'Çanakkale Ruhu farklıdır'

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Meslek Yüksekokulu tarafından Çanakkale Ruhu adlı konferans düzenlendi.

'Çanakkale Ruhu farklıdır'
'Çanakkale Ruhu farklıdır'
GİRİŞ 14.05.2015 15:47 GÜNCELLEME 14.05.2015 16:54

İlçe Müftülük konferans salonunda düzenlenen konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kaymakam Yusuf Cıbır, Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bostancı, Belediye Başkan Vekili Fazıl Ateş, İlçe Müftüsü Basri Bektaş, İlçe Milli eğitim Müdürü Volkan Pullu,askerlik Şubelik Başkanı Per. Yzb. Mesut Kahraman, Tosya MYO Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız, Müdür Yardımcıları Mustafa Nal ve Serap Saroğlu, akademisyenler, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

MUSTAFA BOSTANCI: ÇANAKKALE RUHU FARKLIDIR

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bostancı konuşmasında; “Çanakkale ruhu günümüzde gençlerimize daha iyi anlatılıyor. Geçmişini bilmeyen milletler geleceğine yön veremez. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale’de kilometrekareye 8 bin asker düşüyor. Çanakkale’de 250 bin şehit var ama 150 bin kişi de hastanelerde hayatını kaybetmiş. Ordudan toplam 700 bin kişi katılmış 400 bini şehit olmuştur. Askerler öleceğini bile bile şehit olan arkadaşlarının yerini dolduruyor. Çanakkale bu şartlarda kazanılmış. Çanakkale ruhu farklıdır.500 binden fazla askerin hayatını kaybettiği Çanakkale'den geriye kalan ve özellikle bizim gençlerimizin üzerinde durması gereken en önemli hadise, çok genç yaştakilerin bu savaşa hiç tereddüt etmeden katılmalarıdır. Gençlerimizin bunu düşünmeleri, kendilerini onların yerine koyması gerekir. Bu bakımdan sevgili gençler bu vatan bize mirastır.Bugün burada emniyet içinde bu konferansı düzenleyebiliyorsak, ay yıldızlı bayrağımız nazlı nazlı dalgalanıyorsa, beş vakit ezanı huşu içinde dinleye biliyorsak bunu  Çanakkale'de kan dökenlere, can verenlere borçluyuz. Öyleyse bize düşen bir görev vardır. Onlara layık olmak, onların hakkını teslim etmek."” dedi.

Yaşanan olaylardan örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bostancı ''"Gençlerimizde milli bilincin oluşmasında Çanakkale'nin mutlaka öğretilmesi gerekir. Gerçekte Çanakkale ruhu; Müslüman olmanın kıvancını duymak ve yabancı efendileri reddetmektir. En umutsuz anlarda bile gerçekte her şeyin Allah'ın kudretinde olduğunu bilerek dünyayı değiştirme inancı ve azmini asla kaybetmemektir."Kastamonu’nu işgale uğramamasına rağmen Çanakkale’de en çok şehit veren iller arasındadır, bu yüzden kahramanlık ünvanını hak etmektedir. ” ifadelerini kullandı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Selamlama konuşmasını Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız yaptı. Katılımcılara teşekkür eden Akyıldız günümüzde Çanakkale ruhunun gençlere daha iyi anlatıldığını söyledi.
Öğrencilerin Çanakkale Türküsünü seslendirmesinin ardından açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Rektörü seyit Aydın yaptı.

Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın açılış konuşmasında; ”Tabi Çanakkale bizim insanımızın nesiller boyu hiçbir zaman çocuklarına anlatmadan geçemeyeceği kelime. Dolayısıyla onun temsil ettiği ruh ta hiçbir zaman hiçbir insanımızın ihmal edemeyeceği bir ruh hali. Türkiye’de ailesinden Çanakkale’de şehit olmayan çok az insanımız vardır. Bi çoğumuzun ya Sarıkamış’ta yada Çanakkale’de ailesinden muhakkak şehit vardır. Veya ikisinde birden. Kastamonu’da zaten Çanakkale’de en çok şehit veren vilayetlerimizden bir tanesi ki Kastamonu daha da görünür haldedir” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrası konferans sona erdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!