret'in eserlerini okuyarak kazanmıştır.'Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir' sözünü 1924 yılında Samsun'da söylemiştir.Atatürk, burada bu sözün sahibinin Tevfik Fikret olduğunuda hitap ettiği insanlara söylemiştir.' dedi.

Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıkmasında Padişah Vahdettin'in katsının bulunmadığını ve tek başına yaptığını belirten Arı, Vahdettin'in yardım etmek için kızı 'Sabiha Sultan'ı Atatürk'le evlendirmek istediğini, Atatürk'ün ise bu teklifi elinin tersi ile ittiğini belirtti.

Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Abdi İpekçi ve Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınların toplum tarafından sahip çıkılmadığı için karanlık güçler tarafından katledildiğini ifade eden Arı, karanlık ve yobazların kirli işleri ve oyunlarının ipliğini pazarra çıkardığı için Mumcu'nun katledildiğini anlattı.

Konferans çıkışında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Fethiye Gençlik Kolları yayın organları olan 'İlk Kurşun' gazetesi ile 'Atatürkçü Düşünce Dergisi'ni dağıttı.

YORUMLAR 4
  • Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    bunu söyliyen kişi Hz. Ali
    Cevapla
  • Emre19 3 yıl önce Şikayet Et
    Soylevlerin kisilere ait kayitli belgeleri olmasi gerekli olmalari gerekmezmi.?
    Cevapla
  • Ecoo 4 yıl önce Şikayet Et
    ? Doğrumu ikisindende süphelenmeye başladım
    Cevapla
  • Barış 5 yıl önce Şikayet Et
    İnandımmı ?. Hayır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar