UDEF'den basın açıklaması

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Suriyeli öğrenciler hakkında çıkan iddialara açıklama yaptı.

UDEF'den basın açıklaması
UDEF'den basın açıklaması
GİRİŞ 13.04.2017 12:41 GÜNCELLEME 13.04.2017 15:56

Suriyeli öğrenciler üzerinden Hayır kampanyası yürütmek için “hiçbir koşul olmaksızın Türkiye'deki üniversitelerde eğitim alabildikleri” iddiası gerçek dışıdır.

Kamuoyunun dikkatine;

UDEF tarafından son dönemde bazı basın yayın organları, siyasi parti söylemleri ve sosyal medya vasıtasıyla; kamuoyunu yönlendirmeye çalışan "muhacir karşıtı" demeç ve eylemler, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek "Anayasa Değişikliği Referandumu" öncesi rahatsız edici, vicdan yaralayıcı boyutlara ulaştığı tespit edilmiştir. Öz vatanlarında yaşanan insanlık dramından, vahşetten kaçarak, ülkemize sığınan muhacirlere karşı Türk halkının, nefret ve öfkesini körüklemeyi, kaosu hedefleyen ırkçı kampanyalarda birçok mesnetsiz iddiaya da yer verilmektedir. Bunlardan en dikkat çekicisi “ Türk öğrencilerin sınav ile girdikleri üniversitelerde Suriyeli göçmenlerin hiçbir koşul, şart aranmaksızın eğitim alabildikleri' iddiasıdır.

Özellikle 16 Nisan referandumu öncesi yürütülen "Hayır" kampanyalarında sıkça dillendirilen bu çarpıtma, kamuoyunu manipüle etme çabası ile ilgili Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklamalarda bulunmamız elzem olmuştur. 

Suriyeliler’e özel bir uygulama yok!

Öncelikle üstüne basarak vurgulamak gerekir ki Suriyeliler’in istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebildikleri iddiası tamamen gerçek dışıdır. Suriyeli göçmenler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak, sınavlara girerek ya da üniversitelerin belirlediği koşulları yerine getirerek Türkiye’de eğitim alabilmektedirler. Türkiye’de denkliği olan bir yükseköğretim kurumuna geçiş sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı karşılaması gerekir. Bazı üniversiteler, yabancı öğrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler ise not ortalamasına göre değerlendirme yapmaktadır. Her üniversitenin kabul edebileceği yabancı öğrenci için farklı kontenjanları bulunmaktadır.

Şartlar YÖK yönetmeliğiyle sabit

Bu noktada Resmi Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ilgili yönetmeliğinin Ek 2. Maddesi özel durumlarda yatay geçişi düzenlemektedir. Bu düzenlemeye göre, şiddet olayları ve insani kriz nedeniyle eğitim ve öğretimin sürdürülemez olduğu, -YÖK tarafından tespit edilen- ülkelerde öğrenim gören öğrenciler Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapabilmektedir. Bu kapsamda değerlendirilecek olan Suriyeli bir öğrencinin de Suriye’de eğitim görüyor olması gereklidir. Yine kamuoyunda spekülasyonlara konu olan "özel öğrencilik statüsü" ile ilgili de bilgi vermek gerekli hale gelmiştir.

Özel öğrenci olan Suriyeliler’in kendi ülkelerinde kayıtlı oldukları üniversite bakidir. 2012-13 eğitim öğretim döneminde YÖK tarafından Suriyeli öğrenciler ve Suriye’de eğitim görmekteyken eğitimine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşları için bir düzenleme yapılmıştır. Hatta dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in soru önergesine verdiği yanıtta öğrencilerin 7 üniversiteden özel öğrenci statüsüyle ders alabilecekleri ifade etmiştir. 

Diploma değil sadece ders alacaklar

YÖK, 2013 yılında herhangi bir eğitim öğretim yılı belirtilmeden yaptığı duyuruda da yatay geçiş için gerekli belgelere sahip olmayan öğrencilerin söz konusu 7 üniversitede “özel öğrenci” statüsünde okuyabileceklerini belirtmiştir. Buna göre özel öğrencilik statüsünde bulunan öğrenci, kabul edildiği takdirde üniversiteden ders alabilecek ancak resmi olarak üniversiteye kayıtlı olmayacaktır. Özel öğrencilik statüsü Türkiye vatandaşı olan öğrenciler için de geçerli bir durumdur. Yine bu bağlamda YÖK 2015 yılında da Çukurova, Gaziantep, Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Harran, Mersin, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin Suriye’den gelen öğrencilere yönelik olmak üzere -yurt dışından gelen ve üniversitelerin belirlediği şartları sağlayan öğrenciler için- Türkçe veya yabancı dilde programlarda açabilmesine karar verilmiştir. 

Sonuç olarak uluslararası öğrenciler daha özelinde de Suriyeli öğrenciler için Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görme şartları bu kadar açıkken, siyasi rant için, yanlış ve yalan bilgilerle Türk toplumunu ayrımcılık ve ırkçılığa yönlendirmeye çalışan art niyetli kesimi aklıselime davet ediyoruz, yanlışlarını düzeltme çağrısı yapıyoruz. Milletimizin de bu tür yalan ve iftiralara itibar etmeyeceğine inancımız tamdır. 

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı
Mehmet Ali BOLAT 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?