8.sınıf sınav sistemi nasıl olacak?

MEB tarafından açıklanan LKS ne demektir? Binlerce öğrencinin geçiş yapacağı yeni sistem olan Liselere Kayıt Sistemi (LKS) yani 8.sınıf sınav sistemi nasıl olacak? İşte TEOG yerine gelecek yeni sistem hakkında detaylar...

 8.sınıf sınav sistemi nasıl olacak?
8.sınıf sınav sistemi nasıl olacak?
GİRİŞ 18.11.2017 12:04 GÜNCELLEME 18.11.2017 12:04
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Öğrencilerin lise geçiş sınavlarında TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi LKS’nın uygulanacağı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyuruldu. Peki LKS nedir?

TEOG yerine gelen Liselere Kayıt Sistemi (LKS) ile liseye yerleşebilmek için sınava girme zorunluluğu ortadan kalktı. Sadece talep eden öğrenciler sınava girebilecek sınava girmeyen öğrenciler ise ikametgah adreslerine en yakın 5 okuldan birini tercih edebilecek.

Uygulamaya giren bu yeni sistem LKS için öğretmenlerin, eğitim uzmanlarının, bir çok üniversitenin, eğitim fakültelerinden akademisyenlerin büyük katkı sağladığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz velilerden gelen önerileri de dikkate aldığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu da bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Nedir ihtiyaçları? Mevcutların en iyisi, ancak sıkıntıları var mı? Var. Bu sınav yarışının öğrenciyi okul dışı kaynaklara yönlendirdiği şeklinde geniş bir algı var. Etüt merkezleri yayılmaya başlamıştı. Bu, ihtiyaçtan doğuyor. Biz bunu kapatmak zorunda kaldık ama özel ders alanları var deniyor. Demek ki sistemimiz okul dışı kaynaklara yönelimi artırmış olabilir. Toplumda ki algı bu. Doğru, yanlış ayrı bir şey. Algı, gerçeğin önündedir. Bu algıyı düzeltmemiz lazımdı." diye konuştu. Bakan Yılmaz, mevcut sistemde öğrencilerin TEOG´a hazırlanmak için okula devamsızlık yaptığını, bunun da eğitim sisteminde aksamaya yol açtığını dile getirdi.

 

Belirlenen okullar sınav ile öğrenci alacak!

Türkiye genelinde 17 bin 749 ortaokul, farklı türlerde olmak üzere de 11 bin 57 lisenin olduğunu ifade eden İsmet Yılmaz, "8´inci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız." dedi. Yılmaz, öğrencilerin sınava girmeden önce hangi okulların sınavla öğrenci alacağını öğrenebileceğini ifade ederek, "Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG´da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı." şeklinde konuştu.

LKS sınavı ne zaman olacak? Sorular kim tarafından hazırlanacak?

LKS sınavı 02 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecektir. 60 sorudan oluşacak olan sınav 90 dakika sürecektir. 8. Sınıf ağırlıklı olmak üzere 6. 7. ve 8. Sınıfların ders müfredatından Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden oluşturulacak. Sorular Bakanlık tarafından hazırlanacak.

Sınava giren öğrenci ile girmeye öğrencinin okul tercihleri aynı zamanda açıklanacaktır.

Muhitimizdeki okulda kapasite 70 kişi ama 100 başvuru var. 100 kişi nasıl elenip 70´i alınacak?

Muhitimizdeki okulda kapasite 70 kişi ama 100 başvuru var. 100 kişi nasıl elenip 70´i alınacak? Sorusuna; İsmet Yılmaz, "Diyelim ki bir okulda, taşınmayla da beraber 100 kişiyi buldu. Orada da okul başarı puanını esas alacağız. Çünkü bunun hem okuldaki dersin önemini hem okuldaki öğretmenin değerini artıracağını düşünüyoruz. Okul başarı puanı esas alınarak okula yerleştirme yapılacak." diye yanıtladı. Yabancı okulların kendi isteklerine bağlı sınav yapıp yapamayacaklarına ilişkin soruyu cevaplarken Yılmaz, "Özel sınav yapabilirler. İsterlerse bizim sonucumuzu alırlar, isterlerse kendileri sınav yapabilirler." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 32
  • 4n1k 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben 8 e yeni geçtim bakalım bu sistemde değişecekmiiii
    Cevapla
  • yok 5 yıl önce Şikayet Et
    oha ya boyle olmaz kı cok zor kafalarımız karısıyor
    Cevapla
  • gülistan 6 yıl önce Şikayet Et
    Yaa siz n yaptiniz bize yaaa coooook kotu oldu bizim icin
    Cevapla
  • sanane 6 yıl önce Şikayet Et
    b öyle sınavmı olurya yuh
    Cevapla
  • Selim 6 yıl önce Şikayet Et
    Esas alınan ortalama 5/6/7/8 in toplam ortalaması mı yoksa sadece 8. sınıfın ortalaması mı ?
    Cevapla
  • Evindar 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu sistem cok guzel diger sistemde okuların puanı çok yüksekti biraz olsa kafamız karıstı ama zamanla alışırız diye düşünüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!