ÖSYM, TUS STS ilkbahar Tıp Doktorluğu sonuçları

ÖSYM TUS ve STS Tıp Doktorluğu sonuçlarını açıkladı.

ÖSYM, TUS STS ilkbahar Tıp Doktorluğu sonuçları
ÖSYM, TUS STS ilkbahar Tıp Doktorluğu sonuçları
GİRİŞ 26.04.2015 09:37 GÜNCELLEME 26.04.2015 09:36

ÖSYM TUS ve STS Tıp Doktorluğu sonuçlarını açıkladı. Tıp alanında uzmanlık isteyenler için Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS Tıp Doktorluğu) İlkbahar dönemi sonuçları açıklandı.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 12 Nisan'da yapılan, 2015-TUS ve STS Tıp Doktorluğu ilkbahar dönemi sınavlarının değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınav sonuçlarını,  ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

TUS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

TUS NEDİR? TUS NEYİN AÇILIMIDIR

Tus, Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen ve başta hekimler olmak üzere yönetmelikte belirtilen meslek dallarının (biyologlar hariç olmak üzere, veteriner, diş hekimliği, kimya vb meslek mensupları) girebildiği bir sınavdır. İhtisas alanlarında uzman doktor yetiştirme amaçlı yapılan bir sınavdır. Bu sınavı kazananlara asistan (araştırma görevlisi) denir ve tüzükte belirtilen eğitim süresini doldurduktan sonra hekim bu bölümden mezun olur ve Uzman Doktor ünvanını kazanır. (Ör: Kardiyolog, Cerrahi, Dahiliye vb).

SINAV HAKKINDA BİLGİLER

- Ne zaman yapılır? Nerede yapılır?

Her yıl ilkbahar ve sonbahar tus dönemleri olarak ayrılmak üzere klasikleşen sırası ile Nisan ayı ve Eylül ayı'nın genelde ikinci pazar günü ve sadece Ankara'da yapılır.

- Sınava kaç kişi girer?

Her Tus'a tahmini 10 – 13 bin arası insan katılır. Bunlardan yarıya yakını tercih yapma hakkı kazanır ve tercih yapma hakkı kazananların yarıya yakını bir uzmanlık alanına yerleştirilir.

- Kaç soru sorulur? Bu sorular hangi derslerden gelir?

Tus'a giren bir adayın sorumlu olduğu konular tüm tıp olmak üzere totaldeki 11 ders şu ana başlıklar altından incelenebilir. Yanındaki parantez içerisindeki rakamlar o dersten sorulan soru sayısını belirtir. Sınavda totalde 200 soru sorulur ve süre olarak 210 dakika (3.5 saat) verilir.

Sorumlu Tutulan Dersler

Anatomi (10)
Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji (10)
Biyokimya (20)
Mikrobiyoloji (20)
Patoloji (20)
Farmakoloji (20)
İç Hastalıkları (20)
Pediatri (30)
Genel Cerrahi (20)
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi (15)
Küçük Stajlar (15)

İlk 6 ders Temel Tıp Bilimleri, son 5 ders Klinik Tıp Bilimleri olarak gruplandırılmıştır.

- Ne zamandan beri yapılır?

Tus, Turgut Özal'ın zamanında (ilk olarak 1987) yapılmış bir sınavdır. O tarihden beri hiç şaşmadan yılda 2 defa yapılır. Bu tarihten önceki uzmanlık eğitimleri ise tavsiye mektupları ile gerçekleşmekteydi. Bu yüzden ihtisasını 1991 den sonra almış doktorlar ile öncesinde alan doktorlar arasında çoğunlukla belirgin bir fark hissedilir (kesinlikle değil, çoğunlukla).

- Zor bir sınav mıdır?

Türkiye'de yapılan en zor sınavlardan biridir. Zorluk tabiri göreceli olmakla beraber burada bahsedilmek istenen şey geçmişten bugüne gelen tüm tıbbi birikimin sınavda eksiksiz istenen alan olmasıdır.

- Bu sınavın da dersaneleri var mıdır?

Türkiye'de yapılan tüm sınavlar için olduğu gibi TUS için de bu sektör vardır. Şu anda sektörde tercih edilme sırasına göre Tusdata, Tusem ve Tustime isimli üç kuruluş bulunmaktadır. Bunun dışında özel şahıslar ve pek de efektif olmayan sanal dersaneler de vardır.

- Tus öğrencilerinin internette ortak bir platformları var mıdır?

Elbette. DrTus, Stetuskop, Tıbbiyeli olmak üzere 3 ader birbirinden bağımsız portal bu hususta hizmet vermektedir. [Bu bölümle ilgili bir siteniz var ise iletişim sayfası aracılığı ile bana bildiriniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!