1 liranız var mı?

Farklı üniversitelerden yedi öğrenci bir araya geldi ve bağış kabul etmeyen bir yardım derneği kurdu.

1 liranız var mı?
1 liranız var mı?
GİRİŞ 19.05.2015 11:34 GÜNCELLEME 19.05.2015 11:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bir Tek Lira Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yaklaşık bir yıl önce çeşitli şehirlerdeki üniversitelileri doğu illerindeki öğrencilerle buluşturmayı amaçlayan 'Sevgi Köprüsü Platformu' çalışması sırasında tanışan 7 arkadaş tarafından kuruldu. Derneğin kurucuları daha önce birçok yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalışmış, farklı projelere destek vermişti. Kendilerine ait özgün bir proje geliştirerek birleşip dernek kuran arkadaşlar, benzeri olmayan bir projeye imza attı. Onların dernekleri çalışmalarını sadece üyelik aidatıyla yürütüyor ve aidat sadece 1 lira...

Samed Ayrancı, Selin Başcan, Muhammet Nazım Taşçı, Hande Nur Çelebi, Mustafa Pektaş, Muhammed Fatih Günlü, Osman Ayrancı'nın kuruculuğunu üstlendiği Bir Tek Lira Derneği, bağış kabul etmeyen bir yardım derneği olarak dikkat çekiyor.

“Bize 2 lira vermek isteyen kişileri geri çeviriyoruz, çünkü biz bağış toplamıyoruz, aidat topluyoruz ve aidatımız 1 liradan ibaret. Daha fazlasını vermek isteyenleri diğer derneklere yönlendiriyoruz" diyen derneğin yönetim kurulu başkanı Samed Ayrancı, çıkış noktalarının 'küçük meblağlarla büyük işler yapılabildiğini göstermek' olduğunu belirtiyor. Burada önemli olan ise küçük de miktarın düzenli toplanması. Bunun için mobil aidat sistemini kullanan derneğin işleyişi de benzersiz.

1 Tek Lira Derneğinin genç kadrosu: Samed Ayrancı, Selin Başcan, Muhammet Nazım Taşçı, Hande Nur Çelebi, Mustafa Pektaş, Muhammed Fatih Günlü, Osman Ayrancı

Gönüllü üyelik, mobil aidat

Gönüllü üye olarak ayda 1 liralık mobil aidatı ödemek ve böylece onlarca farklı projeye ortak olmak için derneğin web sitesi üzerinden bir form doldurmak ya da '1TL' yazıp 8071'e göndermek yeterli. Sonrasında derneğin mobil aidat sistemi ile 1 TL her ay cep telefonunuzdan otomatik olarak kesiliyor. Toplanan miktar yardım dernekleri ve vakıflarının eğitim, sağlık ve insani yardım kampanyalarına aktarılıyor.

1 TL ile birden çok yardım çalışmasına dahil olma imkanı sunan derneğin kurucuları, 50 milyonu aşkın GSM abonesi olan ülkemizde gönüllü üyelerin sayısını arttırmayı ve bunu yaygınlaştırmayı umuyor.

Toplanan liralar yardım kuruluşlarının projelerine aktarılıyor

Yardım kuruluşlarının eğitim, sağlık ve insani yardım kampanyalarına destek olmak için aracılık vazifesi gören dernek bu güne dek; Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yeryüzü Doktorları Derneği, Lösev, Çocuklar Gülsün Diye Derneği, Sadakataşı Derneği, Als Mnh Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İyilikhane Derneği, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, Verenel Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Beşir Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren onlarca derneğin devam etmekte olan projelerine katkı sağladı.

Şeffaflık önemli

Gelir ve giderleri aylık olarak internet sitesinden duyuran 1 Tek Lira Derneği, bağış yapılan her kuruma dair makbuzunu da sitede yayınlıyor. Herkesin katılabileceği kadar cüzi ancak oldukça anlamlı olan bu projede en çok dikkat edilen konulardan biri de şeffaflık. Gönüllü üyelik aidatları, derneğin kendi masrafları için olan hesaptan ayrı tutuluyor. Dernek masraflarına destek olmak isteyenler için ayrı bir hesap numarası veriliyor.

Cep telefonu operatörleri üzerinden kısa mesajla yapılan 5 liralık yardımlara yeterli bakiyesi olmadığından katılamayanlar için yeni bir yol açan uygulama, çoğu zaman önemsiz görülen '1 Liralar' iyilik için bir araya geldiğinde neler başarılabileceğini ispatlamayı amaçlıyor.

KAYNAK: NURİYE ÇAKMAK- YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • anti satan 8 yıl önce Şikayet Et
    buda başka tür bir sömürü derneği galiba mantık özellikle bankaların ve sendikaların aidat mantığının aynısı.
    Cevapla
  • anti anti satan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bigi sahibi olmadan fikir sahibi olmak...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi