Bu görüntü sonrası KDK'dan kritik açıklama!

KDK, ÖSYM'ye, "Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma" kuralının gözden geçirilmesi tavsiye edildi.

GİRİŞ 30.04.2017 06:44 GÜNCELLEME 30.04.2017 10:52
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ÖSYM’ye,  Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) "Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma" kuralı kapsamında, geç kaldıkları gerekçesiyle giremeyen öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve kuralın gözden geçirilmesi yönünde tavsiyede bulundu.

12 Mart 2017'de yapılan YGS'ye, geç kaldıkları gerekçesiyle alınmayan ve "09.45 mağdurları" olarak nitelendirilen 117 öğrenci, KDK'ya başvuruda bulundu. Öğrenciler başvurularında, ÖSYM'nin "Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat 09.45'ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır" kuralı çerçevesinde, geç kaldıkları gerekçesiyle sınav binasına girişlerinin engellendiğini, üniversite hayallerinin sona erdiğini belirterek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Başvuruları değerlendiren KDK, ÖSYM'ye söz konusu öğrencilerin sınav saatinden önce hazır bulunmalarına rağmen sınav binasına alınmamalarından doğan mağduriyetlerinin, Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanan öğrenciler açısından yeni mağduriyetlere yol açmayacak şekilde giderilmesi tavsiyesinde bulundu.    

“GÖZDEN GEÇİRİLEREK ORANTILI DAVRANILMALI”

Tavsiye kararında, "Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma" kuralının da gözden geçirilerek, bundan sonraki sınavlarda benzer radikal kararların alınması durumunda ölçülü ve orantılı davranılması, yumuşak geçiş yapılarak, adayların ve ailelerin iletişim, medya araçlarıyla yeterince bilgilendirilmesi önerisinde bulunuldu.

“KURAL ÖLÇÜSÜZ MÜDAHALE İÇERİYOR”

Kamu Denetçisi Arif Dülger tarafından hazırlanan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un onayladığı kararda, söz konusu kural ve yaptırımın temel bir hak olan eğitim hakkına ölçüsüz bir müdahaleyi içerdiği, bu müdahale neticesinde orantısız ve ölçüsüz bir mağduriyet oluştuğu vurgulandı.     

ÖSYM tarafından söz konusu kuralın, "adayların motivasyonunun sağlanması", "sınav güvenliğinin gereği gibi yerine getirilmesi" ve "sınav öncesi işlemlerin sınav başlamadan önce tamamlanması" gibi gerekçelerle uygulandığının ifade edildiği kararda, idarenin amacını sağlaması noktasında kuralın "elverişlilik" ilkesine uygun olduğunun düşünülebileceği belirtildi.

“ADAY İÇİN EN AĞIR YAPTIRIM”

Amacı sağlayabilecek daha yumuşak ve yapıcı bir çözüm bulmak mümkünken, idarece, sınav saatinden daha önce sınav binasına gelen adaylara "sınav binasına alınmamak" şeklinde uygulanan yaptırımın, bir aday için olabilecek en ağır yaptırım olduğuna işaret edilen kararda, şu değerlendirmelere yer verildi:     

"09.45 ile 10.00 saatleri arasında sınav binası önünde hazır bulunan adayların sınav binasına alınmaması yerine, ayrı bir sınav salonuna alınması şeklinde bir çözümün tercih edilmesi halinde de idarece belirtilen amaçların gerçekleşmesinin mümkün olduğu değerlendirilmiştir. Böylece, hem idarece gözetilen sınav salonuna vaktinde gelen adayların motivasyonu ile dikkatinin bozulmaması, sınav düzeninin korunması, güvenlik tedbirlerinin gereğince uygulanabilmesi sağlanacak hem de sınava geç kalan adayların sınav öncesi işlemlerinin daha geç tamamlanması, sınava daha geç başlaması ve daha az soru cevaplaması ihtimali dışında bir külfete katlanması gerekmeyecektir."     

Kararda, ÖSYM tarafından getirilen "sınav binasına alınmama" şeklindeki yaptırımın sonucunda bir yıl sonra yapılacak sınava girmek dışında başka bir hakkı bulunmayan adayın, maddi ve manevi olarak ağır bir külfete maruz bırakıldığına vurgu yapıldı.     

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 29
  • ..... 6 yıl önce Şikayet Et
    Senelerini bu sınava hazırlanmakla geçirmiş ya da hayatını bu sınava bağlamış insanların 15 dakika yüzünden sınav şanslarının ellerinden alınması alınabilecek en isabetsiz karardır. Sınav gününe kadar motive olamamış bir insan 15 dakika içerisinde zaten motive olamaz. 2 sene üst üste üniversite sınavına girdim ve son dakika gelen insanın ne bana ne de bir başkasına zararı olduğunu gördüm. Özellikle İstanbul gibi bir şehrin trafiği söz konusuysa, bu karar daha da acımasız hale geliyor.
    Cevapla
  • can 6 yıl önce Şikayet Et
    15 dk kuralı çok isabetli kurallardan biridir.
    Cevapla
  • Yusuf KISA 6 yıl önce Şikayet Et
    Kdk nın tavsiyesine katılmıyorum. Ösym aynı kurala devam etmelidir. Yıllardır sınavlarda görev yaptım ilk defa bu kararla sınıftaki vaktinde gelen çocukların huzurlu bir şekilde sınava başladıklarını ve bitirdiklerini gördüm. daha önce geç gelenler sanki zamanında gelenleri cezalandırırcasına motivasyonları bozuyorlar ve dikkatlerini dağıtıyorlardı . Ösym ilk defa bu duruma son verdi. Siz lütfen kurala uyan milyonların sesine kulak verin.Kendisi için önemli olduğunu iddia ettiği bir sınava vaktinde gelmeyen kişileri değil. saygılarımla.
    Cevapla
  • Bayram DEMİR 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayatında bir imtihanda bile görev yapmamış insanlar, yorumlar yapıyor. İşin sadece sınava giriş kısmı yok. Bir taraftan sınavdan çıkmak isteyenler de var. Diğer taraftan kopya çekmek için organizasyonlar yapanlar........
    Cevapla
  • sertaç özer 6 yıl önce Şikayet Et
    Sınavda görev yapmakla ne alakası var?Yanlış düşünüyosunuz.
    Cevapla
  • özcan 6 yıl önce Şikayet Et
    bence cocuk sınavın yarısında gelse bıle alınmalı 700 bin ogrencı sınava vaktınde gelıyor ve gundem olan sınava gec gelen bır kac ınsan hayat hep kosusturmaca bu gun sınava gec kalan yarın askerlık subesınde gec kalır obur gun ıse sonrakı gun toplantıya bu uzar gıder ben sınava bır gun onceden yerını bakıp sonrada 1 saat onceden orda olup kahvaltımıda orda yapardım benım ne sucum vardı vicdan yapmayın vıcdan ısını geregı yapanları takdır edın gereksız ılgısız sorumsuz ınsanları degıl
    Cevapla
  • Yusuf KISA 6 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle yanlış.Zamanında gelenler suçlumu. Onlar dikkatlerini dağıttıkları için O KİŞİLER VE ÖSYM HAKKINDA BENCE DAVA BİLE AÇABİLİRLER. Onun için yeni uygulamaya Ösym aynen devam etmelidir .
    Cevapla
  • ddd 6 yıl önce Şikayet Et
    Sınavında ortasında tam odaklanmıs soru cozerken içeriye acele içinde soluk soluğa giren birisi gelince onlarca ogrencinşn yaşadığı dikkat dagınıklıgı ne olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu