YGS ve LYS sınavı kalktı mı?

Geçtiğimiz günlerde TEOG sınavının kaldırılmasıyla birlikte gözler YGS ve LYS sınavına çevrildi. Peki 2017 yılı itibariyle YGS ve LYS kalkacak mı? Öğrenciler üniversiteye geçişte sınava girecek mi? İşte tüm merak edilenler...

GİRİŞ 08.11.2017 10:01 GÜNCELLEME 08.11.2017 10:01
Bu Habere 150 Yorum Yapılmış

2017 - 2018 eğitim öğretim yılında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kalkacak mı? Özellikle bu sene sınava hazırlanan öğrenciler gözünü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek habere çevirdi. Son dönemde TEOG sınavının kalkmasıyla birlikte binlerce öğrenci ve veli LYS ve YGS sınavı olacak mı? Sorusunu sormaya başladı. Üniversiteye geçiş için çok önemli iki sınav olan YGS ve LYS'nin kalkıp kalkmamasıyla ilgili tüm gelişmeler haberimizin detayında...

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

İŞTE YENİ SINAV SİSTEMİ

Bu aslında YÖK'ten yapılan ek bir bilgilendirme. Çünkü YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde yaptığı açıklamada yeni sisteme ilişkin yeni bilgileri paylaşmıştı:

-Sınavsız geçiş mümkün değil, daha yalın ve sade bir sistem Türkiye için kaçınılmaz.

-Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız.

-18 puan türü 4'e düşecek.

-Temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak.

-Türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak.

-Sorular MEB müfredatından olacak.

 

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. 

YKS SINAVI NE ZAMAN?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 23-24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

YKS'nin soru dağılımı da belli oldu.

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumunda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacağı bildirildi.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. 

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek. 

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. 

ÖZEL YETENEKLER İÇİN BARAJ PUANI AYNI KALDI

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. 

PUAN TÜRLERİ VE OTURUM SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. 

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN TEOG, YGS VE LYS AÇIKLAMASI

Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine değindi. Kendisinin düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de TEOG konusunu görüştüğünü anlatan Erdoğan, YGS ve LYS ile ilgili de çalışma olduğunu açıkladı. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde TEOG ile ilgili şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" değerlendirmesini yaptı.

yök

LYS VE YGS KALKARSA NASIL BİR SİSTEM GELECEK?

Aynı yıl içinde birden fazla eşdeğer sınavın yapılması, lisede bitirme sınavlarının düzenlenmesi, üniversitelerdeki bazı programlara sınavsız girme gibi alternatifler üzerine tartışılıyor. Aslında bunların ipuçları, hükümetin 65. Eylem Planı’nda ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) stratejik belgesinde yer almıştı. MEB’in 2017 Performans Programı’nda 65’inci hükümet programına yer verilerek özetle şu ifadeler kullanılmıştı:

“Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecek. Mevcut üniversitelere ilave olarak bundan sonra kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için; öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştirilecek.”

‘ARALIĞIN SONUNA KADAR BİTİRİLECEK’

Resmi Gazete’nin 30 Ekim 2016 tarihli sayısında ‘2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Eki’nde ise, ‘nitelikli insan ve güçlü toplum’ başlığı altında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Öğrencilerin üzerinden sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmaları tamamlanacak.” ÖSYM, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve MEB işbirliğinde yapılacak çalışma için verilen süre ise aralık ayının sonu olarak gösterildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak

Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

YORUMLAR 150
  • EMRAH KURT 6 yıl önce Şikayet Et
    BU SÖZÜMÜ DİKATE ALINIZ. kaç yıldır cumhuriyet kurulmuş daha doğru düzgün bir sistem yok hep değişiyor onuda geç yeni sistemi uygulamadan değişiyor böyle bir saçmalık yok türkiyede hiç bir gelişim yok kısacası okuyanlar bana hak vereceklerdir eminim teşekürler.....
    Cevapla
  • ali rıza 6 yıl önce Şikayet Et
    Sistemsizlik ve belirsizlik bu ülkede düzen olmuş , seneye farklı birşey bulurlar onu dayatırlar. Geçtiğimiz sistemleri yine kendileri çıkartmışlardı , şimdi değiştirip eskisi kötü diyen yine kendileri oldu. Masabaşında 1 ay oturup uydurulan desteksiz ve temelsiz sınav sistemleri Türkiye için zaman kaybıdır.
    Cevapla
  • DobraDobra 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence herkes en yakınindaki üniversiteye gitsin:)))
    Cevapla
  • Hukukcu 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizde öğrenci olduk bizde sınava girdik ,yok çocugumun psikolojisi bozuldu yok ders çalışamıyor yok çocugumun geleceği bir sınava mi bağlali vs.. Kardeşim öğrenci öğrenciliğini bilecek okumak kolay değil yata yata liseyi bitirdiler oldu yata yatada üniversitesi bitirsinler bırakın bu madur edebiyatını.
    Cevapla
  • yaprak 6 yıl önce Şikayet Et
    200 puanı seneyede kullanacaklar diyer bir şey var o nedir
    Cevapla
  • Selahattin 6 yıl önce Şikayet Et
    Sorumluluk işte.
    Cevapla
  • gerek yok 6 yıl önce Şikayet Et
    sınav sistemi cok kötü oldu mahduruz biz cocuklar kafayı yedi sınıfta calısamıyorum bana yardım et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt