Son dakika öğretmen ataması haberleri

Milyonlarca öğretmen adayı bu sorunun yanıtını arıyor. 2016 Ağustos ayında öğretmen ataması olacak mı? İşte son dakika Ağustos ayı öğretmen ataması haberleri

Son dakika öğretmen ataması haberleri
Son dakika öğretmen ataması haberleri
GİRİŞ 03.07.2016 08:40 GÜNCELLEME 03.07.2016 09:25
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

01 Temmuz cuma günü itibariyle milyonlarca öğretmen adayı gözünü öğretmen atamalarına dikti. Peki Ağustos 2016'da öğretmen ataması olacak mı? 2016 yılında kaç bin kişi öğretmen kadrosuna alacaklar? İşte öğretmen atamaları ile ilgili resmi bilgiler

ÖĞRETMEN ATAMASI 2016 TARİHİ NE ZAMAN AĞUSTOS'TA MI?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Maarif Vakfı Tasarısı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Yılmaz, şu anda Türkiye'de 67 bin öğretmen açığı olduğu halde, bazı illerdeki öğretmen sayısının, sağlık, mazeret atamaları ve eş tayini gerekçeleriyle ihtiyacın da üzerinde olduğunu dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz, ağustos ayında atama yapmıyoruz. Biz, yeni bir uygulama başlattık. Şubatta atadığımız 30 bin öğretmeni uyum, adaptasyon sürecinden geçiriyoruz ve eylül ayında, yeni eğitim yılıyla birlikte hepsini görevlendireceğiz. Bundan sonraki öğretmen alımını da şubatta ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yapacağız."

ÖĞRETMEN AÇIĞI 67 BİN

Atanamayan öğretmenler sorunu var ama ihtiyacın 67 bin olduğu yerde “100 bin atama bekliyoruz” sözü... Gerçekçi olmamız gerekir. Ağustosta atama yapmıyoruz. Sonraki alım da şubatta olacak.

ağustos-ayı-öğretmen-atamaları-5646

KPSS'SİZ ÖĞRETMEN ALIMI YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kararlaştırılan, Suriyeli öğrenciler için öğretmen istihdam etme programında ilk adım atıldı.

İLK İHTİYAÇ DUYURUSU İZMİR'DEN GELDİ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, "Bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde ülkemizde yaşayan Suriyeliler için öncelikle ilkokul düzeyi öğrenciler olmak üzere; 01 Ağustos-15 Eylül 2016 tarihleri arasında “Örgün Eğitime Uyum Programı (İlkokul Seviyesinde Türkçe Hazırlık Programı)” düzenlenmesi planlanmaktadır. Yeterli öğrenci başvurusu olduğu takdirde sınıf açılacaktır.

Söz konusu programda görev yapmak üzere Sınıf Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni, Formasyon almış Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarına (ücretli-ataması yapılmamış öğretmenler) ihtiyaç duyulmaktadır. Başvuruda bulunan öğretmenler Bakanlığımızca “Eğitici Eğitimi Programı”na tabii tutulacaktır.

Başvuruda bulunmak isteyen ilgili branş mezunlarının CV’leri ile birlikte 17.06.2016 mesai bitimine kadar Müdürlüğümüz Hayat Boyu Öğrenme Bölümüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.

HANGİ İLLERE BAŞVURU YAPILABİLECEK?

Şu an ihtiyaç olduğu açıklanan iller arasında İzmir, Şanlıurfa, Mardin, Malatya, Adıyaman, Konya-Ereğli yer alırken, ilerleyen günlerde bu sayının artması bekleniyor.

ÖĞRETMEN BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru belgeleri İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nin kararına göre değişiklik gösterebilmektedir. Doğru bilgiyi alabilmek adına, başvuruyu yapacağınız müdürlüğün internet sayfasını kontrol etmeniz gerekmektedir.

-Dilekçe (en az 2 iletişim telefonu yazılacaktır)

-CV

-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

-Mezuniyet Belgesi ve Formasyon Belgesi

-Adli Sicil Kaydı

-1 Adet Vesikalık Fotoğraf

HANGİ BRANŞLARDA BAŞVURULAR KABUL EDİLECEK?

Sınıf öğretmenleri, Türkçe öğretmenleri, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri (Formasyon almış) bu programa başvurabilecek. Şimdilik sadece bu branş mazunlarının başvurabildiği alımların çeşitlilik kazanıp kazanmayacağı ise henüz bilinmiyor.

ÖĞRETMEN ALIMI BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Başvurular, alımların duyurulduğu il ve ilçe müdürlüklerinden yapılacak.  Sadece ataması gerçekleşmeyen öğretmenlerin başvurabileceği programa kabul edilenler, 15 günlük kısa bir eğitime tabi tutulduktan sonra geçici eğitim merkezlerinde görevlendirilecekler.

Atanamayan öğretmen adaylarına yurtdışı fırsatı

TBMM’de önceki gün yasalaşan Maarif Vakfı ile ayrıntılar ortaya çıkmaya, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yönetmelik üzerinde çalışılmaya başlandı. İşte yasalaşan Maarif Vakfı’yla ilgili ayrıntılar...

ENVANTER ÇALIŞMASI

Maarif Vakfı’nın kurulması için 1 milyon TL bütçe ayıran MEB; öğretmen alımı, maaş miktarı, ülkelere kolay giriş yolları, okulların vakfın bünyesine geçişiyle ilgili konuları içeren yönetmeliği hazırlıyor. Vakıf, ilk iş olarak MEB’e bağlı olan Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde eğitim veren okulları bünyesine alacak.

Türk vatandaşlarının yurtdışında çoğunlukta olduğu veya çok sayıda Türk vatandaşının çalışmak için gittiği ülkelerde envanter çalışması başlatılacak. Hangi ülkede kaç Türk okulu bulunduğu, hangi okulların kapatıldığı ve devredilmesi gerektiği tespit edilecek.

DEVLET MEMURU OLMAYACAKLAR

Farklı ülkelerde, farklı statülerle açılmış olan okullar vakfa bağlanacak. Bu okullardan devredilmek isteyenler ve ülke yönetimi tarafından kapatılanlar Maarif Vakfı aracılığıyla işletilecek. Ülkelere gönderilecek öğretmenler devlet memuru olmayacak. Bu okullarda, özellikle atanamayan öğretmenler arasından seçilecek başarılı adaylar görevlendirilebilecek.

Öğretmenlere, ülkenin şartlarına göre belirlenecek tutarda maaş ödenecek. Vakfın yönetiminde görev yapacak isimler diplomatik pasaport sahibi olacak. Maarif Vakfı, faaliyet gösterdiği ülkenin durumuna göre şirket, alt vakıf kurabilecek. Belirlenen ülkelerdeki farklı vakıflarla işbirliği yapabilecek. Eğitim kurumlarıyla veya resmi kurumlarla protokollerle eğitim faaliyetleri yürütülebilecek.

BÜYÜKELÇİLİKLERİN VERDİĞİ RUHSAT İPTAL

Türk okullarının özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde Türk Büyükelçilikleri aracılığıyla ruhsat aldıkları göz önünde bulundurularak, Maarif Vakfı’na devredilmeyen veya satılmayan okulların lisansları iptal edilecek. Okulların devredilmediği yerlerde, vakıf aracılığıyla kaliteli eğitim ve burs imkânları sunularak, yeni okulların cazibesi artırılacak.

ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde ‘charter okul’ formülü işletilecek. Hazır binalar ve okullar satın alınacak veya kiralanacak. İlk etapta Somali, Gambiya ve Tacikistan’ın okulları kapatma veya Maarif Vakfı’na devretme isteğinin bildirildiği öğrenildi.

12 BİN ÖĞRENCİ OKUYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, yurtdışında 12 bin 824 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin yüzde 47’si kız, yüzde 53’ü erkeklerden oluşuyor. Halen 120’ye yakın ülkede Türk okulu mevcut.

‘5 YIL DOĞU’DA ÇALIŞTIRIP SONRA KADROYA ALACAĞIZ’

TBMM Genel Kurulu’nda, önceki gece rotasyon uygulamasını da değerlendirdiklerini ve karar vermediklerini dile getiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yapacakları düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: “Bir yasa getireceğiz; öğretmeni 5 yıl Doğu ve Güneydoğu’da çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alınacak. 8 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’nin diğer yerlerine gitme imkânı vereceğiz. Sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, Güneydoğu’ya öğretmen bulamayabilirsiniz. Peki oradakilerin eğitim alma hakkı yok mu? Bazı illerde öğretmen fazlası var, bunlardan biri de Tunceli. Ankara da öyle. Bizim burada öğretmen ihtiyacımız yok ki. Hepsini yüzde 100 kadrolu yaparsak, mazeret nedeniyle biz hiç kimseyi bir yere atayamayız. ‘Ağustos ayında atamamız yok’ dedik, inşallah şubatta atama yapacağız.”

"Sözleşmeli öğretmen" alımı şubatta başlayacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ilk sözleşmeli öğretmen alımının gelecek yılın şubat ayında yapılacağını bildirdi. 

Bakan Yılmaz, TRT Haber'de katıldığı programda yaptığı açıklamada, bir dönem sözleşmeli öğretmen alımı yapıldığını ancak bu öğretmenlerin daha sonra kadroya alındığını anımsattı. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderilen öğretmenlerin çoğunluğunun, eş durumundan ya da mazeret nedeniyle tayin istediğini anlatan Yılmaz, Marmara Bölgesi'nin de en fazla öğretmen açığı bulunan bölge olduğunu vurguladı.  

"Açıklar var, bu açıkları kapatmak için sözleşmeli öğretmen sistemini yeniden getireceğiz. Diyeceğiz ki 'Sözleşmeli öğretmende aile ataması, öğretmenin olduğu yere yapılır'. Aile birleştirmesini sözleşmeli öğretmenin olduğu yerde yapacağız. Sözleşmeli öğretmeni 5 yıl süresince getireceğiz. 5 yılın sonunda performansına bakılarak bu öğretmenleri kadroya alacağız, 3 yıl da kadrolu olarak çalışacak, 8 yıl. 8 yıldan sonra artık Türkiye'nin dört bir tarafı kendi tercihine göre serbesttir diyeceğiz." 

Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na, sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin madde koyacaklarını bildirdi.

"Uygulamaya ne zaman başlanacağı" sorusu üzerine Yılmaz, "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız." dedi. 

Yılmaz, 250 engelli öğretmen alımı yapılacağının anımsatılması üzerine de bu sayının da artırılacağını, muhtemelen 400-500'e çıkaracaklarını belirtti.  

 

YORUMLAR 11
  • adalet 7 yıl önce Şikayet Et
    bakan yılarını eğitime vermiş biri olmalı bizim sıntımızı ancak o anlar birileri soruları çaldı kimileri sınavsız öğretmen oldu kimileri telofonla işini halletti
    Cevapla
  • hök 7 yıl önce Şikayet Et
    sy bakan o zaman 67 bin alın
    Cevapla
  • beden eğtt. 7 yıl önce Şikayet Et
    yeter artık 12 yıldır atanamadık,atanamayan öğretmenler insana değilmi bu ülkede,üstelik devlet bizden gss adı altında her ay 50tl pirim alıyor,sosyal devlet,hukuk devlet nerede.intahar mı edelim sizde kurtulun öylemi.allah cc dan korkun
    Cevapla
  • Fatoş 7 yıl önce Şikayet Et
    8 yıldır atama bekliyorum özel sektörde çok cüzi miktarlarla çalışıyoruz artık hakettiğimiz atamayı verin lütfen .darbe dahil tüm haksız atamaya hayır.
    Cevapla
  • Hukuk Devletiymiş 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir öğretmen atamalarında sorun yaşanıyor. Her yıl. başka kurumlarda bu iş sessizce bitiriliyor. Mahkemlerede görüşürüz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı