İhtisas liseleri geliyor

MEB’in meslek liselerine özel, yeni çalışmasına göre liselerde illerin ihtiyacına göre bir alan belirlenecek.

İhtisas liseleri geliyor
İhtisas liseleri geliyor
GİRİŞ 14.09.2016 17:25 GÜNCELLEME 14.09.2016 17:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sektörün nitelikli işgücü talebini karşılayan meslek liselerinde yeni bir dönem için kolları sıvadı. Bakanlık, meslek liselerinin ayrı ayrı bölümleri bünyelerinde barındırması yerine tek bir alana odaklanması için çalışma başlattı.

MEB’in meslek liselerine özel yeni çalışmasına göre liselerde bir alan (örneğin tornatesviye) belirlenecek, o alanı tamamlayan (makine, motor, metal gibi) en fazla üç dalda program uygulanacak. İllerin özelliklerine göre uzmanlaşacak olan meslek liseleri, sektörün o bölgedeki nitelikli işgücünü karşılayacak.

Zaman içinde markalaştırılması öngörülen bu meslek liselerinden mezun olanların iş bulma sıkıntısının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “Bir Alanda İhtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” konulu bir yazıyı, 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderdi. Yazıda, nitelikli işgücünün öncelikle okulların istenilen niteliklere sahip olmasıyla mümkün olabileceği kaydedildi. Bu doğrultuda insan gücünü ve mali kaynaklarını sadece belirli bir alana yönlendiren, bir alanda ihtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine ihtiyaç olduğu ifade edildi.

HEDEF MARKALAŞMIŞ OKULLAR

Bu çalışmayla kamuoyunda mesleki eğitime olan farkındalığın artırılmasının ve alanında markalaşmış okulların hedeflendiğine vurgu yapıldı. Bulunduğu şehrin ekonomisine katkısı doğrultusunda, meslek liselerinin bölgenin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş işgücünün sağlanmasında kilit rol oynamalarının planlandığı belirtildi.

Müsteşar Tekin, bu okulların öğretmen, öğrenci ve sektör desteği ile tek bir alanda meslek eğitimine yoğunlaşmalarının, arzulanan kalitede mesleki ve teknik eğitime ulaşmada okulların önünü açacağını dile getirdi.

2017 YILINDA AÇILACAK

Bu kapsamda, bu okullarda mevcut alana ait birbirini tamamlayan en fazla 3 dalda program uygulanacak. Tek alanı olan mevcut okulların bu kapsama alınması veya yeni açılacak okulların tek alan üzerine açılması sağlanacak. Onayları alınacak liselerin 2017- 2018 eğitim-öğretim döneminde açılması planlanıyor. 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 5
  • Abdullah64 7 yıl önce Şikayet Et
    Ortaokullar imamhatip, spor, fen ve mesleki ortaokul olmak üzere programlanmali, geçişler fark dersleri ile mümkün olmalı. Lüzumsuz müfredat ayiklanmali. Herkes, her şeyi bilmek zorunda değil.
    Cevapla
  • enver şatır 7 yıl önce Şikayet Et
    eğitimin millileşmesi. eğitim sistemini başkaları yaparsa sonuç ortada bir yığın üniversite mezunu ortada boş. kaybedilmiş bir nesil. bu çalışmaların bir an evvel hızlandırılması gerekir. üretim her zaman temel bir faktördür
    Cevapla
  • Alex 7 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek kalitede bilişim uzmanlarının yetişmesi için gerekli liseler her şehre açılmalı , gelecek bilişimde, gerekirse hindistanlılara yapılan gibi tüm algoritma ezberletilsin
    Cevapla
  • Doğacı 7 yıl önce Şikayet Et
    Bi taraftan öğretmen lisesi gibi ihtisas lisesini kapat diģer tarartan ihtisas lisesi aç.yap boz yap boz.Bence sıvacılıktan balıkçıĺığa.hayvancılıktan ormancılığa kadar hepsinin lisesi olması lazım.okullRdaki ders saati günlük 6 saati aşmaması (bazı süper okullar harıç) yabancı dil drama diksiyon müzik resim sosyal etkinlik vb bir ćok ders okul dışında donanımlı kurslar şeklinde verilmeli.
    Cevapla
  • İlim 7 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef eğitim sistemimizin sil baştan radikal değişimlere ihtiyacı var mesela karma eğitim sistemi gençlerin ahlaki yönde zayıflamasına neden oluyor mesela her bireyin yeteneklerine göre yetiştirilmesi gerekli bu daha faydalı olur ondan sonra eğitime ağırlık verilmeli öğretimde olduğu gibi Öğretici aynı zamanda iyi bir Mürebbiye olmalı buna imkan tanınmalı ki bu en önemlisi aileler evlatlarını yetiştirmede çok zayıf yetersiz kalıyorlar Öğretmenlerin yetkileri kısıtlanmamalı aksine arttırılmalı.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!