Liselerde not sistemi sil baştan...

Bu yıldan itibaren 5'lik yerine 100'lük not sistemine geçildi. Yeni uygulamada öğrencinin lise 1'den lise 4'e kadar derslerden aldığı notlar karnede görülecek. İşte yeni sistem:

Liselerde not sistemi sil baştan...
Liselerde not sistemi sil baştan...
GİRİŞ 26.11.2006 09:32 GÜNCELLEME 26.11.2006 09:32

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz hafta yapılan Milli Eğitim Şûrası'nda alınan kararları hayata geçirmeye başladı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu, ilk iş olarak üniversiteye girişte etkili olan 'Ortaöğretim Başarı Puanı'nı etkileyecek liselerdeki not sistemini değiştirdi. Kurul kararına göre, bundan sonra liselerde 5'lik not sistemi yerine 100'lük not sistemi geçerli olacak.


Ayrıca yeni sistemde öğretmenler kanaat notu da kullanamayacak. 100'lük not sistemi üniversiteye girişte meslek liseli öğrenciler dahil şu anda 15 ila 104 puan arasında etkili olan okul başarı puanının daha adil hesaplanmasını sağlayacak. Yeni uygulamada öğrencinin lise 1'den lise 4'e kadar bütün derslerden aldığı notlar karnede görülecek. Böylece üniversitelerde uygulanan not döküm çizelgesi (transkript) liselerde de verilecek. Bakanlık, lise son sınıfta yapacağı genel değerlendirme sınavı (olgunluk sınavı) ve öğrencinin transkriptinde yer alan not dökümleriyle üniversiteye girişte sınavsız geçişin yolunu açmış olacak. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni not sisteminin yarıyıl tatilinde öğrencilere verilecek karneye yansıyacağını söyledi.

Bu yıl liselerde uygulanacak not sistemi gelecek yıl ilköğretim okullarına da uyarlanacak ve öğrenciler ilköğretim 4. sınıftan itibaren derslerden aldığı 100'lük notlara göre 8. sınıf sonunda başarı sıralamasına tabi olarak liselere kayıt yaptıracak.

Öğrencilerin 4'ten 8. sınıfa kadar aldıkları notlar karnede aynı anda görülecek. Böylece şûrada alınan 'Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) kalksın' kararı hayata geçirilmiş olacak. Şûrada ilköğretimde 1. 2. ve 3. sınıfta öğrencilere not verilmemesi ve sadece davranışlarının değerlendirilmesi kararı alınmıştı. Yeni uygulama ile bu karar da hayata geçmiş olacak. MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü bürokratları ile Talim Terbiye Kurulu uzmanları, sınavsız liselere giriş için doğru yolu bulma yolunda hazırlık yapmaya başladı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni not sisteminin yarıyıl tatilinde öğrencilere verilecek karneye yansıyacağını söyledi. 100'lük not sisteminin daha adil olduğunu belirten Prof. Dr. İrfan Erdoğan, 'Mevcut sistemde sınavdan 85 alan öğrenciyle 100 alan öğrenci arasında 15 puan fark olmasına rağmen her iki öğrencinin de karnesine notları 5 (pekiyi) yansıyordu. Bu da başarı puanlarının hesaplanmasında adil olmuyordu. Ayrıca mevcut sistemde liseyi pekiyi dereceyle bitiren on binlerce öğrenci olmasına rağmen aralarında sıralama yapamıyorduk. Yeni sistem bize başarı sıralarını görmemize de imkan verecek.' dedi. Mevcut Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre öğrencilerin sınav, ödev, projeler ve uygulamalardan aldıkları notlar 100 tam puan üzerinden değerlendiriliyor ve değerlendirme sonuçları öğretmen not defteri ile not çizelgelerine 5'lik puan olarak yazılıyordu. Buna göre 85-100 arası puan alanlar 5 (pekiyi), 70-84 alanlar 4 (iyi), 55-69 alanlar 3 (orta), 45-54 alanlar 2 (geçer), 25-44 alanlar 1 (geçmez) ve 0-24 alanlar 0 (etkisiz) şeklinde değerlendiriliyordu.

Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, bakanlığın not sisteminde yaptığı değişikliğin üniversiteye ve liseye girişte adaleti sağlama adına önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, 'Üniversite veya liselere girişte 1 puan bile on binlerce kişiyi etkiliyor. Mevcut sistemde başarı puanları adil olmuyordu.' şeklinde konuştu. Liseyi 85 ortalama üzerinden 5 ile bitiren ile 100 ortalama ile bitiren aynı başarı puanı alabiliyor. Bu adaletsizlik böylece kalkabilir. Ancak ÖSYM'nin başarı puanı hesaplama formüllerinde değişiklik yapması gerekir.' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier davetlilere döner kesti
İsrail, Gazze'yi ortadan bölen koridora "operasyon" başlattığını duyurdu