İmam hatipliler “Afrin Krizi”ni tartıştı

Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç projesi çerçevesinde öğrenciler Afrin Operasyonu’nu masaya yatırdı.

İmam hatipliler “Afrin Krizi”ni tartıştı
İmam hatipliler “Afrin Krizi”ni tartıştı
GİRİŞ 26.01.2018 18:03 GÜNCELLEME 26.01.2018 18:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Proje çerçevesinde 7 günlük bir eğitim alan 140 imam hatip öğrencisine, Meclis’te Kriz Yaratma ve Çözme Atölyesi’nde Afrin operasyonları konu olarak verildi. İktidar ve muhalefet partileri, sendikaları ve sivil toplum örgütleriyle krizi tartışan öğrenciler, çözüm önerilerini sundular.

Önder İmam Hatipliler Derneği, gençler için seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin ardından, gençlerin ülke gündemine uzak kalmamaları ve siyasi gelişmeler hakkında fikir yürütebilmeleri için bir çalışma başlattı. “Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç Projesi”nde 140 imam hatip öğrencisi bir hafta boyuna kampa alınarak, teorik ve pratik dersler aldı. 21-28 Ocak 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen kamp çerçevesinde öğrenciler Afrin operasyonunu da tartıştılar.

PARTİ KURUP SEÇİM YAPTILAR

Öğrenciler dün gerçekleşen uygulamalı bölümde siyasi parti kurarak, parti programlarını açıkladılar. Sonra da seçim kampanyası düzenleyip, seçime girdiler. Seçim Vefa Partisi ve Cömertlik Partisi arasında geçerken, seçim sonucunda sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin dışardan aday gösterdiği Mehmet Turhan Cumhurbaşkanı seçildi. Dün de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen Bakanlar Kurulu Afrin krizine çözüm bulmaya çalıştı.

TSK UÇAKLARI, RUS BÖLGESİNİ BOMBALADI!

Kriz Çözme Atölyesi’nin sabah saatlerinde ajanslar, Afrin’de bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının İran ve Rusya’nın koruması altındaki bölgeleri bombaladığı, bölgede bulunan İran ve Rusya’ya ait askeri üslere büyük hasar verdiği yönündeki haberi geçti. Rusya’nın “Türkiye’den acil bir açıklama bekliyoruz. Eğer bu olayın tatmin edici bir açıklaması yoksa Türkiye ile olan müttefiklik ilişkilerimizi gözden geçireceğimizi ve doğalgaz akışında kısıtlamaya gideceğimizi bildiriyoruz” açıklamasının ardından hükümet krizi çözmek için kollarını sıvadı.

MUHALEFETTEN HÜKÜMETE DESTEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tuba Özaydın yaptığı açıklamada, Cömertlik Partisi ile Vefa Partisi’nin Türk halkının birliği için hükümetin yanında olduğunu bildirdi. Erdem Vakfı ve Güç Sendikası’nın da desteklerini ilettiklerini açıkladı. Özaydın, “Kriz değerlendiriliyor, hiçbir sorun çıkmadan halkımızın istekleri doğrultusunda kriz çözülecektir” dedi. Hükümet kanadından bu açıklama yapılırken bir taraftan da Vefa Partisi Genel Başkanı Şulenur Alkan, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI: SALDIRI ABD DESTEKLİ

Kabineyi toplayan ve krizin çözümü için çalışmalar yapan Cumhurbaşkanı Mehmet Turhan, gün içinde kameraların karşısına geçerek beklenen açıklamayı yaptı. Bahsi geçen bölgedeki bombalamadan Türkiye’nin sorumlu olmadığını belirten Turhan, “Bölge, ABD’nin PYD’ye temin ettiği uçaklar tarafından vurulmuştur. Şer ittifaklarının oyunlarına geçit verilmeyecek, sınırımızdaki terör devletine de izin verilmeyecektir. Sahadaki tüm çalışmalarımızdan müttefiklerimizin bilgileri vardır” değerlendirmesinde bulundu. ABD’nin Türkiye ve Rusya ittifakından çok rahatsızlık duyduğunu hatırlatan Turhan, bunun önüne geçmek üzere böyle bir provokasyon hazırlandığını aktardı.

SENDİKALARDAN “SAVAŞA HAYIR” EYLEMİ

Krizin çözümü konusunda hükümet ve muhalefet partileri çalışmalarına devam ederken, Güç Sendikası’ndan muhalif bir grup savaşa karşı olduklarını belirterek, “Savaşa hayır” pankartları ve sloganlar eşliğinde bir eylem yaptı. Süreçte muhalefet partilerine mensup üyeler de sık sık sorularıyla hükümeti sıkıştırdı. Bu arada ilginç bir destek de Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong’dan geldi. Yong, krizde hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

“SÜRECİ DENEYİMLEMELERİNİ İSTEDİK”

Proje koordinatörü ÖNDER Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Özcan Taş, öğrencilerin herşeyiyle bir seçim similasyonu yapıp başkan seçerek, bu sürecin heyecanını, hırsını, kazanmanın zevkini, kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi. Öğrencilerin bu işlerin aslında ne kadar zor ve ayrıntılı işler olduğunu da bizzat deneyimlediklerini belirterek, “İkinci gün de seçilen başkan ve kabinesi, uluslararası krizi çözmek için uğraştılar. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları da bazen eleştirip bazen destek vererek canlandırmayı devam ettirdiler. Öğleden sonra da her ilden bir temsilci kürsüye çıkarak milletvekili olsaydı neleri değiştireceğini aktardı” diye konuştu.

AB BAKANLIĞI DESTEKLİ PROJE

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından gerçekleştirilen Potansiyelini Keşfet 18 Yaş Çok Geç Projesi, seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin ardından gençlerin politika süreçlerine daha aktif olarak katılmasını amaçlıyor. Bir haftadır hem teorik hem de pratik dersler alan gençler, yarın İstanbul turu ve boğaz gezisiyle çalışmalarını tamamlayacaklar. 21 Ocak 2018 tarihinde İstanbul’da başlayan proje, İstanbul Topkapı’da bulunan Şehit Tolga Ecebalın İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştiriliyor.

VEKİL OLSAN NEYİ DEĞİŞTİRİRDİN?

Programın içeriğinde şu bölümler bulunuyor: Kendini keşfetme, iletişim ve beden dili, yeni anayasa ne getirdi, gençlerin politika yapıcılardan beklentileri, aktif vatandaşlık ve yurttaşlık, bugüne kadar gençlik politikaları alanında neler yapıldı, çeşitli kurum ve kuruluşların ziyaret edilmesi, Avrupa fırsatları ve uluslararası ağlar sunumu, yeni sistemde Meclis nasıl olmalı, vekil olsan neyi değiştirirdin, cumhurbaşkanlığı ve yeni meclis sisteminin gençler tarafından deneyimlenmesi, Meclis’te kriz yaratma ve çözme teknikleri, yerelde gençlik yaygınlaştırılması. Proje sonunda başarılı olan bir grup öğrenciyle Ankara ziyareti yapılarak Meclis ve bakanlıklarda görüşmeler gerçekleştirilecek. 

YORUMLAR 1
  • Memo 6 yıl önce Şikayet Et
    Parti kurmak islami açıdan helal mi ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti