AÖF Ders Geçme Notu Değişti | Yeni Öğrenci Değerlendirme Sistemi Nedir?

Geçtiğimiz aylarda açıklanan ve Bağıl Değerlendirme Sistemi yerine getirilen yeni Öğrenci Değerlendirme Sistemi nedir?

AÖF Ders Geçme Notu Değişti | Yeni Öğrenci Değerlendirme Sistemi Nedir?
AÖF Ders Geçme Notu Değişti | Yeni Öğrenci Değerlendirme Sistemi Nedir?
GİRİŞ 15.06.2016 11:49 GÜNCELLEME 15.06.2016 12:10

Geçtiğimiz aylarda bir duyuru ile açıklanan yeni Öğrenci Değerlendirme Sistemi öğrencilerin ders geçme notlarını etkileyen bir düzenleme. AÖF bu düzenlemeyi şu açıklama ile öğrencilerine duyurdu:'' Anadolu Üniversitesi merkezi açıköğretim ve uzaktan öğretim sistemine göre eğitim-öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki dönemlik-kredili sisteme dayalı olarak yürütülen program ve bölümlerin ölçme ve değerlendirmesinde kullanılan “Bağıl Değerlendirme Sistemi” kaldırılarak yerine “Öğrenci Değerlendirme Sistemi” getirilmiştir. ''

YENİ ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerin bir dersten başarılı sayılabilmesi için 35,00 ya da üzerinde başarı puanı alması gerekiyor. Yapılan açıklamada ayrıca İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerle ödev ve laboratuvar uygulamaları olan dersler ise bu kapsamın dışında olduğu belirtilmişti.

Yapılan açıklamada ayrıca şunlara yer verildi: '' Bir dönemde her ders için çoktan seçmeli 1 ara sınav ve dönem sonu sınavı gözetimli olarak yüz yüze ve/veya çevrimiçi yapılır. Bununla birlikte dersin özelliğine göre ara sınav; yazılı, sözlü, ödev, uygulama, proje vb. ölçme-değerlendirme araçlarıyla da yapılabilir. Klasik veya test olarak yapılabilecek sınavların tarihleri ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenir. İlgili birim yönetim kurulu kararıyla belirlenen programlarda ve derslerde yazılı/sözlü olarak kısa sınav, ödev ve uygulama gibi değerlendirmeler de yapılabilir.''

BAŞARI NOTU KATKISI

Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan duyuruda başarı notunun hesaplanması ile ilgili de bilgiler yer alıyor.

İşte o açıklama;

“Başarı Notu”, dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun katkılarıyla hesaplanır. Dönem içi notları; ara sınav, kısa sınav, sözlü sınav, ödev ve uygulamalı çalışmalara verilen notlardan oluşur.

Yapılan sınavlar sonucunda ara sınav notunun %30’u, dönem sonu sınav notunun %70’i alınarak “Başarı Notu” hesaplanır. Ödev uygulaması olan derslerde yapılan sınavlar sonucunda alınan notların “Başarı Notu”na katkısı; ara sınav notunun %30’u, ödev notunun %20’si, dönem sonu sınav notunun %50’sidir.

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programındaki öğretim dili Türkçe olan derslerin sınavlarından alınan notların başarı notuna katkısı; ara sınav notunun %30’u, dönem sonu sınav notunun ise %70’idir. Öğretim dili İngilizce olan derslerin sınavlarından alınan notların “Başarı Notu”na katkısı ise; ara sınav notunun %40’ı, dönem sonu sınav notunun ise %60’ıdır.

“Başarı Notu”nun hesaplanmasında, virgülden sonra iki basamak gösterilir.

Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Programlarında, ders bazında “Başarı Notu” alt sınırı uygulanır. “Başarı Notu” alt sınır değeri, laboratuvar ders uygulamaları ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında öğretim dili İngilizce olan dersler dışında 35’tir.

“Başarı Notu” alt sınırın altında olan öğrencilere FF harf notu verilir.

35 ve üzerinde “Başarı Notu”na sahip öğrencilerin değerlendirilmesi (laboratuvar ders uygulamaları ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında öğretim dili İngilizce olan dersler dışında) öğrenci sayısı 30 ve üzerinde ise aşağıdaki gibi yapılır:

“Başarı Notu” 35 ve üzerinde olan öğrencilerin puanları normalleştirilmiş z değerlerine dönüştürülür. Bu amaçla birim normal dağılım için hazırlanmış olan z tablosundan yararlanılır. Normalleştirilmiş z değerleri bulunurken önce öğrencinin puanının bulunduğu gruptaki başarı yüzdesi hesaplanır. Bu yüzdeye karşılık gelen z değeri, z tablosundan yararlanılarak tespit edilir.

Oluşan normal dağılım, normalleştirilmiş z değerlerine dayalı olarak 10 adet geçer not bulunduğundan 10 dilime ayrılır.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek