Yeni sistem 'YKS' ile neler değişti?

Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren üniversite sınavına ilişkin belirsizlikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın düzenlediği basın toplantısıyla netleşti.

Yeni sistem 'YKS' ile neler değişti?
Yeni sistem 'YKS' ile neler değişti?
GİRİŞ 13.10.2017 11:12 GÜNCELLEME 13.10.2017 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan bu sınavda devrim sayılabilecek yenilikler var. Bir o kadar da belirsizlikler. Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, yeni sistemi değerlendirdi.

Bir süredir merakla beklenen açıklamaları YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, düzenlediği basın toplantısında yaptı. Saraç, yeni üniversiteye giriş sistemini birçok yönüyle anlattı.

HALA CEVAP BEKLEYEN SORULAR VAR!

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, yeni üniversiteyi giriş sistemini her yönüyle değerlendirdi. Tözeniş şunları söyledi:

“2018 yılından itibaren uygulanacak üniversite sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklandı. Sadeleştirmeye gidilen sınav sistemi ile ilgili artık daha fazla bilgiye sahibiz fakat hala cevap bekleyen sorular, belirsizlikler var.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak fakat kesin tarihi henüz belli değil. İki oturumdan oluşacak sınavda Cumartesi günü sabah yapılacak birinci oturumun adı Temel Yeterlilik Testi. Bu test 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusundan oluşacak. Her iki dersin de katkısı %50 olacak olan bu sınav ile adayların Temel Yeterlilik Puanı oluşacak. Tüm adayların bu sınava girmesi gerekiyor.

İKİNCİ OTURUM ÖĞLEDEN SONRA!

Cumartesi öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda adaylar Türk Dili Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimlerinden 40 ar soruyu tercih etmeyi düşündükleri alanlara göre yanıtlayacaklar. Yabancı Dil Sınavı ise aynı hafta Pazar günü gerçekleştirilecek.

SINAV SAYISI DÜŞTÜ BU AVANTAJ MI?

Sınavın 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna indirilerek 6 oturum yerine 3 oturum uygulanması ve 18 puan türünden 5 puan türüne düşürülerek sadeleştirilmesi adaylar açısından kolaylık ve anlaşılabilirlik sağlayacak. Fakat bir günde iki oturuma girecek olan adaylar açısından sınav kaygısı azalacak mı sorusu tartışmaya açık.

ADAYLAR HAZİRAN AYINA KADAR BÖLÜNMEDEN ÇALIŞABİLECEK!

Çalışma açısından ise önceki sistemde olduğu gibi bir ara sınav olmadığından adaylar Haziran ayına kadar bölünmeden sınava hazırlanabilecekler ve okula devamsızlık önceki yıllara göre azalmış olacak. Bu avantaj olarak değerlendirilebilir.

ADAY 150 VE YA 180 ALDIĞINI NASIL BİLECEK?

Ön lisans tercihi için 150 ve lisans tercihi için 180 baraj puanlar bu yıl da geçerli olacak. Önceki yıllarda getirilen baraj başarı sırası da devam edecek. Geçen yıl meslek lisesi mezunlarına getirilen alan odaklı ek puan uygulaması da bu yıl yine devam edecek. Ancak bu konuda belirsizliğini koruyan bir konu var ki çok önemli. Cumartesi günü ilk oturumda 150 puanı alan sınavı kazanmış olacak, 180 puanı alan da ikinci oturumlara katılma hakkı elde edecek. Ancak arasında sadece saatler olan bu sınavlarda aday 150 veya 180 puan aldığını nereden, nasıl bilecek?

OBP DEĞİŞMEDİ

Ortaöğretim başarı puanlarının hesaplanmasında ise bir değişiklik olmadı, geçmiş yıllarda olduğu gibi adayların orta öğretim başarı puanları hesaplanacak.

YETERLİLİK TESTİNDEN 200 ALAN SENEYE SINAVA GİRMEYECEK!

Önemli, devrim niteliğindeki bir yenilik Temel Yeterlilik Testi (TYT). TYT’den 200 puan ve üzeri olan adaylar bu puanlarını gelecek yıl da kullanabilecekler. Bu sınava istememeleri halinde girmeyecekler.

Hala en kısa sürede netleşmesi gereken belirsizlikler var fakat bu süreçte adaylara düşen en önemli görev vazgeçmeden çalışmaya devam etmek. Unutmayalım, değişiklik varsa herkese var. Çalışmaya devam edelim.”

YORUMLAR 1
  • Merve 6 yıl önce Şikayet Et
    Baska değişiklik olmucak demi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı