9 Kitap Kafe kız öğrencilerin hizmetinde!

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından açılan kitap kafelerin sayısı 9’a ulaştı.

9 Kitap Kafe kız öğrencilerin hizmetinde!
9 Kitap Kafe kız öğrencilerin hizmetinde!
GİRİŞ 18.10.2017 16:56 GÜNCELLEME 18.10.2017 16:56

Öncelikle Doğu ve Güneydoğu illerinin tercih edildiği kafelere, ortaokul ve lise öğrencileri gelerek hem kitap okuyor hem de ders çalışıyor. Kız öğrencilere özel olarak açılan kitap kafeler, asıl işlevi dışında bölgedeki gençlerin güvenli bir ortamda sosyalleşmesine de imkan sağlıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında sivil toplum örgütleriyle birlikte kitap kafe projesini geliştirdi. Bakanlıkla işbirliği içinde çalışan sivil toplum örgütlerinden ÖNDER ise son bir ay içinde 9 şehirde kitap kafe açtı. Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Batman, Şırnak, Kütahya, Sivas, Ankara’nın Çubuk ilçesi ve Rize Ardeşen’de kitap kafeler hizmete başladı. Özellikle kız çocuklarının hizmetine sunulan kafeleri öğrenciler sadece kitap okuma veya ders çalışma amacıyla kullanmıyor. Bu mekanlarda yazarlarla söyleşiler, kitap tahlilleri, şiir ve müzik dinletileri, çeşitli yarışmalar da yapılıyor.

Gel götür, oku getir!

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde 26 Eylül’de açılan kitap kafeyle ilgili bilgi veren ÖNDER Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Gökdemir, “Merkezimizde, Kayapınar Kız İmam Hatip Lisesi, Ali Emiri Anadolu Lisesi ve Mevlana İlkokulu ile Mevlana Ortaokulu var. Kitap kafeyi biz bu kampüsün tam karşısında bir alanda açtık” ifadelerini kullandı. Açılışı yaptıktan sonra bir kampanya başlattıklarını belirten Gökdemir, “Gel Götür, Oku Getir kampanyasıyla gençlerimizi kitap kafemize üye yaptık. Üye olurken de 3 TL’lik depozito aldık ve her kitap için bir haftalık süre verdik. Açıldıktan sonra 700’ün üzerinde ziyaretçimiz oldu, 315 öğrenci ise kitap alıp götürdü.” şeklinde konuştu. Haftanın 7 günü açık olan kafede İslam düşüncesinden, sanata, doğu klasiklerinden batı klasiklerine, hikâye, roman, düşünce, deneme, eğitim, kişisel gelişim, çocuk kitapları ve okul yardımcı ders kitapları bulunuyor.

“Diğer ilçelerde de açılsın”

İbrahim Gökdemir 3 bin kitaplık bir kütüphanenin yer aldığı kafede okur yazar buluşmaları, şiir dinletileri, kitap tahlilleri, yarışmalar düzenlemeyi planladıklarını söyledi. Özellikle genç kızlar için kitap kafe açılmasının çok isabetli bir proje olduğunu belirten Gökdemir, “Kafemize çok ciddi bir talep var. Okul yönetimi de öğrencileri teşvik ediyor. Bazı yazarların kitapları hiç kalmadı, yeniden istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kız öğrenciler için kitap kafe projesinin yaygınlaştırılmasını isteyen Gökdemir, kız çocuklarının nezih bir ortamda kitap okuma fırsatı bulmaları için pozitif ayrımcılık yapılmasını ve diğer ilçelerde de açılmasını talep ediyor. Diyarbakır ÖNDER Kitap Kafe’de, çalışan görevli Sümeyye Gökdemir de Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden geçtiğimiz yıl mezun olmuş. Gökdemir, bu yıl hem kitap kafede çalışıyor hem de KPSS’ye hazırlanıyor.

Kafede iki kardeş

Nursena Yaşar, Diyarbakır Mevlana Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi. Kayapınar ilçesinde okulunun tam karşısındaki bir sitede yaşayan Nursena, her gün okul çıkışında kitap kafeye geliyor. 3 erkek kardeşi bulunan Nursena, kendisinden 5 yaş küçük olan Musab’ı okul çıkışında okuldan aldıktan sonra buraya getiriyor, ödevlerini yaptırıyor. Kafeyi arkadaşından duyduğunu ve geldiğini söyleyen Nursena, “Buraya gelip ders çalışıyorum. Kitap alıyorum evde okuyup getiriyorum. Önce Dinimi Öğreniyorum kitabını aldım, onu okudum getirdim. Şimdi yeni kitap alacağım. Kitap okumayı çok seviyorum” dedi. Kafeye gelmesini özellikle annesinin teşvik ettiğini belirten Nursena, burada olmasından dolayı ailesinin de çok memnun olduğunu ifade etti. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi