Üniversite tercihleri ne zaman 2016 başlıyor?

Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak?, 2016 LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?, 2016 Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

Üniversite tercihleri ne zaman 2016 başlıyor?
Üniversite tercihleri ne zaman 2016 başlıyor?
GİRİŞ 20.06.2016 08:00 GÜNCELLEME 20.06.2016 08:05

18 - 19 - 25 ve 26 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 2016 LYS sınav sonuçları 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak. Peki 2016 üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? 2016 Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? Üniversitelere kayıtlar nasıl yapılacak?Detaylar haberimizde...

2016 LYS sınav sonuçları 18 Temmuz 2016'da açıklanacak. Peki 2016 üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? 2016 Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? Üniversitelere kayıtlar nasıl yapılacak? İşte detaylar...

2016 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite tercih işlemleri, Temmuz 2016'da başlayacak. Kesin tarihler ÖSYM tarafından adaylara (http://www.osym.gov.tr/) internet adresinden duyurulacak.

Adaylar, TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile internet üzerinden tercihlerini yapabilecek. Üniversite adaylarının tercih işlemleri ÖSYM'den yapılan duyuru ile başlayacak. Adaylar, tercihlerini, (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak yapabilecek. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak, ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri de geçerli olmayacak. İşlemler, yine bildirilen tarihte sona erecek.

Diğer yandan, adaylar, tercihlerini yaparken, ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan yararlanabilecek.

ÖSYS sonuçları, (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak.

2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.

2016 ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Her yıl eylül ayının ilk haftasında olan üniversite kayıtları, bu yıl erken tarihe, ağustos ayına alındı. ÖSYM henüz kayıt takvimi ile ilgili açıklama yapmadı. Ancak üniversitelere sözlü olarak kesin kayıtların Ağustos tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

2016 ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?

Bu kapsamda, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde, devlete ait üniversitelere yerleşen öğrenciler "https://www.turkiye.gov.tr/" internet sitesi üzerinden e-kayıt yaptırabilecek. Buna, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dahil edilmeyecek.

E-kayıt yaptırmak isteyenler, "https://www.turkiye.gov.tr/" adresinde "e-hizmetler" bölümü altındaki "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" başlığıyla açılacak "üniversite e-kayıt" seçeneğini tıklayarak, işlemini gerçekleştirebilecek. İşlemini tamamlayan öğrenciler, kayıt olduklarını gösteren barkotlu çıktı alabilecek.

Uygulama, 2016-2017 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşen verisindeki öğrencileri kapsayacak. E-kayıt tarihleri, ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacak.

E-kayıt, öğrencilerin isteğine bağlı olacak. Uygulamayla, devlete ait yükseköğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler "e-devlet" kapısı üzerinden elektronik kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi üniversitelerine giderek şahsen de kaydolabilecek. Elektronik sistemi tercih eden öğrencilerin, üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak.

Öğrenciler, işlemin ardından, üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ DE KAPSIYOR MU?

YÖK tarafından yapılan açıklamada, vakıf üniversitelerine kayıtla ilgili bilgilere de yer verildi.

Vakıf üniversitelerinde kesin kayıt işleminin eğitim ücretinin ödenmesinden sonra gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, farklı üniversitelerde değişik gereksinimler olması nedeniyle uygulamanın şu an için devlet üniversiteleriyle sınırlı tutulduğu belirtildi.

"Sistemin tüm devlet üniversitelerinde başarılı uygulanması, vakıf üniversiteleri için de e-devlet kapısının gerekli ek süreçlerinin tamamlanmasının önünü açacaktır. Yeni eğitim öğretim yılı itibarıyla devlet üniversitelerimizdeki öğrencilerin yararlanabileceği bu imkanı bir sonraki yıldan itibaren vakıf üniversitelerimizin öğrencilerine de sunmayı arzuluyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yeni yerleşen öğrencilerin, genellikle aileleriyle kayıt işlemleri için üniversitenin bulunduğu şehre gittikleri anımsatılan açıklamada, yurt ve eve yerleşmenin de ayrı süreçler olduğu kaydedildi.

Aileler ve öğrencilerin, okul açılıncaya kadar üniversitenin bulunduğu şehre birden fazla kez gidip gelmek zorunda kaldığına işaret edilen açıklamada, "Bunun öğrenci ve ailelerine mali külfeti bir yana zaman kaybına da yol açtığı düşünülerek, bu uygulama hayata geçirilmiştir. Bu yıl öğrenci yerleştirilecek 106 devlet üniversitemizdeki yaklaşık 600 bin lisans ve önlisans öğrencimizin diledikleri takdirde bu uygulamadan yararlanmasını sağlamış bulunmaktayız" ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü