162 bin öğrenci tek tuşla yurtta

Yurt başvurularının bu yıl internet ortamına taşınması, velileri masraftan kurtardı, devlet de 10 milyon lira tasarruf sağladı.

162 bin öğrenci tek tuşla yurtta
162 bin öğrenci tek tuşla yurtta
GİRİŞ 15.09.2016 16:23 GÜNCELLEME 15.09.2016 16:23

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın göreve geldikten sonra verdiği talimat doğrultusunda çalışmalara başlayan Kredi ve Yurtlar Kurumu Bilgi İşlem Dairesi, eski bir teknolojiye sahip olan ve mobil desteği bulunmayan yazılımı yeniledi. Böylece ‘KYK NET’ Projesi ile kayıtlar elektronik ortamda yapılmaya başlandı.

63 GÜNLÜK GECİKME BİTTİ

Bu yıl yurt başvurularının ilk kez e-devlet üzerinden yapılması, öğrencileri ve aileleri hem zaman, hem de masraftan kurtardı. Yurtlara başvuranlar arasından 162 bin 599 öğrenci, ‘tek tuşla’ yurda yerleşmiş oldu. 22 Eylül’de tamamlanacak olan sonraki yerleştirmelerle de toplam 227 bin öğrenci, devlet yurtlarında barınma imkanı bulacak. Bakanlık bünyesindeki yazılımcıların geliştirdiği program sayesinde devlet adına da 10 milyon liradan fazla tasarruf sağlandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun toplam kapasitesi 385 bin 235 olan yurtlarında, 244 bin 630 kız, 140 bin 605 erkek öğrenci barınıyor. Geçmiş yıllarda, öğrencilerin bizzat yurda giderek kayıt yaptırmalarından dolayı başvuru süreleri 63 günü buluyordu. Daha önce beyan esaslı başvurular ve bürokratik doğrulama sonucunda çok uzun süren sonuç açıklama gibi geri bildirimlerde yaşanan gecikmeler de yeni uygulamayla ortadan kaldırılmış oldu. Öte yandan daha önce kontrolü zor olan yurda giriş çıkışlar,  parmak izi uygulaması ile daha kontrollü hale getirildi. Yurtlardaki güvenlik açısından da önemli bir katkı sağlayan uygulama sayesinde yurt öğrencisi dışında yetkisiz ve izinsiz girişlere izin verilmiyor.

LYS’DE DERECEYE GİRENE BURS

Türkiye Gençlik Vakfı Genel Başkanı İsmail Emanet, devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinde, lisans ve ön lisans bölümlerinde yüzde 100 burslu olarak okuyan öğrencilere yurt bursu sağlayacaklarını, LYS sıralamasında dereceye girenlere öncelik tanıyacaklarını açıkladı. Emanet, “LYS sıralamasında dereceye giren ilk bin öğrenciye yüzde 100, ilk 5 bine girenlere yüzde 75, ilk 10 bine girenlere yüzde 50 yurt bursu imkanı sağlanacak” dedi. TÜGVA’nın 25 ilde toplam 29 erkek öğrenci yurdu bulunuyor. Emanet, TÜGVA yurtlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin, ‘www.tugva.org’ adresinden başvuru yapabileceklerini söyledi.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı