Öğretmen atamaları atamalar ne zaman olacak?

2015 Öğretmen atamaları. Şubat ayında atama olacak mı? Öğretmen atamaları en son haberleri haber7.com'da

Öğretmen atamaları atamalar ne zaman olacak?
Öğretmen atamaları atamalar ne zaman olacak?
GİRİŞ 11.10.2015 09:16 GÜNCELLEME 11.10.2015 10:15

Öğretmen atamaları, atamalar ne zaman olacak ? Millli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Öğretmen atamaları ve daha bir çok farklı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2015 atamaları ile ilgili detaylı bilgilendirme haberimizde.

 

"YILDA BİR KERE OLUYOR"

Birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Eskişehir'e gelen Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avcı, bir basın mensubunun şubat ayında öğretmen atamasının yapılıp yapılamayacağına yönelik sorusu üzerine, öğretmen atamalarının kanun gereği yılda bir kez yapılabileceğini hatırlattı.

"GENÇLERİMİZ MEMNUN OLACAK"

Artılarıyla eksileriyle atamaları değerlendirdiklerini belirten Avcı, "Bununla ilgili olarak kesin bir açıklama yapmayayım ama değerlendiriyoruz. Yasa gereği senede bir defa atama yapılabiliyor. Ancak Meclis açıldıktan sonra bu konuyla ilgili değerlendirmelerimizi tamamlamış oluruz. Ona göre bir karar vereceğiz. Ama gençlerimiz memnun edeceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.

GÖZLER MALİYE'DE 

TBMM'den bu yıl 47 bin öğretmen kadrosu alındı. Maliye Bakanlığı ise 37 bin atama için MEB'e izin verdi. MEB, 15 Eylül'de yaptığı atamalarda kadronun 35 bin 563'ünü kullandı.

Geri kalan 10 bin atamayı ise Şubat ayında kullanmayı hedefliyordu. MEB, Şubat ayında daha fazla öğretmen atamak için harekete geçti.

İlk adım olarak Maliye Bakanlığı'ndan Şubat ayı için 40 bin atama kadrosu talep edildi.

Maliye Bakanlığı'nın Şubat ayı öğretmen ataması için 25-30 bin arası kadro izni vereceği ifade edildi.

Şubatta atanacak öğretmen sayısını açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısının 10 binin üzerinde olacağını açıkladı.

Bakan Avcı, katıldığı bir televizyon programında Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısının 10 binin üzerinde olacağını söyledi.

Şubat ayında 10 binin üzerinde öğretmen atanacak

“Her branşta bu son atamalardan sonra ve muhtemel emeklilik öngörülerini de hesaba katarak hangi branşta hangi ilde ne kadar ihtiyacımız var, onu değerlendireceğiz, onların değerlendirilmesine şimdiden başladık zaten. Kanunla olduğu için Bütçe Kanununda kadro konması gerekiyor. Ama bizim geçen yıldan 47 bin tahsis edilen, ama Maliye Bakanlığı’ndan 37 bininin kullanımına izin verilen kadrolar nedeniyle elimizde Şubat’ta kullanabileceğimiz inşallah bir 10 bin kadro var, ama bunun üzerinde olacak, yani onu şimdiden söyleyebilirim, 10 binin üzerinde… Atama bekleyen adaylarımızı da memnun edecek bir ölçekte bir atama yapacağız.”

Şubat atamasıyla atanacak öğretmenler hizmet içi eğitimden geçecekler

“Öğrenciyle ilişki nasıl kurulur, öğrencinin sorularına ne zaman nasıl tepki gösterilir, nasıl cevap verilir, bir ders ön hazırlığı nasıl yapılır, sınav nasıl hazırlanır, öğrencinin öğrenip öğrenmedi, hangi konuyu ne kadar öğrendiği nasıl denetlenir gibi bir öğretmen için olmazsa olmaz temel becerileri iş üzerinde tecrübeli öğretmenlerin yayında 4 ay boyunca bu hizmet içi eğitim sürecinde kazanmalarını öngörüyoruz, bunun üzerinde bir çalışmamız var. Dolayısıyla, Şubat atamasıyla atanacak olan öğretmenlerimizi hemen atandıkları ile gönder yerine önce böyle bir ön eğitimden geçirmek, yaz tatilinde de, ondan sonra yaz tatili başlıyor, yaz tatilinde de yine diğer öğretmenlerimizle o yaz tatilinde yaptığımız meslek içi eğitimlere onları da dahil etmek, hatta o yöreleri tanımalarını sağlayacak ön bilgilendirmeleri, hangi yabancı deyimde söylersek oryantasyon çalışmalarını yapmak. Hatta, ana dili Kürtçe olan çocuklarımıza eğitim verecek olan öğretmenlerimize en azından gittikleri okuldaki ana dili Kürtçe olan, Türkçeyi çok bilmeyen veya hiç bilmeyen çocuklarımızla hemen diyalog kurabilecek kadar temel bazı kalıp cümleleri öğrenecekleri bir hizmet içi eğitimden de geçirmek, böylece onları gittikleri yerde daha hazırlıklı olarak, daha donanımlı olarak sınıflara sokmak, amacımız bu, bunun için de bir çalışma yapıyoruz şimdi.”

Kıdemli öğretmenlerle derse girecekler

“Bizim geçen sene şubat ayında atama yapmaktan çekinmemizin nedeni şuydu, 45 gün içinde göreve başlama şartı var, üstüne raporlar vs. kullanıldığında bir yarı yıl bitiyor. Biz bu sene şunu yapmayı öngörüyoruz, şubat ayında atama yaptıktan sonra öğretmenlerimizi hemen görev yerlerine göndermeyip, ya bulundukları yerde ya da atandıkları yerde mart ayından itibaren, mart, nisan, mayıs, haziran ayında o ildeki en kıdemli öğretmenlerle birlikte derse sokacağız.

Yani genç öğretmenlerimizin kıdemli öğretmenlerin yanında, ‘sınıfta bir ders nasıl işlenir, öğrenci ile ilişki nasıl kurulur, bir dersin ön hazırlığı nasıl yapılır, sınav nasıl hazırlanır, öğrencinin hangi konuyu ne kadar öğrendiği nasıl denetlenir’ gibi deneyimleri bu dört ay boyunca kazanmalarını öngörüyoruz.

Dolayısıyla şubat ayında atanacak öğretmenlerimizi böyle bir eğitimden geçirmek, yaz tatilinde de diğer öğretmenlerimize yaptığımız meslek içi eğitimlere onları da dahil etmek ve atandıkları yöreleri tanımalarını sağlayacak oryantasyon çalışmalarını yapmak, hatta o bölgelere atanan öğretmenlere, ana dili Kürtçe olan öğrencilerle hemen diyalog kurabilecek kadar temel bazı bilgileri vermek ve gittikleri yerlerde daha donanımlı olmaları için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz.”

 

 

40 bin öğretmene ilk kez farklı bir hüküm uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığının, bu aylarda alacağı 40 bin öğretmen adayına ilk kez farklı bir hüküm uygulanacak.

2014 yılının Mart ayına kadarki uygulamada, ataması yapılan öğretmen 1 yıllık adaylık süresi sonunda, otomatik olarak asil memurluğa atanmaktaydı.

İLGİLİ MADDE HÜKÜMLERİ

Ancak bu uygulamada 2014 yılının Mart ayında değişlik yapıldı. 14 Marts 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6528 sayılı Kanun hükümleri şu şekildedir:

"Madde 5-
(6) Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Uygulanacak olan sözlü sınavda aday öğretmenler;
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü,
b) İletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti,
c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri,
yönlerinden Bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilir.

(7) Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanır. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler il içinde veya dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda altıncı fıkrada belirtilen değerlendirmeye tekrar tabi tutulurlar.

(8) Aday öğretmenlik süresi sonunda sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.

(9) Ancak aday öğretmenliğe başlamadan önce 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aday memurluğu kaldırılarak asli memurluğa atanmış olanlar hakkında sekizinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu kişiler Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar.

Sınav komisyonu üyeleri; Bakanlık personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile öğretim elemanları arasından seçilir. Bakanlık gerekli gördüğünde illerde veya merkezde birden fazla komisyon oluşturabilir. Performans değerlendirmesinde dikkate alınacak mesleki ölçütler, sınav konuları, komisyon üyelerinin seçimi, görevleri, çalışma usul ve esasları ile sınava ilişkin diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aday memurluk ile ilgili hükümleri saklıdır."

MADDE 6 - 1739 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 4 - ...43 üncü maddeye bu Kanunla eklenen beşinci, altıncı ve yedinci fıkra hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden sonra aday öğretmen olarak göreve başlayanlar hakkında uygulanır."

DEĞERLENDİRME

1- Bu yeni maddeler, Ağustos veya Eylül ayından itibaren atanacak tüm öğretmen adaylarına uygulanacaktır.

2- Yeni düzenlemeye göre, ataması yapılan öğretmen, 1. yılın sonunda, performans değerlendirmesine göre başarılı mı değil mi diye değerlendirilecektir. Performansına göre başarılı bulunmayan aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memurluğuna son verilecektir.

3- Aday öğretmenin performansı başarılı ise bu kez yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacaktır. Sınavda başarılı olamayan, il içi veya dışındaki başka bir okula daha görevlendirilecek. 1 yıllık görev sonunda yeniden yazılı ve sözlü sınava alınacaktır. Yazılı ve sözlü sınavı başaramayanın aday öğretmenlik statüsü sona erecek ve memurluğuna son verilecektir.

4- Daha önce adaylığı kaldırılarak asil memur olduktan sonra öğretmenliğe geçenlerin memurluğuna son verilmeyecektir. Bunlar, MEB'de uygun bir memurluk görevine atanacaktır.

MEBBİS ŞİFRESİ ALMA
 

MEBBİS şifrenizi unuttuysanız, Şifrenizi tekrar belirlemek için aşağıda gereken bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Bilgiler doğru ise kullanıcınıza bağlı Cep Telefonunuza onay SMS gönderilecek ve yeni şifrenizi belirleyebileceğiniz bölüm açılacaktır. 
MEBBİS Giriş - 2015 - 2016 Egitim Öğretim Yılı MEB EBA Öğretmen Kılavuz Kitapları

MEBBİS SINAV MODÜLÜ İÇİN TIKLAYIN!

E-KURS GÖREV ALACAK ÖĞRETMEN KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

EBA ÖĞRETMEN ŞİFRESİ NASIL ALINIR

 
Tüm Resmi Okullar ve İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri MEBBİS sayfasına ulaştıktan sonra‘’ Yönetici Modülüne’’ giriş yapın.
 
Yönetici Modülüne giriş yapıldığında; İlgili yerler doldurulacak ve açılan pencere de sağ kısımda kuruma ait olan DynEd şifresi almak için uyarı yazısının üzerine gelinecek ve ardından işlem gerçekleşecektir.
 
Kurum şifresini aldınız.
 
• Elinizdeki şifre İl veya İlçe şifresi ise sadece bu kısımlarda gözlem ve değerlendirme yapmak için kullanabilirsiniz herhangi bir müdahalede bulunamazsınız.
• Bu şifreyi sadece ilgili kişiler ile paylaşımı mümkündür.

KURSLARA (ÖĞRENCİ/KURSİYER) BAŞVURU(21 EYLÜL-2 EKİM)

 
Millî eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, resmi/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden her sınıf seviyesindeki istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilecektir. Kursa katılmak isteyen örgün eğitime devam eden öğrenciler, okul/kurumlarından alacakları eba şifresi ile e-kurs modülü üzerinden veya bizzat kurs müdürlüğüne kurs açılan derslerle ilgili başvuru yapabileceklerdir. İstekleri derslerden kurs açılmaması durumunda kurs merkezine taleplerini yazılı olarak iletebileceklerdir.
 
Açık öğretim öğrencileri başvurularını örgün kurs merkezleri, kursiyerler ise halk eğitim merkezleri aracılığıyla yaygın eğitim kurs müdürlüklerine bulundukları sınıf düzeyini gösterir belge veya diploma ile bizzat başvurarak yapacaklar ve kurs
şifrelerini alacaklardır. Öğrenciler ders ve öğretmen tercihinde bulunabilir.
 
DYK’lara kayıt yaptıran öğrencilerin devamları zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’ u kadar devam etmeyen öğrencilerin kurs kaydı silinir. Aynı dönemde başka bir kursa devam edemez.  Kurslara devamları süresince kurs disiplinini ve işleyişini bozucu hâl ve hareketleri görülen öğrenci veya kursiyerler hakkında, kayıtlı oldukları okul/kurumların ilgili mevzuatına ve diğer mevzuata göre işlem yapılır.
 

KURSLARA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRMESİ (28 EYLÜL-2 EKİM)
 

Kurslara öğretmen belirlenmesi e-kurs modülü üzerinden kurs merkezi müdürlüğü tarafından o kursa başvuru yapan kadrolu öğretmenler arasından öğrenci tercihleri ve ihtiyaçlar gözetilerek yapılır. İhtiyaç olması halinde komisyonlar tarafından onaylanan ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılabilir. Kurs merkezleri, görev veremedikleri öğretmenleri modül üzerinden ihtiyaç dışı olarak il havuzuna gönderirler.
 

KURSLARDA SINIFLARIN OLUŞTURULMASI / DERS PROGRAMLARININ ONAYLANMASI (1-3 EKİM)
 

Kurs merkezleri, e-kurs modülü üzerinden öğrencilerin bir önceki yıla ait ağırlıklı yılsonu başarı puanı, Bakanlıkça veya kurs müdürlüğünce yapılacak tarama test sonuçları; kursiyerlerin diploma notu vb. ölçülebilir kriterleri de dikkate alarak
sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapar. Her bir kurs programına devam edecek sınıftaki öğrenci/kursiyer sayısı 10’dan az
olamaz. Sınıf mevcudunun 20 olması esastır. Bu sayı dolmadan yeni bir sınıf açılamaz. Sınıf mevcudu en fazla 25’e kadar çıkartılabilir.
 
Kursa devam eden öğrenci/kursiyer sayısının 10’un altına düşmesi durumunda kursun birleştirilmesi veya kapatılıp/kapatılmamasına o ay sonunda komisyon tarafından karar verilir.

KURS DÖNEMLERİ
 

DYK’lar I.dönem, II.dönem ve III. dönem (yaz kursları) olmak üzere üç dönemde açılır.
 
I.dönem kursları Ekim ayının ilk haftası başlar ve yarı yıl tatiline kadar devam eder.
II.dönem kursları derslerin başladığı ikinci yarıyılda başlayarak okulların kapanmasına kadar devam eder.
III.dönem kursları, okulların kapanmasıyla birlikte ders yılı bitiminden bir sonraki eğitim-öğretim yılı okulların açılışına kadar olan sürede açılır.
 
I.dönem ve II.dönem kursları birbirinin devamı şeklinde yıllık (ders yılı) olarak uygulanabilir. 

 

 

 

 

 

EN ÇOK ATAMA YAPILACAK OLAN ALANLAR

En çok atama yapılacak olan bazın alanlar ve sayıları ise şöyle;

*Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1040,

*İlköğretim Matematik öğretmenliği 1050,

*İngilizce 1430,

*Sınıf öğretmenliği 1332,

*Türkçe 910

*Okul öncesi öğretim 900.


Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama
 

Atamalar, başvuruda bulunanların öğretmenlikteki veya yükseköğretim kurumlarındaki hizmet süreleri fazla olana öncelik verilmek suretiyle, memuriyetteki hizmet süreleri esas alınarak alanlar itibarıyla ayrılan kontenjan sınırlılığında tercihler de dikkate alınmak suretiyle yapılacaktır.
 
Atamalarda adayların hizmet sürelerinin eşit olması durumunda öğretmenliğe daha önce başlayana öncelik verilecek; eşitliğin devamı halinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenecektir.

Millî sporcuların ataması

Millî sporcuların beden eğitimi öğretmenliğine atamaları, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün 02/03/2010 tarihli ve GMT.430.00/399 sayılı yazısı eki listeye göre hazırlanan EK-3 Millî Sporcuların Atamalarında Esas Alınacak Öncelik Sıralaması Tablosunda belirtilen öncelik sıralamasına göre yapılacaktır. Söz konusu Tabloda belirtilen öncelik sıralamasında eşitlik olması hâlinde, atanacak adayın seçiminde mezuniyet tarihi önce olana, bunun da eşit olması hâlinde yaşıbüyük olana öncelik verilecektir.

Atamaların duyurulması, tebligat ve göreve başlama

 1.Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen atama sonuçları, atamaların yapıldığı tarihte Bakanlığın http://ikgm.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.

 
2.Atama kararnameleri, il millî eğitim müdürlüklerine internet ortamında gönderilecektir.
 
Ataması yapılanların başvuruda belirtikleri elektronik posta adreslerine 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre elektronik ortamda tebligat yapılacaktır.
 
3.Ataması yapılanlar, aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine başvurarak göreve başlama talebinde bulunacaktır. İstenilen belgeleri tam olarak ibraz edenler göreve başlatılacak; belgelerinde eksiklik görülenler ya da belgeleri eksik olanlar göreve başlatılmayacaktır.
 
4.Tebligatı beklemeksizin göreve başlamak isteyen öğretmen adayları, atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine istenilen belgelerle başvurmak suretiyle göreve başlayabilecektir.
 
5.Elektronik Başvuru Formundaki beyanları ile ibraz ettikleri belgeler il millî müdürlüklerince değerlendirilecek, göreve başlatılmasına engel hali bulunmayanlar göreve başlatılacak; göreve başlatılmasında tereddüde düşülenler ise değerlendirilmek üzere İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama Daire Başkanlığına bildirilecektir.
 
6.Sabıka sorgulama belgesinde “Adli sicil kaydı vardır” ibaresi bulunanlara ait sabıka sorgulama belgesi ile buna ilişkin mahkeme kararı temin edilerek İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama DaireBaşkanlığına gönderilecektir. Bu adaylar hakkında Bakanlıkta oluşturulan Sicil Kaydını İnceleme Komisyonunun vereceği karar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
 
7.Başvurusunda sağlık durumu yönünden görev yapmasına engel bir durumu olmadığını beyan etmekle birlikte, göreve başlama esnasında sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel oluşturacağı hususunda tereddüt oluşan aday göreve başlatılmayıp; adaydan, yurdun her bölgesinde ve iklim şartlarında öğretmenlik yapabileceğine ilişkin tam teşekküllü bir hastaneden alacağı sağlık kurulu raporu istenecektir.
 
8. Öğretmen olarak ataması yapılanlardan göreve başlama işlemi esnasında aşağıdaki belgeler istenir:
 
a) Bu duyuruda başvuru esnasında isteneceği belirtilen belgeler,
b) Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (2 adet),11
c) Mal bildirimi (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),
ç) Elektronik Başvuru Formunun onaylı örneği,
d) Millî sporcular, yukarıdaki belgelerin yanında elektronik ortamda beyan ettikleri
 
12/05/2011 tarihli ve 27932 sayılı Resmî gazete’de yayımlanan Millî Sporcu Belgesi Verilmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 12/05/2011 tarihi ve sonrasında düzenlenen/denklik işlemleri yapılan millî sporcu belgesi/belgeleri veya kurumca onaylı örneği,
 
e)Başvuru esnasında Pedagojik Formasyon Belgesi yerine resmî yazı ibraz edenlerden Pedagojik Formasyon Belgesi,
f) Diğer kamu kurumlarında görev yapmakta olanlardan yetkililerce onaylanmış muvafakat belgesi.(Ek-4/a yazı çerçevesinde alınan Ek-4/b muvafakat belgesi)
 
İ. Göreve başlamayanlar hakkında yapılacak işlemler
 
- Öğretmen olarak ataması yapılanlardan başvurusunda belirtilen elektronik posta adresine 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre elektronik posta yoluyla tebligat yapıldığı hâlde yasal süre içinde göreve başlamayanların atamaları, 657 sayılı Kanunun 62 ve 63 üncü maddelerine göre iptal edilecektir. Bu durumda olanlar, atandıkları tarihten itibaren 1 (bir) yıl geçmeden öğretmenliğe yeniden atanmak üzere başvuramayacaktır

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!