İstanbul’da liseli gençler Osmanlıca yarışacak

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bağcılar Belediyesi, Uluslararası Eğitimciler Derneği ve Hayrat Vakfı tarafından il genelinde “Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor” projesi hayata geçirildi.

İstanbul’da liseli gençler Osmanlıca yarışacak
İstanbul’da liseli gençler Osmanlıca yarışacak
GİRİŞ 15.03.2018 15:11 GÜNCELLEME 15.03.2018 15:11

İstanbul’da 96 liseden 5000 öğrenci arasında düzenlenecek Osmanlıca Yarışması’nın startı Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in katıldığı programla verildi. Etkinliğin ev sahipliğini yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “İnşallah bu projeyle birlikte gençleri ecdadı ve dedesiyle buluşturuyoruz” dedi.

Gençlere Osmanlıcayı öğretmek amacıyla 9, 10, 11 ve 12.  Sınıflar arasında gerçekleştirilen “Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor” programının tanıtımı Bağcılar Dündar Uçar Teknik ve Endüstri Anadolu Meslek Lisesi’nde yapıldı. Lansman öncesi programın özel konuğu Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Osmanlıca kursu verilen sınıfa girip öğrencilerle dersi dinledi.

“Bu projeyle geçmişten geleceğe köprü kurmuş oluyoruz”

Dersten sonra programın açılış konuşmasını yapan Erdem, “Bu projeyle geçmişten geleceğe köprü kurmuş oluyoruz. Böylece geçmişimizi daha iyi bileceğiz ve milleti millet yapan kültüre, örf ve adetlere de kavuşmuş olacağız. O yüzden Osmanlıca Türkçesini öğrencilerimizin öğrenmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da 2023 Gençlik Şurası’nda ‘Mutlaka en az 2. bir dili öğrenin. Osmanlıcayı en azından yüzünden okumasını bilmeniz gerekiyor’ diyerek bu konunun önemini vurgulamıştır” dedi.

İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan ise “Çok önemli bir proje. Herhangi bir İngiliz açıyor bin yıl önceki anayasayı okuyabiliyor veya Fransız genci geçmişte yazılmış kitapları okuyabiliyor. Maalesef bizler bunu yapamıyoruz. Bunu okuma fırsatı bulan gençleri şanslı addediyorum. Dilimizi öğrenmekle beraber kitap okuma kültürü de gelişecek. Bu çalışmanın yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Osmanlıcayı ne kadar çok öğrenirsek Osmanlının bütün tarihi medeniyetini kucaklayabilme şansına sahip olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“Türkçe'yle Osmanlı Türkçesi birbirine uzak değil”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da şunları söyledi: “Değerlerimizi değer verdiklerimizle buluşturmamız gerekir diyoruz ya 

bugün de gençler ecdadıyla ve dedesiyle buluşuyor diyebiliriz. Çok köklü bir geçmişe sahibiz. Aslında bugünkü Türkçeyle Osmanlı Türkçesi birbirine uzak değil. Çok rahat. Aynı matematiksel formüller gibi birkaç formülle çok rahat okunabilecek bir durumda. İnşallah bu projeyle birlikte geçmişe bir köprü kuracak”

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Nurettin Aras ise “Gençler, sizler asırlar boyu dünyaya adalet ilim irfan dağıtmış ecdadın torunlarısınız. Ecdadımızın sizlere miras bıraktığı bu mirasa sahip çıkacağınıza inanıyoruz ve güveniyoruz. Ecdadınızı konuştuğu dili öğrenin ve bunları konuşun” şeklinde konuştu. Hayrat Vakfı yönetim kurulu üyesi Metin Uçar ise projenin Osmanlı Türkçesi’nin dil değişikliğinden dolayı ortaya çıkacak sorunları bertaraf edeceğini belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından Erdem, 6 Mayıs’ta finali yapılacak olan yarışmanın startını verdi.

“5000 öğrenci il birinciliği için yarışacak”

Yarışmaya 39 ilçede bulunan 96 liseden 5000 öğrenci katılıyor. 2 ay verilecek Osmanlıca eğitimini tamamlayan öğrenciler okulda imtihan olacak. İlk üçe girenler önce okullar arasında sonra başarılı olanlar da sırasıyla ilçe ve il birinciliği için yarışacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı